Τρίτη δόση εμβολίου: «Η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίγει στους 5,5 μήνες για να κάνεις εμβόλιο στους 6 μήνες» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας


Ανοιχτό το ενδεχόμενο να λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αν δεν επιτευχθεί κοινή απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, άφησε με σημερινές του δηλώσεις ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και σε επίπεδο διοίκησης. Για παράδειγμα, στη Γαλλία, αποφάσισαν τη λήξη του πιστοποιητικού στους άνω των 65 ετών, ενώ η συζήτηση γίνεται και σε επίπεδο υπουργών της Ε.Ε.

Αν δεν υπάρξει κοινή απόφαση στην Ε.Ε, τότε δεν αποκλείεται και η Ελλάδα να προχωρήσει σε ένα ανάλογο μέτρο.

Ερωτηθείς αν θα χρειαστεί μια τέταρτη δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε πως «μάλλον δεν θα χρειαστεί» καθώς όπως είπε με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα θα αποκτάς μόνιμο βαθμό ανοσίας.

Τρίτη δόση

«Έχουμε 225.000 με 230.000 ραντεβού πρώτης δόσης και περίπου 300.000 ραντεβού τρίτης δόσης τις τελευταίες 10 μέρες. Έχουμε φτάσει στους 55.000 εμβολιασμούς την ημέρα από 20.000 εμβολιασμούς την ημέρα», τόνισε , προσθέτοντας πως «αυτό είναι πολύ καλό, το ζητούμενο είναι αυτό να συνεχιστεί περά από αυτή την εβδομάδα και να το δούμε να αναπτύσσεται πέρα από τις 10 ή 20 μέρες, είναι πολύ σημαντικό». 

Σχολιάζοντας την αύξηση των εμβολιασμώνείπε πως το ένα κίνητρο είναι η ανακοίνωση των μέτρων, ενώ το δεύτερο είναι ότι λόγω των πολλαπλών κρουσμάτων έχουν τρέξει κάποιοι να εμβολιαστούν, καθώς  συνειδητοποίησαν ότι ο ιός είναι εδώ και «δε θα φύγει με μαγικό ραβδί». 

«Η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίγει στους 5,5 μήνες για να κάνεις εμβόλιο στους 6 μήνες, θα ανακοινώσουμε τη Δευτέρα την ακριβή ημερομηνία που ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, θέλει μικρή τεχνική προσαρμογή».

«Έχουμε αλλάξει τα εμβολιαστικά κέντρα για να φαίνεται το εμβόλιο που κάνει ο καθένας για να διευκολύνουμε τους πολίτες» διευκρίνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πηγή: www.alfavita.gr