Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για να αντιμετωπισθούν τα αυξημένα περιστατικά κορονοϊού στα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα


Ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα να εφαρμόζει στη Βόρεια Ελλάδα το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αυξημένα περιστατικά κορονοϊού που προκύπτουν κατά δεκάδες τις τελευταίες ημέρες.

Βόρεια Ελλάδα: Στη μάχη κατά του κορονοϊού ο ιδιωτικός τομέας

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά και από σχετική προτροπή του Μεγάρου Μαξίμου, προτίθεται να προχωρήσει κατ’ ευθείαν σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης προκειμένου εάν χρειασθεί να μεταφερθούν περιστατικά κορονοϊού για νοσηλεία.

Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr, αποφασίστηκε να μην ανοίξουν περαιτέρω κλίνες covid στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να μην μεταχρονολογηθούν οι ιατρικές ανάγκες άλλων ασθενών με άλλες παθήσεις εκτός covid.

Πέρυσι άλλωστε που είχαν μετατραπεί ακόμη και χειρουργεία σε κλίνες covid, οι ασθενείς με άλλες ασθένειες είχαν παραγκωνιστεί εξαιτίας της πανδημίας. Γι αυτό και η πρώτη κίνηση θα είναι η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές ώστε να νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό, επισημαίνουν πηγές του ethnos.gr.

Ήδη έχουν γίνει οι σχετικές συνεννοήσεις με τους «κλινικάρχες» οι οποίοι δέχτηκαν να αναλάβουν περιστατικά κορονοϊού με τις ίδιες οικονομικές συνθήκες όπως είχαν συμφωνηθεί πέρυσι. Άλλωστε σχεδόν όλη η Βόρεια Ελλάδα κινείται στο όριο με τα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να ανεβαίνουν καθημερινά. Γι αυτό άλλωστε από σήμερα το πρωί μπήκαν σε mini lockdown οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης,

Τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδος και ειδικά της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Βέροιας αλλά και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας έχουν σχεδόν γεμίσει, αφού η πληρότητα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 100%.

Ενδεικτικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η πληρότητα τόσο στις απλές κλίνες covid όσο και στις ΜΕΘ ξεπερνά το 90%, στην Καβάλα είναι κοντά στο 100% ενώ και στην Αλεξανδρούπολη έχει σημάνει πορτοκαλί συναγερμός.

Τα παιδιατρικά περιστατικά

Πάντως το ενθαρρυντικό είναι ότι στις παιδιατρικές κλινικές covid δεν υπάρχουν ανήλικοι ασθενείς παρά τις προειδοποιήσεις και την ανησυχία για πολλά περιστατικά covid λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Υψηλόβαθμος παράγοντας της υγείας έλεγε στο ethnos.gr ότι ενώ είναι έτοιμες οι κλίνες covid και ΜΕΘ για παιδιά, παραμένουν σχεδόν άδειες. Αντίστοιχα ενθαρρυντική εικόνα επικρατεί και στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Ειδικότερα μειωμένα είναι τελικά τα περιστατικά παιδιών που νοσούν σοβαρά από κορονοϊό όπως προκύπτει και από τις νοσηλείες που γίνονται στα νοσοκομεία της Αθήνας. Μπορεί οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας να προειδοποιούν για την επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά προς ώρας τα στοιχεία που προκύπτουν από τις νοσηλείες είναι άκρως καθησυχαστικά, αφού δεν προκύπτει καμία αύξηση στις εισαγωγές ανηλίκων.

Τα στοιχεία προς ώρας αποδεικνύουν– όπως φαίνεται – ό,τι ακριβώς ισχυρίζονταν οι ειδικοί επιστήμονες από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, ότι τα παιδιά δεν νοσούν βαριά από covid.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (1η ΥΠΕ), εντός του 2021 οι εισαγωγές παιδιών στα 3 παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας αντιστοιχούν μόλις στο 2% των συνολικών εισαγωγών που είχαν γίνει από ανήλικα όλο το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότερες εισαγωγές παιδιών είχαν γίνει την περσινή χρονιά μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου (2020).

Σήμερα υπάρχουν σε όλη την Αθήνα και στα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία συνολικά 94 κλίνες covid από τις οποίες μόνο 2-3 κλίνες είναι κατειλημμένες από μικρούς ασθενείς που πάσχουν από covid. Πρόκειται για απλές κλίνες covid και όχι για ΜΕΘ.

Γι' αυτό όπως όλα δείχνουν, εάν η κατάσταση συνεχισθεί με αυτούς τους αισιόδοξους ρυθμούς, δεν αναμένεται να ενεργοποιηθεί το έκτακτο σχέδιο για τα παιδιατρικά νοσοκομεία που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας.

Πηγή: www.ethnos.gr