Παπαζήσης: Σε ποιους η μείωση αντισωμάτων στο μισό - Ποιοι χρειάζονται τρίτη δόση εμβολίου

Για τις ηλικιακές ομάδες που χρειάζονται τρίτη δόση και το άνοιγμα των σχολείων μίλησαν στο OPEN οι καθηγητές Γιώργος Παπαζήσης και Αθηνά Λινού

Κείμενο: Ναταλία Πετρίτη

Σχεδόν στο μισό έχουν μειωθεί οι τίτλοι αντισωμάτων άνω των 60 ετών σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας Γιώργο Παπαζήση. Όπως εξήγησε ο ίδιος τα αποτελέσματα εξαμήνου της έρευνας που «τρέχει» το ΑΠΘ μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σε αυτά τα άτομα χρειάζεται μία τρίτη δόση εμβολίου μετά τους έξι μήνες.

Την ίδια ώρα ο τίτλος των αντισωμάτων των υγειονομικών έχει μειωθεί σημαντικά παραμένει ωστόσο ένας τίτλος περίπου στο 1.000 που μπορεί να παρέχει ένα ποσοστό προστασίας. «Να βάλουμε ερωτηματικό για τους υγειονομικούς. Μέσα στο εννεάμηνο να γίνει και τρίτη δόση και σε αυτούς. Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε σχετικά προστατευμένοι». Σε αυτό το δείγμα όλοι οι υγειονομικοί που είχαν νοσήσει είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Σε αυτούς είδαμε ότι η ανοσία είναι μακροχρόνια.

Λινού: Πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό των παιδιών που θα μεταδίδουν τη νόσο

Φόβους για τη διασπορά ιού μία μέρα μετά το πρώτο κουδούνι εξέφρασε από την πλευρά της η Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

«Είναι στοίχημα το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες. Φοβάμαι ότι δεν θα είναι τα ίδια πράγματα μέσα Οκτωβρίου. Οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να φορούν συνέχεια τις μάσκες, οι χώροι να αερίζονται. Το ποσοστό των παιδιών που θα αρχίσουν να μεταδίδουν τη νόσο θα είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ότι τώρα» πρόσθεσε η κ. Λινού.

Πηγή: www.ethnos.gr