Διαγράφουν πρόστιμα 5.000 ευρώ σε 25 πρόσφυγες, χωρίς να τους απαλλάξουν όμως από κατηγορίες για το αδίκημα της διάδοσης του κορονοϊού.


Στην άμεση ανάκληση των πράξεων επιβολής προστίμων, ύψους 5.000 ευρώ, στον καθέναν από τους 25 πρόσφυγες που έφτασαν στη Χίο προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης από την Εφημερίδα των Συντακτών («Κατατρεγμένοι και ξεριζωμένοι, μην ξεχάσετε να κάνετε τεστ!», 24/8/2021) και τις διαστάσεις που πήρε το περιστατικό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

  «Πρόκειται για εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου από τα αστυνομικά όργανα», σχολίασε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., προσθέτοντας ότι η υπόθεση επανεξετάστηκε και, αφού διαπιστώθηκε η διεσταλμένη ερμηνεία της νομοθεσίας, αποφασίστηκε η ανάκληση των προστίμων.

 Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν σε 25 πρόσφυγες που είχαν εξέλθει από τη δομή καραντίνας και είχαν εισέλθει στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, όπου ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποδοχής και καταγραφής τους. 

Αμέσως μετά, οι αστυνομικοί που τους συνόδευαν, προχώρησαν στην επιβολή των εξοντωτικών προστίμων, με πρόσχημα την παράβαση των περιοριστικών μέτρων για τη διάδοση του κορονοϊού, και συγκεκριμένα ότι μπήκαν στη χώρα χωρίς να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και χωρίς να έχουν κάνει το προβλεπόμενο τεστ. 

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες που δεν ήταν δυνατόν να διασταυρωθούν, ο εισαγγελέας φέρεται να έχει ασκήσει δίωξη εναντίον τους όχι μόνο για παράνομη είσοδο στη χώρα, όπως συνηθίζεται στις αφίξεις προσφύγων, αλλά και για το αδίκημα της διάδοσης του κορονοϊού.