«Δεν σωπαίνουμε, ο αγώνας για την υπεράσπιση της επιζώσας τώρα ξεκινά. Η ΜΑΧόμενη Ηλιούπολη μαζί με άλλες φεμινιστικές και πολιτικές συλλογικότητες, καλεί σε κινητοποίηση για την υποστήριξη της.»


Χθες το μεσημέρι ενημερωθήκαμε από φεμινιστικές ομάδες Witches Of The South και Sabbat - Burn the Rich not the Witch ότι ειδοποιήθηκαν από εργαζόμενη σε μαγαζί που βρίσκεται στην Ηλιούπολη για περιστατικό ξυλοδαρμού, έμφυλης κακοποίησης και βίας καθώς και βιασμό κατά συρροή από πρώην αστυνομικό υπάλληλο σε μια 18 χρονη συμπολίτισσά μας. 

Η νεαρή κοπέλα κατέφυγε σε παρακείμενο μαγαζί της Ηλιούπολης προκειμένου να σωθεί από τα χέρια του πρώην αστυνομικού ο οποίος την εξέδιδε και την κακοποιούσε συστηματικά. Μετά από κινητοποίηση φεμινιστικής οργάνωσης, το θύμα μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα Ηλιούπολης και κατόπιν στο Εσωτερικών Υποθέσεων. «Μετά από 12 ώρες ανάκρισης, η 18χρονη, είναι στα χέρια της αστυνομίας, χωρίς ιατρική φροντίδα και χωρίς να μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματος της να μίλησε με τη συνήγορο της» καταγγέλλουν οι φεμινιστικές συλλογικότητες καθώς και οι συνήγοροι της κοπέλας Αντωνία Λεγάκη και Γιάννης Μυκονιάτης οι οποίοι καταγγέλλουν ότι η αστυνομία δεν την άφησε να έρθει σε επαφή μαζί τους, με το επιχείρημα ότι «η πολλή δημοσιότητα βλάπτει».

Μετά το τέλος της κατάθεσής της, απομακρύνθηκε με πολιτικό αυτοκίνητο της Ασφάλειας, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις για τη μεταχείριση που επεφύλαξε η ΕΛ.ΑΣ σε ένα θύμα ειδεχθών εγκλημάτων. Το πρωί της Κυριακής, η ΕΛ.ΑΣ «ενημέρωσε», χωρίς να απαντήσει για τα γεγονότα και τις κινήσεις της μετά την καταγγελία, πως συνελήφθησαν ο αστυνομικός και ο πατέρας της νεαρής κοπέλας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, ο πρώην αστυνομικός συνελήφθη και κρατείται αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για σωματική βλάβη και εμπορία ανθρώπων, απειλή και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και την ενδοοικογενειακή βία. Συνελήφθη και ο πατέρας της κοπέλας, για βιασμό από τα 11 έως τα 17 έτη της, αλλά και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα, ενώ η αστυνομία δεν αναφέρεται στη μεταχείριση την οποία επεφύλαξε για τη νεαρή κοπέλα. Η υπόθεση προκάλεσε σάλο το βράδυ του Σαββάτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που κατήγγειλαν τις πρακτικές της ΕΛ.ΑΣ απέναντι σε ένα θύμα ειδεχθών εγκλημάτων.

Το περιστατικό αυτό που βίωσε η νεαρή συμπολίτισσά μας δείγμα όχι μόνο της έμφυλης κακοποίησης για την οποία πολλές φορές έχουμε κάνει λόγο στο Δήμο αλλά και της κρατικής αναλγησίας και ανοχής απέναντί σε τέτοιου είδους εγκλήματα θα μας βρουν απέναντί τους. 

Αναρωτιόμαστε ειλικρινά για τις ευθύνες των αστυνομικών αρχών σε σχέση με τον πρώην συνάδερφό τους και την δράση του αφού όπως φαίνεται δεν υπήρχε κανένα πλαίσιο επιτήρησής του. Ως Μαχόμενη Ηλιούπολη τονίζουμε ότι θα σταθούμε αλληλέγγυα στις επιζώσες έμφυλης βίας και κακοποίησης τόσο στην περιοχή μας όσο και σε κάθε γειτονιά που μπορεί να φτάσει η φωνή μας. Στεκόμαστε δίπλα στις καταγγέλλουσες και τις φεμινιστικές ομάδες που δίνουν την μάχη για την εξάλειψη της έμφυλης καταπίεσης και των εγκλημάτων που αυτές γεννούν.

Κρούουμε όμως τον κώδωνα του κινδύνου ζητάμε από τις συμπολίτισσες μας γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ υποκείμενα να καταγγέλουν την κακοποίησή τους αλλά ποιες είναι εκείνες οι δομές που επιτρέπουν στις γυναίκες να καταγγέλουν; 

 

Απαιτούμε για άλλη μια φορά από το Δήμο Ηλιούπολης:

 

- να δημιουργηθεί ξενώνας κακοποιημένων γυναικών του Δήμου που θα μπορεί να διασφαλίζει στα θύματα της έμφυλης κακοποίησης ένα ασφαλές μέρος να μείνουν είναι χαρακτηριστικό ότι η συμπολίτισσά μας δεχόταν κακοποίηση όχι μόνο από τον αστυνομικό αλλά και από τον ίδιο της τον πατέρα

- να υπάρχει συμβουλευτικό κέντρο και να επαναλειτουργήσουν με όρους αξιοπρέπειας τα κοινωνικά ιατρεία του Δήμου με μόνιμο προσωπικό που θα μπορεί να παρέχει την ψυχοκοινωνική αλλά και δωρεάν δημοσία νομική στήριξη που απαιτείται σε τέτοιου είδους περιστάσεις αλλά και θα συμβάλλει στην μετέπειτα καθοδήγηση των θυμάτων προκειμένου να καταφέρουν να ορθοποδήσουν

- πληροφοριακά σημεία στην πόλη όπου θα δίνεται πλήρης και ορθή ενημέρωση σε διάφορες γλώσσες σε ποιους φορείς και ποιες δομές μπορούν να απευθυνθούν τα ίδια τα θύματα  

- σοβαρή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση στους νέους και νέες της πόλης μας από ειδικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς σε κάθε σχολείο σχετικά με τους κινδύνους και τα φαινόμενα σεξουαλικής και έμφυλης βίας

Η αλληλεγγύη μας, η αλληλεγγύη των εργαζομένων και των φεμινιστικών ομάδων ας γίνει παράδειγμα σε όλη την πόλη να σπάσει τα στεγανά της σιωπής και να δώσει σε κάθε επιζώσα την δυνατότητα να ξεφύγει από την κακοποίηση και την βία.

Όπως τονίζει στο κάλεσμά της η Μαχόμενη Ηλιούπολη:

Δεν σωπαίνουμε, ο αγώνας για την υπεράσπιση της επιζώσας τώρα ξεκινά. Η ΜΑΧόμενη Ηλιούπολη μαζί με άλλες φεμινιστικές και πολιτικές συλλογικότητες, καλεί σε κινητοποίηση για την υποστήριξη της.

Σήμερα Δευτέρα 12/7 στην πλατεία εθνικής αντιστάσεως στην Ηλιούπολη (κεντρική πλατεία) στις 19.00.

Η αλληλεγγύη θα νικήσει. Καμία μόνη!