«Την ύστατη αυτή στιγμή καλούμε εκ νέου την κυβέρνηση σε διάλογο»


Ανακοίνωση ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος):

«Το φετινό καλοκαίρι θα μοιάζει με το περσινό. Ήδη έχουμε ματαιώσεις μεγάλων πολιτιστικών γεγονότων, ο προγραμματισμός των μεγάλων πολιτιστικών οργανισμών έχει συρρικνωθεί, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τους όρους λειτουργίας των  πανηγυριών ή των άλλων μουσικών εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας, ενώ έχουν συρρικνωθεί οι μετακλήσεις σχημάτων από το εξωτερικό, που συνακόλουθα μειώνουν την απασχόληση καλλιτεχνών, τεχνικών και όλων των υποστηρικτικών του θεάματος ακροάματος ειδικοτήτων (ταξιθέτες, ταμίες, μεταφραστές, διευθυντές παραγωγής κ.λπ.).

Αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι τα μέτρα που λαμβάνονται ελάχιστη σχέση έχουν με την προστασία της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση επιτρέπει τη λειτουργία των κλειστών σινεμά, αλλά όχι των μικρών κλειστών θεάτρων, που θα μπορούσαν να απορροφήσουν ικανό αριθμό από τις εκκρεμείς παραγωγές θεάτρου και χορού των σαιζόν 2019-2020 και 2020-2021. Αυτό σε συνδυασμό με την χαρακτηριστική καθυστέρηση ανακοίνωσης των επιχορηγήσεων 2021-2022 (σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ θα δημοσιευόταν στις 12 Απριλίου) και την αβεβαιότητα, επιτείνει την ανεργία τους καλοκαιρινούς μήνες και την ανασφάλεια, λόγω αδυναμίας οποιουδήποτε προγραμματισμού.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις προς τους καλλιτέχνες επισημαίνει ότι «έχουν δοθεί μόνο μέχρι τον μήνα Απρίλιο, κι έχουμε μόνο μια αόριστη υπόσχεση για αποζημιώσεις Μαΐου, που η υπογραφή τους από τον υπουργό εκκρεμεί εδώ και εβδομάδες.

«Την ύστατη αυτή στιγμή καλούμε εκ νέου την κυβέρνηση σε διάλογο. Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό δεν πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους, βορά στους νόμους της “ελεύθερης” αγοράς με τις παραγωγές να είναι μειωμένες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Ζητάμε ολοκληρωμένα μέτρα στήριξης για όσους δεν θα εργαστούν ή θα εργαστούν περιστασιακά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ζητάμε, επίσης, έναρξη διαλόγου για τους όρους λειτουργίας του Πολιτισμού και τις πολιτικές στήριξής του την χειμερινή περίοδο».

Τα αιτήματα των καλλιτεχνών είναι τα εξής: 

- Παράταση στήριξης των εργαζομένων και μετά το άνοιγμα, δεδομένων των περιορισμών στην πληρότητα, που σίγουρα θα επηρεάσουν τον αριθμό των απασχολούμενων στις Τέχνες.

- Επίλυση της αδικίας για όσους έκαναν την εγγραφή τους στο Μητρώο μετά τις 10/1/2021 καθώς και των επαγγελματιών της τέχνης που έχουν αδίκως αποκλειστεί, κάτι που, παρά τις υποσχέσεις, δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

- Εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για τους ερχόμενους μήνες στο Θέαμα – Ακρόαμα.