24ωρη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο ΝΔ-Χατζηδάκη

Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση της ιστορικής κατάκτησης του 8ώρου, ποινικοποιεί την συνδικαλιστική δράση, καταργεί την Κυριακάτικη αργία, διαλύει το ΣΕΠΕ

Κείμενο: Κατερίνα ΑνδρομιδάΚάλεσμα  Ο.Δ.Υ.Ε:

Η Ο.Δ.Υ.Ε. και όλοι οι  Δικαστικοί Υπάλληλοι της χώρας, συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 10 Ιούνη 2021, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα εργασιακά.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων:

Προβλέπει την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία.


Καταργεί τον εμβληματικότερο και φιλεργατικότερο νόμο στη χώρα μας για τα εργασιακά, τον Ν. 1264/82.Στο Δημόσιο, ουσιαστικά, απαγορεύουν την απεργία, αφού για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3%!!

Καταργεί την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις, μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών(αν και όταν αυτές πληρώνονται) και απελευθερώνουν τις απολύσεις εργαζομένων, αφού ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, αν δικαιωθεί στο δικαστήριο. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ωφελεί μόνο τους εργοδότες κι αποστερεί τη μόνη μέρα ξεκούρασης από τους εργαζόμενους.

Διαλύει ουσιαστικά το ΣΕΠΕ(σώμα Επιθεώρησης Εργασίας), με τη  «δήθεν» μετατροπή του σε ανεξάρτητη αρχή.

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της εργοδοσίας.

Ειδικά τα μέτρα που αναφέρονται στη λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία, στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αφορούν και στο Δημόσιο.

Μπροστά σε αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο – λαιμητόμο για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε, έτσι ώστε να μην ψηφιστεί από τη Βουλή κι αν ακόμη ψηφιστεί, να ανατραπεί.

Οι εργαζόμενοι του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα δίνουν συντονισμένα τη μάχη για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο.

 ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δίνουμε το «παρών» στην απεργία της 10ης Ιουνίου και στα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας για να βροντοφωνάξουμε:

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την απεργία

Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις

Όχι στην κατάργηση του Σ.ΕΠ.Ε.

Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας

ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

  Όλοι και όλες στις απεργιακές συγκεντρώσεις της ΑΔΕΔΥ  και των   Εργατικών Συνδικάτων , στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα την Πέμπτη  10 Ιούνη 2021

 

Κάλεσμα ΔΟΕ:

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης στις 10 Ιουνίου ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, καλεί σε συμμετοχή στην απεργία και στην συγκέντρωση που πραγματοποιείται στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00πμ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κι ο υπουργός εργασίας προωθούν προς ψήφιση ένα αντεργατικό νομοσχέδιο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Σ.Ε.Β. και της εργοδοσίας, που σαρώνει θεμελιώδη δικαιώματα και ιστορικές κατακτήσεις  των εργαζομένων, προβλέποντας, μεταξύ άλλων:

- την κατάργηση της πλέον εμβληματικής, ιστορικά, κατάκτησης των εργαζομένων, αυτής του 8ώρου αλλά και την επιβολή της εβδομάδας των 50 ωρών εργασίας, με επιπλέον 2 ώρες εργασίας, καθημερινά. Η κυβέρνηση ξεπερνώντας τον χειρότερο εαυτό της φτάνει να οδηγεί τους εργαζόμενους στο να προτείνουν οι ίδιοι την επιπλέον απασχόλησή τους, χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή

- την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις

- τη μείωση της αμοιβής των υπερωριών (αν και όταν αυτές πληρώνονται)

- την απελευθέρωση των απολύσεων εργαζομένων με ταυτόχρονη, περαιτέρω, μείωση των θέσεων εργασίας εξαιτίας των αυξημένων υπερωριών και του 10ώρου

- την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

- την απόλυτη υπονόμευση του δικαιώματος στην απεργία, «ενισχύοντας» το 50%+1 για κήρυξη απεργίας, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας, ουσιαστικά, τις γνήσιες συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες και τον δημοκρατικό διάλογο

- την, επί της ουσίας, απαγόρευση της απεργίας στο δημόσιο, αφού, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνεται και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3%

- τη διάλυση του ΣΕΠΕ με την απομάκρυνσή του από την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας και τη μετατροπή του σε «δήθεν» ανεξάρτητη αρχή

Συνάδελφοι,

η κυβέρνηση, με το εκτρωματικό αυτό νομοσχέδιο, επιβάλλει τον εργασιακό μεσαίωνα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αποτελεί ευθύνη και χρέος μας να αντιδράσουμε μαζικά και δυναμικά αποτρέποντας την ψήφισή του.

Συμμετέχουμε όλοι στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης 10 Ιουνίου που  αποφάσισαν η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ και δεκάδες άλλα σωματεία του ιδιωτικού Τομέα καθώς και στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται σε όλες τις πόλεις της χώρας και στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00πμ.

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και την απεργία

Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις

Όχι στην κατάργηση του Σ.ΕΠ.Ε.

Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας

ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

  •