Ψήφισμα αλληλεγγύης ΣΕΠΕ «η Αθηνά»: 180.000 μαθητές χωρίς φαγητό με απόφαση της κυβέρνησης

«Μοναδική έγνοια της κυβέρνησης η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για εξοπλισμούς και την αστυνομία»

Κείμενο: Κατερίνα Ανδρομιδά

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΣΕΠΕ «η Αθηνά» εξέδωσε ψήφισμα αλληλεγγύης σε γονείς και μαθητές καθώς οι τελευταίοι μετά την απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να διακόψουν την διανομή σχολικών γευμάτων πάνω από 180.000 μαθητές έμειναν χωρίς φαγητό.

Το ψήφισμα του ΣΕΠΕ «η Αθηνά»:

Σε μια περίοδο που η κρίση βαθαίνει, με την πανδημία που εξελίσσεται να επιταχύνει τη φτώχεια και την ανέχεια, με χιλιάδες οικογένειες να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν λόγω ανεργίας, με εργαζόμενες/-ους σε αναστολή  εργασίας να ζουν με ψευτοεπιδόματα, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά απέδειξε ποιες είναι οι προτεραιότητές της, δείχνει πού καθυστερεί και πού όχι.  Από τη μια, «ταΐζει» τόσο καιρό με ζεστό χρήμα τα μεγαλοαφεντικά-εργοδότες με «fast track» διαδικασίες και από την άλλη αδιαφορεί για τα παιδιά των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων, βλέποντας την οποιαδήποτε παροχή ανακούφισης ως κόστος. Επιπλέον συνεχίζει την επίθεση στο δημόσιο σχολείο,  στα εργασιακά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Μετά τα τάμπλετ που ακόμα τα περιμένουμε (δεν ήρθαν ποτέ!!!) και το 25% των μαθητών να μην έχει καμία πρόσβαση ούτε καν σε αυτή την εξ αποστάσεως, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο, «κόβοντας» το πρόγραμμα σίτισης που το εκπαιδευτικό κίνημα είχε καταφέρει με αγώνες να αποσπάσει. Χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές βρίσκονται εδώ και μήνες  αποκλεισμένοι από την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ αυτοί και οι οικογένειες τους εξωθούνται στην ανέχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό γενικότερα.

Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την εκδικητική για τους «πολλούς» πολιτική της, βυθίζει την κοινωνία στην ανεργία και την φτώχεια, χωρίς βεβαίως να έχει κανένα σχέδιο αλλά ούτε και την πρόθεση ώστε τα σχολεία  να ανοίξουν με ασφάλεια για τους μαθητές  και τους/τις εκπαιδευτικούς.  Οι επιλογές της έχουν ανυπολόγιστο κόστος για την υγεία εκπαιδευτικών και γονέων, την ψυχική υγεία και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, ενώ εντείνουν τα μορφωτικά ελλείμματα και τις εκπαιδευτικές ανισότητες. Μοναδική της έγνοια η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για εξοπλισμούς και την αστυνομία, η αύξηση του πλούτου των αρίστων και μεγάλων επιχειρήσεων και εταιρειών, όπως αυτή που δημιούργησε την πλατφόρμα webex.

Το κράτος είναι απασχολημένο με το να επιτίθεται στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητ(ρι)ών, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας και συνεχίζει να εφαρμόζει αδιέξοδες και εγκληματικές πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας με το να μην ενισχύει το ΕΣΥ, είναι αναμενόμενο να μην μπορεί να ενδιαφερθεί για τη συνέχιση του προγράμματος σίτισης χιλιάδων οικογενειών.

Μετά τις αμέτρητες καταγγελίες για την κρατική  αναλγησία που σκανδαλωδώς οδήγησε στη διακοπή της διανομής των σχολικών γευμάτων οδηγώντας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 180.000 μαθητές στην πείνα, δεκάδες δομές/κινήσεις αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται στις γειτονιές της Αθήνας, γονείς και εκπαιδευτικοί στηρίζουν με κάθε πρόσφορο μέσω τους μαθητές και τις οικογένειές τους και απλώνουν ένα δίκτυ έμπρακτης αλληλεγγύης.  O Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «η Αθηνά» στηρίζει όλες τις μορφές και τις δράσεις  αλληλεγγύης, που  εκδηλώνονται σε μαθητές και τις οικογένειες τους και όσους αντιστέκονται στη βάρβαρη αντιεκπαιδευτική-αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Οι μαθητές μας αξίζουν να ζουν με αξιοπρέπεια, φροντίδα και ελευθερία, σε  σχολεία ασφαλή, που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους. 

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!