Οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές και βασανιστήρια  στους προσαχθέντες στη ΓΑΔΑ από τη Ν. Σμύρνη  πληθαίνουν


Μετράμε λίγες μόνο μέρες από εκείνο το απόγευμα που όλα τα πλάνα των δημοσιογραφικών φακών στα κεντρικά δελτία ειδήσεων αλλά και άλλων μέσων ήταν στραμμένα στον τραυματισμό του αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη. Τις τελευταίες ημέρες, με αφετηρία εκείνο το βράδυ, κυκλοφορούν στα social media βίντεο τραβηγμένα από κατοίκους της Νέας Σμύρνης, οι οποίοι έγιναν μάρτυρες της αναίτιας αστυνομικής καταστολής που ακολούθησε την ίδια νύχτα στους δρόμους της περιοχής τους. 

Βίντεο-καταγγελίες που δείχνουν αστυνομικούς να επιτίθενται σε ανθρώπους που επέστρεφαν από την ειρηνική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν για να διαμαρτηρηθούν για την ατιμωρησία της αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος μας, εδώ κι ένα χρόνο επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι καταγγελίες όμως δεν σταματούν εκεί. Υπάρχουν καταγγελίες, από προσαχθέντες που αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ έπιαναν στον σωρό χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, σύμφωνα με τις οποίες έχουν υποστεί σωματική και ψυχολογική βία καθώς και βασανιστήρια κατά την καταναγκαστική παραμονή τους εδώ και τόσες μέρες στη ΓΑΔΑ.

Ανάμεσα σε αυτές, είναι η καταγγελία του Άρη Παπαϊτσέτρα και της 18χρονης Έφης η οποία σύμφωνα με τη δικηγόρο της υπέστη ακραία σωματική και σεξουαλική βία από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Εκείνη τη νύχτα κάτοικοι της περιοχής έκαναν δημόσια έκκληση μέσω των social media να ανοίξουν όλοι τις κεντρικές πόρτες των πολυκατοικιών τους σε μία προσπάθεια να προστατεύσουν περαστικούς από τους αστυνομικούς.

Αποκορύφωμα υπήρξε η παραποίηση ενός βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media και  ενώ στο πρωτότυπο χωρίς να έχει υποστεί μοντάζ ακούγονταν ολοκάθαρα αστυνομικοί να επιβιβάζονται στις υπηρεσιακές μηχανές ουρλιάζοντας ''πάμε να τους γ@μήσουμε, πάμε να τους σκοτώσουμε'' (εννοώντας τους διαδηλωτές),  γνωστό κανάλι στα πλαίσια της καθημερινού ενημερωτικού δελτίου ειδήσεων έπαιξε παραποιημένο το βίντεο χρησιμοποιώντας για λεζάντα ''Όταν οι αστυνομικοί συνειδητοποίησαν ότι έλειπε ένας συνάδελφός τους'' παραποιώντας το βίντεο  έτσι ώστε να ακούγεται πως οι αστυνομικού φωνάζουν  ''΄Θα τον σκοτώσουν'' αντί ''Πάμε να τους σκοτώσουμε''.

Ανάρτηση Άρη Παπαϊτσέτρα:

«Λίγες ώρες αφότου εξέφρασα στον προσωπικό μου λογαριασμό, την αλληλεγγύη μου στους συλληφθέντες και τις συλληφθείσες της Νέας Σμύρνης και την αποστροφή μου για τις μαφιόζικες μεθόδους απόδοσης κατηγοριών που χρησιμοποίησε η αστυνομία εις βάρος τους.

Απήχθησα, χτυπήθηκα, φόρεσα κουκούλα πολέμου, χτυπήθηκα στο αυτοκίνητο, εφτασα στη ΓΑΔΑ, χτυπήθηκα στη ΓΑΔΑ, βασανίστηκα επί ώρες, διανυκτέρευσα για τέσσερις μέρες σε καθεστώς απομόνωσης μαζί με τον αδερφικό μου φίλο και σύντροφο να κατουράμε σε πλαστικά μπουκάλια. Βρεθήκαμε κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Αυτός κατέληξε προφυλακισμένος με μηδενικά στοιχεία, εγώ να μαζεύω τα σπασμένα μου κομμάτια

Σκέτη μαγεία. Επιστρέφω με συνέντευξη για το ταξίδι μας προς τη ΓΑΔΑ και απο εκεί στην Μεταξική περίοδο.

Ελπίζω στο ενδιάμεσο να μην βρεθώ κατηγορούμενος για την δολοφονία του Κένεντι».

arispapaitsera.jpg

Καταγγελία για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη η 18χρονη:

efi.jpeg

 

Βίντεο από την στιγμή της επίθεσης που δέχτηκε η 18χρονη:

Οι δηλώσεις της δικηγόρου της 18χρονης Έφης, κυρίας Άννυ Παπαρούσου

 «Ήταν όντως χτυπημένη, μου τα επανέλαβε και εμένα, τα επανέλαβε και στην ανακρίτρια και στην εισαγγελέα και παντού. Σεξουαλικού τύπου βία και σωματική βία και προσβολές της προσωπικότητας και παρενόχληση. Όλα αυτά να τα δείτε συνδυασμένα με τον φόβο που ενδεχομένως έχει ένα 18χρονο κορίτσι και τις απειλές του τι πρόκειται να πάθει στην ΓΑΔΑ πια».

Όσον αφορά το κατηγορητήριο απέναντι στην 18χρονη δήλωσε πως:

«Δεν με εκπλήσσει καθόλου. Είναι αυτό το δεδομένο που αποδίδουν σε έναν διαδηλωτή. Άμα γίνεται κάποια συγκέντρωση που έχουν πέσει μολότοφ είναι περίπου ευεπίφοροι κατηγοριών αυτού του τύπου όλοι οι διαδηλωτές. Δεν είναι θέμα δηλαδή να βρεις αυτόν που το έχει κάνει, τίποτα. Είναι λίγο σαν συλλογική ευθύνη. Είναι στάνταρ κατηγορίες. Δεν έχει σχέση δηλαδή με την πραγματική δραστηριότητα» 

«Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να καταγγέλλουν τα περιστατικά αστυνομικής βίας και να τα εκθέτουν δημόσια, γιατί καταλαβαίνω ότι υπάρχει μία δυσκολία στην διαχείριση ψυχική και σε όλα τα επίπεδα, αλλά πρέπει όλη η κοινωνία να αντιδράσει καταλυτικά απέναντι σ’ αυτήν την αυθαίρετη, παράνομη και καταχρηστική άσκηση εξουσίας που έχει ως αντικείμενο τα σώματα και τις ψυχές των ανθρώπων».