Μαρτυρίες ανθρώπων και οργανώσεων που έζησαν από κοντά όσα συνέβησαν στη πλατεία της Ν. Σμύρνης


Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως όργιο καταστολής αυτά που συνέβησαν την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 στη πλατεία της Νέας Σμύρνης, μα μπροστά στα όσα παρακολούθησαν άλλοι ζωντανά κι άλλοι μέσα  από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν, αποδεικνύουν πως η αστυνομική βία που ασκήθηκε για άλλη μια φορά επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη-Μιχάλη  Χρυσοχοΐδη, πραγματικά δε χωράει σε λέξεις.

Η ξαφνική έφοδος αστυνομικών με πρόσχημα την καθιερωμένη περιπολία, η οποία πλέον δεν ξεχωρίζει περιοχές όπως πολλοί λανθασμένα πίστευαν όλα αυτά τα χρόνια, και πώς να μην είχαν διαμορφώσει λανθασμένες εντυπώσεις οι άνθρωποι όταν τα ΜΜΕ ανέκαθεν συνέδεαν την αστυνομική βία με ''άβατες'' δήθεν περιοχές για να καλύψουν την αναίτια άγρια καταστολή και που συνεχίζουν να συγκαλύπτουν τόσο απροκάλυπτα;

Και αναρωτιόμαστε στο σημείο αυτό, πώς είναι δυνατόν, να παρουσιάστηκε αυτή η κατά γενική ομολογία επίθεση σε βάρος του συμπολίτη μας από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης ως ''επίθεση κατά των αστυνομικών''; Αναρωτιόμαστε, πώς είναι δυνατόν δημοσιογράφοι που εκτός από την ιδιότητα αυτή, φέρουν και αυτή του γονέα, του συντρόφου, του φίλου; Έχουμε άραγε όλοι συνειδητοποιήσει καθαρά πως η δική μας η σειρά δεν αργεί; Πως το γκλομπ των αστυνομικών, τα όπλα τους και οι οδηγίες του υπουργού προστασίας του πολίτη Μιχάλη  Χρυσοχοΐδη μας αφορούν όλους;

Όσοι είχαν αμφιβολίες, πήραν τις απαντήσεις τους την Κυριακή. Διότι η κρατική βία ολοφάνερα αποδείχθηκε ότι δεν κάνει διακρίσεις. Όσοι επαινούσαν για χρόνια το ανθρωποκυνηγητό ανθρώπων από την αστυνομία που πατρίδα τους πια είναι μόνο τα σώματά τους, όσοι χαίρονταν για την εκδικητική φύση του κράτους μέσω της αστυνομίας απέναντι ''στους άλλους'', καιρός να μάθουν με το χειρότερο τρόπο ότι το κράτος δεν αργεί να στραβοκοιτάξει και τους ίδιους.

Την Κυριακή που μας πέρασε, ένας συμπολίτης μας, του οποίου σε κάποιο παράθυρο ειδήσεων έδωσαν τα στοιχεία του (κάτι εντελώς παράνομο), ξυλοκοπήθηκε με γκλομπ μανιωδώς από αστυνομικούς μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών, γονιών και φίλων. Το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει με σπασμένα πλευρά και σημάδια (κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) όπου η πλάτη αυτού του ανθρώπου μαρτυρά σημάδια άλλων εποχών, περασμένων. Άραγε πόσο μακριά βρισκόμαστε από τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν στο Πολυτεχνείο;

Ακολουθούν μαρτυρίες ανθρώπων και οργανώσεων που έζησαν από κοντά την αστυνομική βιαιοπραγία καθώς και την επίθεση που ακολούθησε στην πορεία διαμαρτυρίας των κατοίκων της Νέας Σμύρνης από τις αστυνομικές δυνάμεις του Μιχάλη  Χρυσοχοΐδη.

"Εμφανίστηκε η αστυνομία, πήγε να κόψει πρόστιμο σε μια οικογένεια με δύο παιδάκια και τρεις ενήλικες που καθόντουσαν στο παγκάκι. Στην προσπάθειά τους να τους εξηγήσουν ότι είχαν κωδικό μετακίνησης, οι αστυνομικοί τους ζήτησαν ταυτότητες. Εκείνη την ώρα κάποιοι άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν. Πήγαν να πουν στους αστυνομικούς ότι δεν είναι δυνατόν να τους γράφουν. Η αστυνομία αντέδρασε με βία, άρχισε να ξυλοκοπά τον έναν με πτυσσόμενο γκλοπ. Είναι τρομακτικό αυτό που γίνεται. Ο νεαρός απλά τους είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να το κάνουν αυτό. Θα δείτε ότι στην πλατεία μαζεύτηκαν 50 αστυνομικοί και ξεκίνησε ένα κρεσέντο βίας. Άρχισαν να κυνηγάνε τον κόσμο με τις μηχανές".

 

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Νέας Σμύρνης «Ο Χρυσόστομος Σμύρνης»

«Πολίτες, κυρίως γονείς και μικρά παιδιά, έγιναν αυτόπτες μάρτυρες ξυλοδαρμών, ανθρωποκυνηγητού, χρήσης χημικών και όσων εξοργιστικών καταγράφονται σε φωτογραφίες και σε βίντεο και μάταια προσπαθούν ορισμένα μέσα να διαστρεβλώσουν. Θέλουμε τα παιδιά μας να νιώθουν ασφάλεια και όχι τρόμο.

Θα έπρεπε να ντρέπεστε! Είναι η Νέα Σμύρνη κατακτημένη πόλη; Είναι δυνάμεις κατοχής η αστυνομία; Είναι εχθρός τους όλη η κοινωνία; Ποιοι ανεγκέφαλοι δίνουν τέτοιες εντολές; Ποιοι είναι αυτοί που νομίζουν ότι μπορούν να τρομοκρατούν να δέρνουν και να απειλούν;

Να μην τους αφήσουμε να γυρίσουν την κοινωνία στα χρόνια της δεκαετίας του ‘50 και της χούντας.  Έχουμε υποχρέωση ν΄ αντισταθούμε και να αντιδράσουμε συλλογικά.. Απαιτούμε να αποσυρθούν άμεσα οι κατηγορίες! 

- Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να ζητήσει την απόσυρση των κατηγοριών για τη συνάδελφό μας και το σύντροφό της αλλά και για όλους τους συλληφθέντες. 

-Απαιτούμε την αθώωσή τους! Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανένα να γίνονται συλλήψεις και να ταλαιπωρούνται από ανεξέλεγκτες αστυνομικές δυνάμεις αθώοι άνθρωποι με μοναδικό κριτήριο την ηλικία τους! 

-Στηρίζουμε με όλους τους τρόπους τη συνάδελφο και το σύντροφό της, στην εξωφρενική περιπέτεια στην οποία τους έβαλα οι «δυνάμεις της τάξης», στη μήνυση που θα υποβληθεί κατά παντός υπευθύνου και στην ένσταση κατά των παράνομων προστίμων που επιβλήθηκαν.

- Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να εκδώσει ανάλογο ψήφισμα συμπαράστασης και να στηρίξει και να καλύψει νομικά τη συνάδελφο».

 

Ανακοίνωση Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

Κυριακή. Η πλατεία της Ν. Σμύρνης σφύζει από ζωή και ανέμελα γέλια και παιχνίδι από τα παιδιά. Όλα αυτά μέχρι την εισβολή των ένστολων που έχουν κάνει παιχνίδι την ακατάσχετη βία. Απαγορεύεται να είσαι άνθρωπος. Απαγορεύεται να γελάς, να συζητάς, να προβληματίζεσαι και κυρίως να υπερασπίζεσαι τον διπλανό σου. Τι πιο φυσιολογικό να αντιδράσει κάποιος/κάποια σε μια αναίτια επιβολή προστίμου σε μια οικογένεια.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, κυνήγησαν, ξυλοκόπησαν, απείλησαν και συνέλαβαν  νεαρούς πολίτες αυθαίρετα, χωρίς λόγο και αιτία, μπροστά στα μάτια οικογενειών και μικρών παιδιών. Όλοι και όλες έχουμε συγκλονιστεί από το βίντεο του δολοφονικού ξυλοδαρμού ενός ανθρώπου που έκανε το χρέος του ως πολίτης να ενδιαφερθεί για τον διπλανό του και πολύ ευγενικά να μάθει τι έγινε. Είδαμε την βίαια καταστολή της αυθόρμητης πορείας έπειτα από όλα αυτά. ΜΑΘΑΜΕ ΟΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ. Τα συνταγματικά μας δικαιώματα σε καραντίνα εδώ και πολύ καιρό. Όλα αυτά ακολουθούν το όργιο καταστολής στο κέντρο της Αθήνας τις δυο προηγούμενες μέρες.

Μέσα στους 11 προσαχθέντες των χθεσινού κρεσέντο βίας της κρατικής ένστολης αλητείας είναι και μια αναπληρώτρια δασκάλα στο 7ο Δ.Σ Νέας Σμύρνης. Έχουν απαγγελθεί ψεύτικες κατηγορίες «βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων από κοινού, απλή σωματική βλάβη τετελεσμένη από κοινού, εξύβριση κατά συναυτουργία, παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και αντίσταση κατά της αρχής», ενώ «copy paste» τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν και οι 11 συλληφθέντες.

Τι γύρευε μέρα μεσημέρι Κυριακής στην πλατεία; Μήπως η Ν. Σμύρνη είναι κοντά στα Εξάρχεια; Όχι απέχουν χιλιόμετρα. Μην απορούμε. Αυτά συμβαίνουν καθημερινά σε γειτονιές που τις έχουν στιγματίσει ως κακόφημες για να αυθαιρετούν ανενόχλητοι. Αλλά το όργιο βίας, οι προσαγωγές, οι συλλήψεις με ψεύτικες κατηγορίες που απλώνεται σε κάθε γειτονιά, που μπορεί να ξεσπάσει σε κάθε έναν και κάθε μια από εμάς, αποτελεί για την κυβέρνηση θεμελιώδη πολιτική της, με στόχο τον εκφοβισμό, το φόβο και τη σιωπή η οποία εκφράζεται σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Η συναδέλφισσά μας ήταν απλά περαστική! Της έχουν φορτώσει τόσες ανυπόστατες κατηγορίες με το έτσι θέλω. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι συλληφθέντες! Έκαναν το «λάθος» να βρίσκονται στην πλατεία, έκαναν το λάθος το παρουσιαστικό τους να μοιάζει «κάπως», έκαναν το λάθος να είναι νεολαίοι!

Θέλουν να το εμπεδώσουμε. Είμαστε σύγχρονοι δούλοι. ΣΠΙΤΙ- ΔΟΥΛΕΙΑ-ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΣΚΑΣΜΟΣ. ΠΟΝΑΜΕ για όσα συμβαίνουν στις γειτονιές μας και ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ.

Απαιτούμε

Να αποσυρθούν όλες οι ψεύτικες κατηγορίες για τους συλληφθέντες,

ΟΛΕΣ/ΟΛΟΥΣ σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πλ. Ν. Σμύρνης Τρίτη 6:30μ.μ.

Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

 

Ανακοίνωση του ΔΣ φοιτητών Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθήνας

Καταγγέλουμε την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας στην πλατεία της Νέας Σμύρνης!

Διανύουμε ένα χρόνο πανδημίας, με την κυβέρνηση ΝΔ να μην έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπισή της. Επιλέγει να μη γίνουν προσλήψεις του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού, αύξηση των κλινών ΜΕΘ, μαζικά τεστ και ιχνηλατήσεις και αντίστοιχα μέτρα αποσυμφορησης σε ΜΜΜ, στην εκπαίδευση, στους χώρους δουλειάς. Αντ’αυτού, επιβάλλει αλλεπάλληλα lockdown και απαγορεύσεις με μηδενική υγειονομική αποτελεσματικότητα ρίχνει όλες τις ευθύνες στο λαό, επικαλείται συνεχώς την «ατομική ευθύνη», και επενδύει ασταμάτητα στην καταστολή.

Τα γεγονότα που λάβανε χώρα σήμερα στη Νέα Σμύρνη είναι φυσικό και επακόλουθο της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ομαδα αστυνομικών επιχείρησε να κόψει πρόστιμο σε οικογένεια που είχε βγει βόλτα στην περιοχή και, όταν ο κόσμος τριγύρω αντέδρασε σε αυτό, κατέφτασαν στο σημείο ενισχύσεις δεκάδων αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, η οποία εντελώς απρόκλητα ξεκίνησε να χτυπάει και να συλλαμβάνει όποιον βρισκόταν τριγύρω. Παρά τις προσπάθειες από πολλά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα, το οπτικοακουστικό υλικό στο διαδίκτυο αλλά και οι μαρτυρίες του κόσμου τριγύρω, έρχονται να επιβεβαιώσουν τη βιαιότητα της αστυνομίας χωρίς καμία απολύτως πρόφαση.

Το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε πορεία ενάντια στην αστυνομική βία, και εκατοντάδες πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους της Νέας Σμύρνης. Για μια ακόμη φορά, τελείως απρόκλητα, όταν η πορεία έφτασε στο δημαρχείο της Νέας Σμύρνης, διμοιρίες των ΜΑΤ επιτέθηκαν με δακρυγόνα και χειροβομβιδες κροτου λάμψης, ακολούθησε ανθρωποκυνηγητο και προχώρησαν σε περαιτέρω συλλήψεις.

Καταδικάζουμε την επιλογή της κυβέρνησης να χτυπήσει και να συλλάβει τους κατοίκους της Νέας Σμύρνης, καθώς και τη στάση του Δήμου Νέας Σμύρνης, που με ανακοίνωση του βγήκε να «Καταδικάσει τη βία από όπου και αν προέρχεται». Δε γίνεται πλέον να μην μπορούμε ούτε να βγούμε από το σπίτι μας για μία βόλτα! Οι εικόνες αυτές είναι εικόνες που η κυβέρνηση έχει στόχο να κυριαρχούν και μέσα στα πανεπιστήμιά μας (είναι πρόσφατες ακόμα αυτές στο ΑΠΘ), δεδομένου και του πρόσφατου νόμου-εκτρώματος Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη και της προώθησής του ως μέσω για την «πάταξη της βίας και ανομίας μέσα στα πανεπιστήμια».

Επενδύουν στην καταστολή για να τρομοκρατησουν το λαό, επειδή γνωρίζουν καλά ότι λαός και νεολαία είναι καζάνι που βράζει, και δεν θα ανέχεται για πολύ τη φτώχεια, την ανεργία, την πλήρη αδιαφορία για τη δημόσια υγεία, τις αντιεκπαιδευτικες πολιτικές, το σύνολο της αντιλαικής επίθεσης κυβέρνησης - ΕΕ.

Δε θα επιτρέψουμε να γίνει αυτή η καθημερινότητά μας!

Να απαλλαχθούν από όλες τις κατηγορίες όλοι οι συλληφθέντες!