Ποιες είναι οι τρεις φάσεις της πανδημίας του κορωνοϊού σύμφωνα με την επιστημονική του ανάλυση


Ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Yale, κ. Νικόλας Χρηστάκης,  παραχώρησε μία συνέντευξη στο CNN και μίλησε αναλυτικά για τη πανδημία καταθέτοντας τη δική του επιστημονική άποψη, σύμφωνα με την οποία η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα τελειώσει έως το 2024

Σύμφωνα με την ανάλυση του καθηγητή η επιδημία του κορωνοϊού αποτελείται από τρεις φάσεις. Η πρώτη είναι η άμεση η οποία θα διαρκέσει έως το τέλος του 2021, η ενδιάμεση θα κρατήσει έως τα τέλη του 2023 και η τελευταία υπολογίζει ότι  θα ξεκινήσει το 2024.  Όπως εξήγησε «κατά διάρκεια της άμεσης φάσης της πανδημίας βιώνουμε το βιολογικό και επιδημιολογικό σοκ που προκαλεί ο κορωνοϊός». 

Αναλυτικά όσα είπε:

«Σε περιόδους πανδημίας είναι σύνηθες οι άνθρωποι να στρέφονται συνήθως στη θρησκεία, να κλείνονται στα σπίτια τους, γίνονται πιο απόμακροι. Θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος, μέχρι τα τέλη του 2021, προτού φθάσουμε σ' αυτό το σημαντικό ορόσημο της ανοσίας της αγέλης, είτε με φυσικό τρόπο, καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, ή τεχνηέντως μέσω των εμβολιασμών».

 «Για κάθε άτομο που πεθαίνει από την πανδημία, πιθανώς άλλοι πέντε να αποκτήσουν σοβαρή αναπηρία, εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν διαρκή ιατρική φροντίδα ακόμη κι όταν θα αφήσουμε πίσω μας την άμεση επίπτωση της πανδημίας: τη θνητότητα».

«Συνδυάζοντας, λοιπόν, όλα αυτά φτάνουμε στα τέλη του 2023 όταν θα μπούμε στην μετά την πανδημία περίοδο. Πιστεύω ότι η περίοδος αυτή θα είναι κάπως σαν εκείνη της δεκαετίας του 1920 μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και την πανδημία της λεγόμενης Ισπανικής Γρίπης». 

 «Αν με ρωτήσετε, τι μου δίνει ελπίδα μπαίνω στον πειρασμό να αναφέρω ένα ανέκδοτο που αναφέρουν συχνά γιατροί – κάπως κυνικό και απαισιόδοξο εν προκειμένω – ότι "όλες οι αιμορραγίες σταματούν κάποια στιγμή". Οι πανδημίες, λοιπόν, πάντα σταματούν, αλλά συχνά αφού έχουν στοιχίσει πολλές ζωές. Έρχονται κατά κύματα και κάποια στιγμή εξαφανίζονται».

 «Έτσι είναι πολύ αισιόδοξος ότι θα βγούμε στην άλλη πλευρά του τούνελ. Όσο σοβαρή κι αν είναι η απειλή του κορωνοϊού η μοίρα του είναι στο τέλος να γίνει ενδημικός, σαν ένας κοινός ιός γρίπης, κυκλοφορώντας ανάμεσά μας και προκαλώντας στο τέλος σχετικά ήπια συμπτώματα, αλλά επηρεάζοντάς μας για πάντα».