Κρατούσαν τους φοιτητές εγκλωβισμένους στα δωμάτια, προκάλεσαν ζημιές στο χώρο και δεν τους άφησαν να βιντεοσκοπήσουν


Με επίδειξη άγριας καταστολής θέλησε η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αποχαιρετίσει το 2020, καθώς σήμερα το πρωί περίπου στις 7 το πρωί, πολυμελής ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. συνοδεία των ΥΜΕΤ, των ΜΑΤ, των Εκαμ, της σήμανσης, ακόμη και της δίωξης ναρκωτικών, εισέβαλαν στις φοιτητικές εστίες της Ζωγράφου στην οδό Ούλοφ Πάλμε, στα πλαίσια αστυνομικής επιχείρησης με πρόσχημα δωμάτια που φέρονται να είναι υπό καταλήψη εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικότροφοι.

Με βάση τις καταγγελίες που έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι αστυνομικές δυνάμεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη  αφού εισέβαλαν στις εστίες, κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους, εγκλώβισαν φοιτητές στα δωμάτιά τους και δεν τους άφηναν να βγουν έξω από αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» οι αστυνομικοί παραβίασαν τα δωμάτια των εστιακών, έσπασαν τις πόρτες, προξένησαν φθορές στον χώρο σπάζοντας τζάμια και πετώντας γραφεία και καρέκλες των πολιτιστικών ομάδων σπάζοντας την πόρτα. Ακόμη, πήραν έναν φορητό υπολογιστή και έναν σκληρό δίσκο.

Στη συνέχεια, προσήγαγαν έξι φοιτητές που διέμεναν στις εστίες με πρόσχημα τη κατάληψη που πραγματοποιούσαν λόγω των ανικανοποίητων αιτημάτων τους. Στα social media έγιναν επίσης καταγγελίες πως από το drone της ΕΛ.ΑΣ. έπαιζε ηχογραφημένο μήνυμα «μπείτε όλοι μέσα»! που διέταζε τους φοιτητές να μείνουν στα δωμάτιά τους και να μην βιντεοσκοπήσουν το περιστατικό ή να τραβήξουν φωτογραφίες.

https://www.facebook.com/anarpaeaak/photos/a.419964218189571/1513895615463087/?type=3

 

prtss.jpg

 

ast.jpg

Η ανακοίνωση του συλλόγου των οικότροφων ΕΚΠΑ στις 14 Δεκεμβρίου:

"Η κατάληψη θα διαρκέσει μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα, τα οποία είναι τα εξής:

Για τις παρατάσεις διαμονής:

-Να γίνει σεβαστό το κεκτημένο του Συλλόγου Οικοτρόφων για Α’ Παρατάσεις ενός έτους.

-Κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο στην εξέταση όλων των παρατάσεων.

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την πρόληψη του COVID-19:

-Εβδομαδιαίες απολυμάνσεις

-Επαρκή ατομικά αντισηπτικά και μάσκες, σε όλα τα κτήρια.

-Μαζικά και επαναλαμβανόμενα (ανά δύο εβδομάδες) τεστ για όλους/ες.

-Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης πιθανού κρούσματος COVID-19, που θα κοινοποιηθεί στους χώρους της εστίας. Κοινοποίηση επίσης στους/ις οικοτρόφους/ισσες όλων των διαθέσιμων μέσων ατομικής προστασίας.

Ζητήματα σίτισης:

-Να μην γίνονται αιτήσεις σίτισης για όσα άτομα διαμένουν στην ΦΕΠΑ.

-Να μαγειρεύονται ΟΛΕΣ οι μερίδες για τις οποίες υπάρχει χρηματοδότηση.

-Μέριμνα για δεύτερη επιλογή γεύματος, η οποία θα καλύπτει ειδικές διατροφικές ανάγκες.

Να μην επιτραπεί η θέσπιση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Να μην απαιτείται η βεβαίωση εκκένωσης δωματίου για όσους/ες οικοτρόφους/ισσες κάνουν αίτηση ορκωμοσίας (μετάβαση από προπτυχιακό σε μεταπτυχιακό)".