''Η ανάθεση της φύλαξης σε εξωπανεπιστημιακά όργανα αντιβαίνει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων"


"Η φύλαξη πρέπει να ανατεθεί αποκλειστικά και μόνο σε μόνιμο πανεπιστημιακό προσωπικό το οποίο θα πρέπει να έχει την απαραίτητη πιστοποιημένη κατάρτιση και τις αρμοδιότητες ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην ιδιαιτερότητα του Πανεπιστημιακού περιβάλλοντος. Για την κάλυψη της 24ωρης φύλαξης απαιτείται ικανός αριθμός προσωπικού προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του Ιδρύματος. Η ανάθεση της φύλαξης σε εξωπανεπιστημιακά όργανα αντιβαίνει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων"

«Η Σύγκλητος του Γ.Π.Α. λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη φύλαξη των ΑΕΙ, την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων καθώς και τα πρόσφατα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εγκρίνει, κατά πλειοψηφία πρόταση η οποία αφορά το ακόλουθο πλαίσιο για την φύλαξη, την πρόληψη και την αντιμετώπιση παραβατικών πράξεων στους χώρους του Ιδρύματος

1. Η φύλαξη πρέπει να ανατεθεί αποκλειστικά και μόνο σε μόνιμο πανεπιστημιακό προσωπικό το οποίο θα πρέπει να έχει την απαραίτητη πιστοποιημένη κατάρτιση και τις αρμοδιότητες ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην ιδιαιτερότητα του Πανεπιστημιακού περιβάλλοντος. Για την κάλυψη της 24ωρης φύλαξης απαιτείται ικανός αριθμός προσωπικού προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του Ιδρύματος.

2. Η διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών εντός του Πανεπιστημίου, καθώς και η συνεχόμενη υπόσταση του ως χώρου δημόσιας έκφρασης αμφισβήτησης προϋποθέτει την αποτροπή κάθε απόπειρας φίμωσης της ελευθερίας του λόγου ή εξαναγκασμού υιοθέτησης απόψεων με τη χρήση λεκτικής ή φυσικής βίας ή κάθε άλλης μορφής εξουσίας. Απόρροια αυτού του πλαισίου καθιστά το πανεπιστημιακό προσωπικό φύλαξης υπεύθυνο για τη φυσική περιφρούρηση του ασύλου,  των θεσμικών οργάνων, της ασφάλειας των χώρων και της πανεπιστημιακής κοινότητας εν γένει.

3. Για την ενίσχυση της δυνατότητας πρόληψης και αποτροπής παραβατικών φαινομένων καθώς και της αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών (συμπεριλαμβανόμενων τυχόν ποινικών πράξεων) θα επικαιροποιηθεί όπου χρειάζεται το Σχέδιο Ασφάλειας - Φύλαξης του ΓΠΑ και θα ενταχθεί στο Εσωτερικό Κανονισμό του Ιδρύματος. Η εκπόνηση του εν λόγω Σχεδίου θα ανατεθεί σε επιτροπή την οποία θα ορίσει το Πρυτανικό Συμβούλιο, η οποία θα λάβει υπόψιν της τις εισηγήσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΓΠΑ καθώς και της αντίστοιχης επιτροπής την οποία έχει ορίσει η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Το επικαιροποιημένο Σχέδιο θα εγκρίνει η Σύγκλητος του Ιδρύματος.

4. Σε περίπτωση διάπραξης ποινικών αδικημάτων θα ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

5. Πιστεύουμε ότι η ανάθεση της φύλαξης σε εξωπανεπιστημιακά όργανα αντιβαίνει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. Ως εκ τούτου είναι αντίθετη στην παρουσία δυνάμεων αστυνόμευσης εντός των Πανεπιστημίων.»