Κάρτα εισόδου στα Πανεπιστήμια, αναφορά περιστατικών βίας στην ΕΛ.ΑΣ. και όχι στα ΑΕΙ και ακραίες ποινές για αντιγραφή στις εξετάσεις


Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους πανεπιστημιακούς σχετικά με το κυβερνητικό σχέδιο της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη για σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), συνδικαλιστικό όργανο του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ, έλαβε πρόσκληση συμμετοχής σε διάλογο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (Νίκη Κεραμέως), τη διοίκηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδη.

Να σημειωθεί πως ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε ανακοίνωσή του  έχει ήδη τοποθετηθεί απορριπτικά απέναντι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας, που θα λογοδοτεί στην ΕΛΑΣ και όχι στα ΑΕΙ.

Τα τρία μέτρα που προβλέπονται στη ρύθμιση για σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι τα εξής:

• Οργάνωση ομάδας προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τα μέλη της οποίας θα έχουν αστυνομικές αρμοδιότητες. Θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση και θα φορούν ειδική στολή. Ωστόσο, το σημείο αιχμής είναι ότι τα μέλη της ομάδας θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ. και άρα σε περίπτωση περιστατικού βίας θα απευθύνονται αρμοδίως στην ΕΛ.ΑΣ., από όπου θα λαμβάνουν και τις εντολές για το πώς θα δράσουν. Εντούτοις οι πρυτάνεις ζητούν η ομάδα να υπάγεται στο ΑΕΙ καθώς σε αντίθετη περίπτωση κάτι τέτοιο σημαίνει πως πλήττεται το συνταγματικώς κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. 

• Θα υπάρχει υποχρεωτικός έλεγχος εισόδου στα ιδρύματα και κάρτα εισόδου για τους φοιτητές. Στην περίπτωση των μεγάλων πανεπιστημιουπόλεων θα γίνουν έργα περίφραξης, και εύλογα ο έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο των κτιρίων της πανεπιστημιούπολης. 

• Θα υπάρχει πειθαρχικό δίκαιο για όλα τα ΑΕΙ, το οποίο θα τηρείται. Μάλιστα, θα αντιμετωπίζει όχι μόνο τα περιστατικά βίας, αλλά κάθε είδους αντιακαδημαϊκή πράξη, όπως π.χ. η αντιγραφή στις εξετάσεις. Το εύρος των ποινών θα ξεκινάει από την επίπληξη και θα φτάνει έως την απαγόρευση συμμετοχής στις εξετάσεις και τη διαγραφή από τη σχολή. Η ρύθμιση ορίζει τα όργανα του ΑΕΙ που θα αναλάβουν την εφαρμογή του πειθαρχικού κώδικα, καθώς και τη διαδικασία παραπομπής του φοιτητή. Παράλληλα, βέβαια, υπάρχει και η ποινική διαδικασία, η οποία αφορά και τους εξωπανεπιστημιακούς.

Τι απαντάει το ΕΣΔΕΠ

• Οι προσλήψεις επιπλέον αστυνομικών είναι εκτός τόπου και χρόνου.
• Η σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σε περίοδο όπου τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα είναι άδεια είναι το λιγότερο ανεπίκαιρη.
• Η πρόσκληση για διάλογο από την πολιτεία θα έπρεπε να γίνεται με διαφορετικές προτεραιότητες.

 Πρώτα να συζητηθεί ο τρόπος που μπορεί η Πανεπιστημιακή Κοινότητα να συμβάλλει στην καταπολέμηση των προβλημάτων που προέρχονται από την πανδημία. Πράγματι, η Πανεπιστημιακή Κοινότητα έχει από την αρχή της κρίσης θέσει εαυτόν στη διάθεση της πολιτείας και δεν έχει υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση, ενώ τα πράγματα σε όλα τα πεδία είναι εξαιρετικά κρίσιμα.

 Στη συνέχεια να συμβάλλουμε στο διάλογο για το νομοσχέδιο για την παιδεία που ετοιμάζει η κυβέρνηση, για το οποίο συνεχώς υπόσχεται ότι θα μας σταλεί πρόσκληση. Αντί αυτού λαμβάνουμε πρόσκληση για να συζητήσουμε για νέες προσλήψεις στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία.Οι πρυτανικές αρχές της χώρας έχουν ήδη από την 4η Νοεμβρίου 2020 απαντήσει στις προτάσεις του πρωθυπουργού για την πανεπιστημιακή αστυνομία και στην ανακοίνωσή τους είναι αντίθετοι σε ένα σώμα που θα έχει αναφορά στην ΕΛ.ΑΣ και όχι στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της έκτακτης συνόδου των πρυτάνεων το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές και η πανεπιστημιακή φύλαξη πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στον Πρύτανη και τη Σύγκλητο. Φαίνεται λοιπόν, ότι η πολιτική ηγεσία δεν λαμβάνει υπόψη τις απόψεις της συνόδου των πρυτάνεων αλλά προχωρά κανονικά στο σχέδιό της.

Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θεωρεί
• ότι καλύπτεται από την ανακοίνωση της συνόδου των πρυτάνεων σχετικά με το θέμα της πανεπιστημιακής φύλαξης.
• Ότι απαιτείται χρηματοδότηση για επαρκή φύλαξη (και όχι αστυνομία) στους ευαίσθητους πανεπιστημιακούς χώρους, η οποία θα αναφέρεται μόνο στα εκλεγμένα διοικητικά όργανα των Πανεπιστημίων.
• Ότι η συζήτηση για προσλήψεις επιπλέον αστυνομικών εν μέσω πανδημίας είναι ανεπίκαιρη και προκλητική.

Ο ΕΣΔΕΠ
• Καλεί τις πρυτανικές αρχές του ΠΘ να υποστηρίξουν την ήδη από 4/11/2020 απόφαση της συνόδου των πρυτάνεων και να τοποθετηθούν απέναντι στην πρόταση της πολιτείας για σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Τους καλούμε επίσης να μας κοινοποιήσουν τις θέσεις τους.
• Καλεί την ΠΟΣΔΕΠ να συνταχθεί με την ανωτέρω απόφαση της συνόδου των πρυτάνεων και να αρνηθεί την σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με αναφορά στην ΕΛ.ΑΣ.
• Την πολιτεία να σεβαστεί το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και να συνδράμει για φύλαξη και όχι αστυνόμευση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Να αποσύρει συνεπώς άμεσα οποιαδήποτε σκέψη για σύσταση ενός σώματος με αναφορά στην ΕΛ.ΑΣ.