Τα σενάρια για σχολεία και εστίαση


Είναι πλέον επιβεβαιωμένο  ότι το lockdown παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως δήλωσε, η απόφαση για παράταση των περιοριστικών μέτρων κρίθηκε ως «επιβεβλημένη» δεδομένου ότι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας εξακολουθεί να είναι ανησυχητική παραμένοντας σε επικίνδυνα επίπεδα. 

Δηλώσεις Σ. Πέτσα

«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό μέχρι και τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06.00 το πρωί.

Ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές το επιδημιολογικό φορτίο αποτελεί και πηγή ανησυχίας.Τέτοιες περιοχές -που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους- είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Μυτιλήνη. Ιδίως για την πόλη της Πάτρας, ενόψει του Αγίου Ανδρέα, αυτής της μεγάλης γιορτής για την πόλη, εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα στην οικογένειά τους, όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται. Κάνουμε έκκληση να μην γίνει μια ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή, λόγος υπερμετάδοσης.

Ο στόχος παραμένει ένας: Οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021, με το καλό, να ανοίξει και πάλι μια νέα εποχή για τη χώρα μας. Κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον σχεδιασμό για την άρση του lockdown. Μέσα σε αυτή τη σταδιακή άρση υπάρχει και ο σχεδιασμός για τα σχολεία. Εάν χρειαστεί, στον σχεδιασμό μας είναι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και μετά η επίταξη. Αντιμετωπίζουμε τη χώρα σαν μία υγειονομική περιφέρεια».

Δηλώσεις Κ. Μητσοτάκη για σχολεία 

«Θα ανοίξουμε τα σχολεία όποτε μας το επιτρέψουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας. Και θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε τα σχολεία όποτε αισθάνονται ότι θα είμαστε ασφαλείς να το κάνουμε».

Κεφάλαιο Εστίαση

«Καμία ημερομηνία δεν είναι δεδομένη» όπως επεσήμαναν χθες αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης.