Fingers crossed


Τα εργαστήρια της Phizer και BioNTech σε ανακοίνωσή τους σήμερα έκαναν γνωστό πως το εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι αποτελεσματικό κατά 90%, όπως έδειξε η πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3, ενώ η τελευταία αξιολόγηση αναμένεται πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Ως «υπέροχη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα» χαρακτήρισαν τα ευρήματά τους οι δύο εταιρείες ενώ να σημειωθεί ακόμη πως το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε 43.500 ανθρώπους, σε έξι χώρες χωρίς να προκύπτει ανησυχία για την ασφάλεια όσων το έλαβαν  όπως μεταδίδει το BBC. Ακόμη, οι δύο εταιρείες βρίσκονται ένα βήμα προτού υποβάλουν αίτημα για επείγουσα έγκριση χρήσης του εμβολίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι τη δεδομένη στιγμή 12 εμβόλια βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών, όμως μόνο το συγκεκρκιμένο παρουσιάζει αποτελέσματα. Η χορήγησή του πραγματοποιείται σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων. Οι δοκιμές που έγιναν σε ΗΠΑ, Γερμανία, Βραζιλία, Αργεντινή, Νότια Αφρική και Τουρκία έδειξαν πως επετεύχθη προστασία 90% επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Η Pfizer θεωρεί πως μπορεί να προμηθεύσει μέχρι και 50 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2020 ενώ περίπου υπολογίζεται ότι θα προμηθεύσει 1,3 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2021. Ωστόσο, ιδιαίτερη πρόκληση αποτελεί το γεγονός ότι το εμβόλιο θα πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασίες κάτω των -80 βαθμών Κελσίου εγείροντας ταυτόχρονα ερωτήματα σχετικά με τη διάρκεια ανοσίας που θα παρέχει.

Ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Pfizer, δρ. Άλμπερτ Μπουρλά δήλωσε:

«Είμαστε ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στο να παράσχουμε στους ανθρώπους ανά τον κόσμο αυτήν την τόσο σημαντική ανακάλυψη που θα βοηθήσει στο να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν την παγκόσμια υγειονομική κρίση».

Παράλληλα, ο καθηγητής Ουγκούρ Σαχίν, εκ των ιδρυτών της BioNTech, περιέγραψε τα αποτελέσματα ως «ορόσημο».