Τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν και η περίπτωση της Δανίας


Ο Σωτήρης Τσιόρδας μίλησε τη Τετάρτη σχετικά με το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία και συγκεκριμένα για τα μέτρα που προβλέπονται κατά την επαναλειτουργία τους.

Αναφερόμενος στην Δανία, όπου προχωράει στην σταδιακή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, είπε πως είναι πιθανό να δούμε να ξανακλείνουν σε περίπτωση που σημειωθεί νέα αύξηση των κρουσμάτων. ''Ωστόσο αυτό που θα συμβεί ό,τι και αν γίνει στη χώρα μας, είτε ανοίξουν τώρα τα σχολεία είτε όχι, είναι ότι θα πρέπει πάντα να τηρούνται τα μέτρα προστασίας'', διατύπωσε ο καθηγητής στην ημερήσια προγραμματισμένη ενημέρωση στο υπουργείο Παιδείας.

Μάλιστα, ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα να ανοίξουν σε κάποιες περιοχές τα σχολεία ή έστω κάποιες τάξεις και κυρίως η 3η Λυκείου, σύμφωνα με όσα μελετά η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Ο Σωτήρης Τσιόδρας περιέγραψε χαρακτηριστικά τα μέτρα που εφαρμόζονται στις άλλες χώρες, κάποια από τα οποία μπορεί να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα.

''Οχι πάνω από δύο παιδιά μαζί πολύ κοντά στα θρανία, όχι πάνω από πέντε στο διάλειμμα'' είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις παντού, καθώς και υγιεινή παντού. Κάτι βέβαια που θα είναι δύσκολο να τηρηθεί στα σχολεία και ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Διευκρίνισε πάντως, ότι γίνεται αξιολόγηση των κινδύνων αλλά και τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη.

''Δεν το λέω εγώ, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας'' σημείωσε, δεδομένου ότι η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας συζητά και «ζυγίζει» πολλές παραμέτρους. Ωστόσο ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε για ακόμη μία φορά ότι όλοι οι παράγοντες συνεκτιμώνται, καθώς βασικό μέλημα της Ελλάδος είναι να προστατεύουν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες. ''Στη χώρα μας όμως οι ηλικιωμένοι και γονείς μένουν με τα παιδιά, κάτι που δε συμβαίνει συχνά στο εξωτερικό'', κατέληξε.