40% έκπτωση στα φοιτητικά ενοίκια αποφάσισε η κυβέρνηση!

Δες αν είσαι δικαιούχος!

Κείμενο: Κατερίνα Ανδρομιδά

Σε διαδικασία επέκτασης της έκπτωσης έως και 40% θα προχωρήσει η κυβέρνηση για τις φοιτητικές κατοικίες, λόγω της  δύσκολης συγκυρίας του κορωνοϊού. 

Η κυβέρνηση με στόχο την οικονομική ελάφρυνση των γονιών θα μεριμνήσει για τα φοιτητικά ενοίκια των παιδιών που σπουδάζουν σε διαφορετική πόλη από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει ότι η μείωση του ενοικίου φοιτητικής κατοικίας θα τεθεί σε ισχύ για τον Απρίλιο και θα αφορά αποκλειστικά τους εργαζόμενους πληττόμενων επιχειρήσεων και επαγγελματικών κλάδων οι οποίοι βρίσκονται σε προσωρινή αναστολή εργασίας.

Ειδικότερα, η ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει:

Μείωση 40% του ενοικίου για την φοιτητική κατοικία. Το μέτρο αφορά στους γονείς που πληρώνουν ενοίκιο για την κατοικία του προστατευόμενου παιδιού τους το οποίο σπουδάζει σε σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η οποία βρίσκεται σε διαφορετική πόλη από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του. Η ρύθμιση εξετάζεται να ισχύσει για τους σπουδαστές των Ι.Ε.Κ.

Η έκπτωση 40% του ενοικίου θα ισχύσει για το μήνα Απρίλιο και αφορά τους εργαζόμενους πληττόμενων επιχειρήσεων με προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εμφανίζεται ο ίδιος ως μισθωτής της «φοιτητικής» κατοικίας στο μισθωτήριο και στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου του Taxisnet.

Υπενθυμίζεται ότι η μείωση κατά 40% του ενοικίου παρέχεται σήμερα:

  • -σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις για την επαγγελματική τους στέγη,
  • -τους εργαζόμενους με προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας για την πρώτη τους κατοικία και
  • -τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού για την επαγγελματική στέγη.

Ο εργαζόμενος που θα ζητήσει μείωση κατά 40% στο μίσθωμα της φοιτητικής κατοικίας οφείλει να παρουσιάσει στον εκμισθωτή αντίγραφο της σχετικής «Υπεύθυνης Δήλωσης Εργαζομένου» που υπέβαλε στην «ΕΡΓΑΝΗ» με εκτυπωμένα τα στοιχεία του εκμισθωτή και της διεύθυνσης της μισθωμένης κατοικίας του, δηλώνοντας υπεύθυνα ότι αυτός είναι ο μισθωτής της κατοικίας.