Αξίζει να ξέρεις γι' αυτόν..


Η Google σήμερα απονέμει φόρο τιμής στον Ignaz Semmelweis με το σημερινό doodle!

Ο λόγος για τον Ούγγρο γιατρό που ανακάλυψε τα ιατρικά οφέλη της πλύσης των χεριών..

ignaz.jpg

Το 1847 σαν σήμερα διορίζεται αντιστράτηγος στην κλινική μητρότητας του Γενικού Νοσοκομείου της Βιέννης.Εκεί, κάνει μια σπουδαία ανακάλυψη. Απέδειξε πως η απολύμανση των χεριών μειώνει σημαντικά την μετάδοση των ασθενειών

Μετά από αυτό,απαίτησε από τους γιατρούς στο Νοσοκομείο να απολυμαίνουν τα χέρια τους.

Γεννημένος στη Βούδα(τη σημερινή Βουδαπέστη),την 1η Ιουλίου 1818, απέκτησε δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών στη μαιευτική!

Στα μέσα του 19ου αιώνα στην Ευρώπη,μια αδιευκρίνιστη  λοίμωξη, που ονομαζόταν ''πυρετός παιδικής κοπέλας'', ήταν τότε αιτία για πολλούς θανάτους νέων μαμάδων σε περιόδους κύησης και μητρότητας.

Τότε,ο Semmelweis αφοσιώθηκε στο να ανακαλύψει την αιτία εμφάνισής της. Έπειτα από βαθιά έρευνα, εντόπισε πως η αιτία ήταν  η μετάδοση μολυσματικού υλικού από προηγούμενες λειτουργίες και αυτοψίες που εκτελούσαν οι γιατροί, σε ευάλωτες μητέρες μέσω των χεριών τους!

Αμέσως, απάιτησε από όλο το ιατρικό προσωπικό να πλένει τα χέρια του μετά το πέρας της εξέτασης του κάθε ασθενή. Ως εκ τούτου, τα ποσοστά μόλυνσης στο τμήμα άρχισαν να μειώνονται θεαματικά!

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που αντιμετώπιζαν τις νέες ιδέες του Semmelweis με αμφισβήτηση και σκεπτικισμό. Μετά από δεκαετίες, οι συστάσεις για την υγιεινή του είχαν πλέον επικυρωθεί από την ευρεία αποδοχή της ''θεωρίας των γεννητικών οργάνων της νόσου''.

Πλέον, ο Semmelweis θεωρείται ως ο ''πατέρας του ελέγχου των λοιμώξεων'', με την επανάσταση όχι μόνο της μαιευτικής,αλλά και του ίδιου του ιατρικού πεδίου, έχοντας ενημερώσει γενιές πέρα από τις δικές του ότι η πλύση των χεριών είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους πρόληψης της εξάπλωσης των ασθενειών.

Πηγή