Δεν σου χρειάζονται καθόλου τώρα


Η Καλιφόρνια έχει δηλώσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το Μιλάνο έχει ερημώσει, τα σχολεία κλείνουν και οι δημόσιες συγκεντρώσεις, από τα παιχνίδια καλαθοσφαίρισης, μέχρι την επίδειξη του Ralph Lauren στη New York Fashion Week ακυρώνονται η μία μετά την  άλλη. Καθώς οι αναφορές σχετικά με τον κορωνοϊό, ή τον COVID-19 (όπως και να το πεις το ίδιο ρίγος σε διαπερνά), συνεχώς ρολάρουν στα social και φράσεις όπως «πιθανή πανδημία» και «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ξεπηδούν από παντού, είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι ανησυχία, μελαγχολία και φόβο ή να φλερτάρεις με έναν υπερπλήρη πανικό. Ν’ ανησυχούσες μόνο, αν αισθανόσουν o.k με όλο αυτό το παιχνίδι με τα νεύρα σου.

Έχω περάσει κι εγώ μεταξύ των τριών αυτών αντιδράσεων αυτές τις ημέρες. Όταν δεν πατάω refresh, δεν πιέζω το κουμπί ανανέωσης στον διαρκώς live χάρτη της εξάπλωσης του ιού, αποφεύγω τα πλήθη και χαλαρώνω, παίρνοντας αποστάσεις ακόμη κι από εκείνον που βήχει απλά για να καθαρίσει τον λαιμό του.

aaacoronaa.jpg

Και ενώ δεν έχω αρχίσει ακόμα να στοκάρω εμφιαλωμένο νερό και μακαρόνια νο6 στα ντουλάπια μου, η πανταχού παρούσα μικροβιοφοβία μου έχει πλέον αγγίξει στρατοσφαιρικά levels.
Αφού, κάθε επιφάνεια, μου λένε τώρα, είναι σαν να είναι γεμάτη με επιβλαβείς οργανισμούς έτοιμους να σου επιτεθούν. Τι θα πρέπει να καταλάβω εγώ; Καθώς λοιπόν μπαίνω στο γυμναστήριο, λούζω τον εξοπλισμό του με αλκοόλη που έχω ήδη στον σάκο μου. Σε μια πρόσφατη (μισό-άδεια) πτήση, επιδόθηκα και στην λάντζα: Eλαμψε με dettol το κάθισμα της αεροπορικής μου καμπίνας και ο δίσκος μπροστά μου. Κάτι μας έμαθε και η Naomi Campbell γνωστή για τη νοσοφοβία της (αν και σταμάτησα πρόσφατα να φορτώνω τις τσέπες μου με αποστειρωμένα γάντια, όπως το κάνει αυτή).

"Η απουσία οριστικής θεραπείας για το COVID-19 επιδεινώνει μόνο την ανησυχία μας", λένε οι ειδικευμένοι  ψυχολόγοι του International Psychology Disaster του Πανεπιστημίου του Denver. Παρόλο που στατιστικά είναι πολύ πιο πιθανό αυτή τη στιγμή να νοσήσουμε από την απλή γρίπη, αυτό δεν μας προκαλεί ανησυχία επειδή είμαστε συνηθισμένοι να ακούμε για την εποχική γρίπη -είναι σχεδόν φίλη μας πιά- και υπάρχει και εμβόλιο που μπορούμε να κάνουμε. Ο κορωνοϊός είναι εντελώς καινούργια συνθήκη και αυτή η ασάφεια και αβεβαιότητα ανεβάζει στα ύψη το άγχος μας.

Αυτήν την στιγμή για να διαχειριστώ τόσα αρνητικά συναισθήματα, το καλύτερο που μπορώ να σκεφτώ είναι να κουλουριαστώ κάτω από το πάπλωμά μου και να αναδυθώ ξανά κάποια στιγμή το καλοκαίρι!
Στ’ αλήθεια όμως ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να υποβαθμίσουμε το άγχος σε καταστάσεις αβεβαιότητας είναι να αναζητήσουμε άλλα "οχήματα" για να αυξήσουμε την βεβαιότητα. Για αρχάριες, ακολούθησε  τις συνηθισμένες συμβουλές για την υγεία, για να αποτρέψεις την εξάπλωση του ιού - πλένε σχολαστικά τα χέρια σου, αποφεύγοντας να αγγίζεις το πρόσωπό σου  και μπες σε αυτό - καραντίνα αν αισθάνεσαι άρρωστη.

aaacoronain.jpg


Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο ψυχολογικό τρικ επειδή αυτές οι δράσεις προέρχονται από τη λογική και την εμπειρία και σε κάνουν να νιώθεις ότι παίρνεις μέτρα για να προστατεύσεις τον εαυτό σου. Αισθάνεσαι ήδη ασφάλεια έτσι.
Εάν τα κουδούνια συναγερμού κουδουνίζουν πολύ δυνατά, απενεργοποίησε τις ειδήσεις στο κινητό και ενίσχυσε την αυτοφροντίδα σου. Ενα βήμα τη φορά, ξέχνα εντελώς το γενικό κάδρο κι αφοσοιώσου στο 24ωρο σου. Βεβαιώσου ότι κοιμάσαι καλά, τρως καλά, ασκείσαι και διαχειρίσου τα συναισθήματά σου συνεχίζοντας  κανονικά τις καθημερινές σου συνήθειες.

Όχι μόνο η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι με καλή ξεκούραση είναι δυνατότεροι στην καταπολέμηση των ιών, αλλά πολλές είναι οι μελέτες που έχουν διαπιστώσει ότι όσο περισσότερο ανησυχούμε, τόσο πιο ευάλωτο είναι το σώμα σας σε ιούς, γιατί  το άγχος μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Δοκίμασα mindfulness και meditation apps, όπως το Headspace και το Unplug Meditation και μπορώ να σου εγγυηθώ ότι βοηθούν πολύ στον έλεγχο της ανησυχίας. Ακόμα κι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσφέρει συμβουλές για την αντιμετώπιση του στρες κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

Ενώ είναι σημαντικό να ενημερωθείς και να προετοιμαστείς, αυτό που είναι ζωτικής σημασίας, είναι να τοποθετήσεις τις ειδήσεις σ’ ένα λογικό πλαίσιο. Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείς, επειδή ήδη γνωρίζεις ότι οι περισσότερες περιπτώσεις του νέου κορωνοϊού είναι ήπιες και οι άνθρωποι στο μεγαλύτερό τους ποσοστό, έχουν ανακάμψει χωρίς την ανάγκη νοσηλείας. Απλά σαν κάτι καινούργιο κι αχαρτογράφητο ακόμα από την ιατρική κοινότητα, έχει αρματωθεί με τις έννοιες του άγνωστου και του φόβου.
Θυμήσου ότι έχουμε ξεπεράσει παρόμοια κρούσματα πριν, όπως την επιδημία του 2009 H1N1, όπου και τότε υπήρχαν πολλές αβεβαιότητες στις πρώτες μέρες.

Κείμενο: Ιλένα Μπόγρη