Ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο των Αριστείων Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019


Ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), στο πλαίσιο της 8ης διοργάνωσης των Αριστείων Εταιρικής Υπευθυνότητας, πραγματοποίησε την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 20196, ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Εταιρική Υπευθυνότητα: Περιβάλλον ώρα μηδέν». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Ζone και ήταν ανοιχτή στο κοινό με live streaming μετάδοση.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Τσαούσης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αριστείων 2019, κ. Υβέτ Κοσμετάτου η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά  ότι «όταν πέρυσι τέτοια εποχή ξεκινήσαμε να συζητάμε για δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας με αντικείμενο το περιβάλλον, μας ανησύχησε το γεγονός ότι ο κόσμος, άτομα όλων των ηλικιών, δεν έβλεπαν το περιβάλλον ως θέμα που τους απασχολεί άμεσα ή που θα τους απασχολήσει στα επόμενα χρόνια».

Συνομίλησαν εκπρόσωποι από διαφορετικά πεδία - ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι  ερευνητικών φορέων αλλά και φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της κοινωνικής προσφοράς, επιχειρήσεις, καθώς και από το κίνημα Fridays For Future Greece:

- Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, ΜΠΟΡΟΥΜΕ 

-  Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη

- Κίμων Μαλαταράς Senior Director, Corporate Responsibility & Internal Communication, Τράπεζα Πειραιώς

- Νικόλαος Μιχαλόπουλος, Διευθυντής, Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

- Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Ωκεανογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Μέλος Τιμητικής Επιτροπής Αριστείων 2019

- Μαρία Παπαθεοδώρου, Μαθήτρια Λυκείου, Εκπρόσωπος Fridays for Future Greece

- Κωνσταντίνα Σκαναβή, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας, Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Η συζήτηση, καλύπτοντας πολλές διαφορετικές οπτικές και θέσεις, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και παραγωγική και οι συνομιλητές μοιράστηκαν την εμπειρία, το όραμα και τους προβληματισμούς τους για το περιβάλλον και  την κλιματική αλλαγή.

Οι συνομιλητές συμφωνήσαν ότι δυστυχώς πλέον βρισκόμαστε εν μέσω κλιματικής κρίσης και ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής έπρεπε να έχει τοποθετηθεί στην agenda όλων  ουσιαστικά και αποτελεσματικά τουλάχιστον δύο δεκαετίες πριν.

Η άμεση κινητοποίηση όλων ανεξαιρέτως, κυρίως πολιτικών και επιχειρήσεων, αλλά και κάθε άλλου φορέα, οργάνωσης, ιδρύματος και του κάθε ενός από εμάς, ως υπεύθυνου πολίτη, αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ακόμα, τονίστηκε η ανάγκη αλλά και η αποτελεσματικότητα που φέρνουν οι συνέργειες και η συνεργασία. 

Τα Αριστεία 2019 πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής (EBEN GR) και η Τελετή Απονομής θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Χορηγοί της φετινής διοργάνωσης των Αριστείων Εταιρικής Υπευθυνότητας είναι οι Antenna, Cosmote, Panadol, ΣΚΑΪ, Vodafone (Αρωγοί), Alpha Bank, Coca Cola 3E, Eurobank, Praxia Bank, STAR, Stoiximan (Επίκουροι), AB Βασιλόπουλος, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», ARLA, IKEA, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ (Υποστηρικτές). Xορηγοί κλαδικής επικοινωνίας είναι οι Όμιλοι Boussias Communications & Direction Εκδοτική.