Η Ιωάννα Φωτοπούλου διεκδικεί μια θέση στο διαστημόπλοιο XCOR Lynx


Η Ιωάννα Φωτοπούλου διεκδικεί μια θέση στο διαστημόπλοιο XCOR Lynx

Είναι 26 χρονών, τοπογράφος, μηχανικός και ακτιβίστρια. Η θεσσαλονικιά Ιωάννα Φωτοπούλου δήλωσε πριν λίγο καιρό συμμετοχή στο πρόγραμμα «Rising Star Programme» και φαίνεται πως αυτό της το όνειρο δεν ήταν άπιαστο, μιας και η ελληνίδα έχει καταφέρει να βρεθεί στην 30άδα των υποψηφίων. Η επιλογή της τελικής τριάδας αναμένεται τον Νοέμβριο, με το όνειρο να παραμένει ζωντανό για την νεαρή από τη συμπρωτεύουσα.

Πως όμως κατάφερε να εντοπίσει και να συμμετάσχει στο «Rising Star Programme» η Ιωάννα Φωτοπούλου; Όπως δηλώνει η ίδια στο Fortune Greece:
«Η συμμετοχή σε αυτόν τον διαγωνισμό προέκυψε μέσω της συνεργασίας του Kruger Cowne με το One Young World. Εγώ είμαι μέλος του One Young World από το 2013, όποτε και μου είχαν δώσει μια πλήρη υποτροφία για να παρευρεθώ στο συνέδριο τους στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και να παραθέσω ένα key note speech μπροστά σε ανθρώπους όπως ο Κόφι Ανάν, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο Μοχάμεντ Γιούνους και πολλούς άλλους για την δουλειά που κάνουμε κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα! Έτσι μέσα από την συνεργασία τους μας έδωσαν την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε αυτόν τον διαγωνισμό με τα αντίστοιχα project που τρέχαμε την δεδομένη περίοδο. Γιατί σε αυτόν τον διαγωνισμό δεν επιλέγεται κάποιος επειδή είναι έξυπνος ή όμορφος ή γράφει καλά. Επιλέγεται ο κάθε participant με βάση την βαρύτητα του project με το οποίο κατεβαίνει στον διαγωνισμό»


9-datafiles180123.jpg




Στην ερώτηση για το κατά πόσο την φοβίζει μια βόλτα στο διάστημα και όλα αυτά που θα συναντήσει και δεν γνωρίζει από πριν, απάντησε:
«Πάντα μας φοβίζει το άγνωστο, έτσι δεν είναι; Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης μας. Ωστόσο, όταν σκέφτομαι πόση αγάπη έχουμε πάρει, πόση στήριξη από τον κόσμο που έχει δει τις προσπάθειές μας και είναι δίπλα μας και όταν συνειδητοποιώ ότι όλο αυτό γίνεται για να προωθήσουμε το YouRule και να βοηθήσουμε στην δημιουργία μιας δυνατής και υγιούς Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα μας, ο φόβος καταλαγιάζει κάπως και την θέση του παίρνει η αποφασιστικότητα!».

Το YouRule αυτοπροσδιορίζεται στον ιστότοπο του ως η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταγραφή προβλημάτων της ελληνικής επικράτειας, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες της να καταγράψουν σε πραγματικό χρόνο ένα ζήτημα που τους απασχολεί σε επίπεδο δήμου, περιφέρειας ή εθνικής εμβέλειας και να προτείνει πιθανές λύσεις.


9-ioanna_fotopoulou.jpg


Σχετικά με την προσπάθεια αναφέρθηκαν στη χώρα μας αρκετά ενημερωτικά μέσα και sites, κάτι που όπως αναφέρει η Ιωάννα Φωτοπούλου αποτελεί κάτι πολύ θετικό:
«Και μόνο που μιλήσανε αρκετά ξένα ΜΜΕ για την Ελλάδα θετικά εν μέσω εκλογών, capital controls και οικονομικής κρίσης πιστεύουμε ότι είναι νίκη. Εάν όμως γίνει το «θαύμα» και καταφέρουμε να πάμε το YouRule στην τελική τριάδα σίγουρα θα εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία ως ομάδα να μιλήσουμε για την δουλειά μας ακόμη περισσότερο. Να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής δημοκρατίας – e democracy και να μιλήσουμε για την χώρα μας. Αυτή την χώρα που δεν την έχουν εγκαταλείψει οι πολίτες της, αυτήν την χώρα στην οποία μεγαλώσαμε και ονειρευτήκαμε και ερωτευτήκαμε και ελπίσαμε για πρώτη φορά. Να αναδείξουμε ότι σε αυτή τη χώρα δεν πάνε όλα στραβά. Υπάρχουν και θετικά τα οποία συμβαίνουν και θα συνεχίσουμε να τα προβάλουμε σε πείσμα όλων όσων θέλουν να κάνουν το αντίθετο».