Το σύνθημα μου σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι “Χθες μας είπαν αύριο. Σήμερα είναι σειρά μας”.


Το Youth Platform , πάντα κοντά στους νέους προσπάθησε να έρθει σε επαφή με αρκετούς υποψήφιούς βουλευτές με σκοπό να μας απαντήσουν σε θέματα που αφορούν τους νέους όπως η μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, η επιχειρηματικότητα και το πώς θα έπειθαν οι υποψήφιοι βουλευτές να πείσουν τους νέους να πάνε να ψηφίσουν. Κάναμε τις επαφές μας αλλά, λόγω προφανώς φόρτου εργασίας , δεν είχαμε τις απαντήσεις από περισσότερους βουλευτές και ως εκ τούτου δεν μπορέσαμε να είχαμε περισσότερες απαντήσεις και από άλλα κομμάτα.

Μας μίλησε ο Αξιώτης Βασίλης Φοίβος , ένας νέος υποψήφιος, που κατεβαίνει Υποψήφιος Βουλευτής Α' Αθηνών με την ΝΔ. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

 

Γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει «ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια. Θα πρέπει να γίνεται αξιολόγηση στις ικανότητες. Ήδη τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στενάζουν οικονομικά λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης και για το λόγω αυτό θεωρώ αφενός ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια δεν θα αντέξουν και από την άλλη και οι φοιτητές κινδυνεύουν να μην ολοκληρώνουν τις σπουδές τους.



Προφανώς και πρέπει να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θεωρώ απαραίτητη την αναθεώρηση του άρθρου 16, κάτι για το οποίο η ΝΔ δίνει αγώνα από το 2006. Είναι ένα από τα βασικά θέματα, που θα πρέπει να δούμε στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία όπως γνωρίζετε πήγε πίσω χρονικά εξαιτίας των πρόωρων εκλογών. Η ίδρυση Μη Κρατικών, Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων θα προσφέρει και οικονομικά τόσο άμεσα, καθώς φοιτητές από το εξωτερικό θα φέρνουν συνάλλαγμα στην Ελλάδα, όσο και έμμεσα εξαιτίας των χρημάτων που θα ξοδεύουν κατά την παραμονή τους στην πατρίδα μας.

 


 
 Καταρχάς πιστεύω ότι κανένας νέος δεν επιθυμεί να φύγει από την Ελλάδα και να δουλέψει στο εξωτερικό. Αναγκάζονται, όμως, λόγω των συνθηκών που επικρατούν, εξαιτίας της κρίσης, στη χώρα μας. Θα προσπαθούσα, λοιπόν, να του αποδείξω, ότι θα κάνω τα πάντα οι συνθήκες αυτές να αλλάξουν. Θα του έλεγα πως πιστεύω πως υπάρχει ελπίδα στη χώρα μας. Απλά οφείλουμε να αλλάξουμε πολλά, κυρίως στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις επιχειρήσεις. Θεωρώ ότι το κρατικοδίαιτο σύστημα, που επικράτησε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχει πια «πεθάνει». Η ανάπτυξη υγειών επιχειρήσεων από νέους ανθρώπους μπορεί να δώσει την ώθηση στην οικονομία και να επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη, όχι στα λόγια αλλά κατά κύριο λόγο στις τσέπες των πολιτών.

 

Είμαι άνθρωπος της αγοράς, καθώς διατηρώ δύο εταιρείες, μία κατασκευαστική και μία παροχής υπηρεσιών ενέργειας. Γνωρίζω από κοντά, λοιπόν, τα προβλήματα και τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει ένας νέος επιχειρηματίας Κατά καιρούς έχω κάνει προτάσεις για τις επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της βελτίωσης του «επιχειρείν». Σας αναφέρω ενδεικτικά κάποιες από αυτές:

α) Φορολογικά κίνητρα για τις εταιρίες που προσλαμβάνουν νέους ανέργους, με φοροελαφρύνσεις που θα αντιστοιχούν στο ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας ή των κοινωνικών εισφορών ή άλλων φόρων που συνδέονται με την εργασία αναλόγως το κράτος-μέλος.

β) Υποχρεωτική ένταξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων μέσω εργασιακής εμπειρίας – πρακτικής στο πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το μέτρο εφαρμόζεται σε άλλες χώρες (Γερμανία-Αυστρία), με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας νέων (4,8% και 5% αντίστοιχα). Σημειώνεται ότι η αναντιστοιχία πτυχιούχων και σημερινών αναγκών της αγοράς είναι προφανής, αφού σήμερα υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας για τις οποίες δεν έχουν βρεθεί οι κατάλληλοι υποψήφιοι

γ) Μηδενική γραφειοκρατία για νέους επιχειρηματίες – πολιτική ενός φορέα. Η μέση επιχείρηση στις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας σήμερα, χρειάζεται 15 εργατομέρες για να συστηθεί και 3-5 εργατομέρες γραφειοκρατίας και λογιστικών υποχρεώσεων κάθε μήνα για να συντηρηθεί. Πρέπει να υπάρξει πλήρης εφαρμογή ηλεκτρονικών δομών για τη σύσταση και τις τακτικές πληρωμές, καθώς και τη δημιουργία ενός μοναδικού φορέα που θα συγκεντρώνει όλες τις διαδικασίες. Μια τέτοια πολιτική θα αυξήσει την παραγωγικότητα, θα μειώσει το κόστος και θα επιτρέψει στην κάθε μικρή επιχείρηση να δημιουργήσει έστω μια ακόμη θέση εργασίας. Η σύσταση Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ) μέσα σε μία ημέρα, με κεφάλαιο ενός μόνο ευρώ, είναι ένα πρώτο θετικό βήμα αλλά δεν φτάνει. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να απασχολούνται και να εκπαιδεύονται άνεργοι νέοι, στις εταιρείες αυτές, χρηματοδοτούμενοι από κονδύλια, που δίνονται στα διάφορα ΚΕΚ και βάσει των αποτελεσμάτων δείχνουν να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα. Μια τέτοια πολιτική θα αυξήσει την παραγωγικότητα, θα μειώσει το κόστος και θα επιτρέψει στην κάθε μικρή επιχείρηση να δημιουργήσει έστω και λίγες επιπλέον θέσεις εργασίας.

 

Αν σας έλεγα ότι νιώθω ασφαλής στη συγκεκριμένη περιοχή (Ομόνοια), αλλά και σε άλλες αντίστοιχες θα σας έλεγα ψέματα. Είναι λυπηρό να συμβαίνει και πραγματικά στενοχωριέμαι, που συμβαίνει αυτό στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ελλάδας. Για να είμαι ξεκάθαρος δεν ρίχνω ευθύνη για την ασφάλεια στα παιδιά της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία, παρά τις δύσκολες συνθήκες, επιτελούν με αυταπάρνηση σε πολλές περιπτώσεις το έργο, που τους έχει ανατεθεί. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για αφοπλισμό των αστυνομικών και για διάλυση των ΜΑΤ. Αδιανόητα πράγματα. Το πρόβλημα, όμως, σε αυτές τις περιοχές είναι μεγαλύτερο και αφορά την χάραξη πολιτικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφορά τους παράνομους μετανάστες, που εισρέουν καθημερινά στη χώρα μας. Πρέπει να καταργηθούν οι συνθήκες «Δουβλίνο ΙΙ και Δουβλίνο ΙΙΙ», που έχουν οδηγήσει τη χώρα μας στο να γίνει κέντρο συσσώρευσης ανθρωπίνων ψυχών. Μιλάμε για ανθρώπους που συλλαμβάνονται σε χώρες της ΕΕ και «επιστρέφονται» στην πρώτη χώρα της ΕΕ από την οποία εισήλθαν, δηλαδή στην Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που πάση θυσία πρέπει να αλλάξει.

 

Έχω δηλώσει κατά καιρούς ότι είμαι στρατιώτης της παράταξης και θα δίνω τις μάχες για αυτή απ’ όποια θέση κι αν μου ζητηθεί. Υπό αυτή την έννοια, θεωρώ πως δεν υπάρχει ιδανική θέση για έναν πολιτικό. Η απόδοση στην εκάστοτε πολιτική θέση εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την ανιδιοτέλεια και τη διαρκή διάθεση για προσφορά. Τώρα ως νέος επιχειρηματίας θα σας έλεγα ότι ίσως θα μπορούσα να προσφέρω καλύτερα σε μία θέση, που θα είχε να κάνει με τον τομέα της νεανικής επιχειρηματικότητας. Και ο μόνος λόγος θα ήταν γιατί ξέρω «από πρώτο χέρι» τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν

 
Το σύνθημα μου σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι “Χθες μας είπαν αύριο. Σήμερα είναι σειρά μας”. Νομίζω ότι εμπεριέχει όλα εκείνα, που κάθε νέος θέλει να πει. Δεν είναι μυστικό ότι η κοινωνία έχει κουραστεί από το χθες. Άλλωστε τα αποτελέσματά του τα είδαμε. Απέτυχε παταγωδώς. Κάποτε οι νέοι μιλούσαμε για το μέλλον και ότι πρέπει κάποια στιγμή να βγούμε μπροστά. Το μέλλον έφτασε, έγινε παρόν και τώρα είναι η σειρά μας. Για αυτό επέλεξα να είμαι «παρών» σε αυτή την εκλογική μάχη. Γιατί πιστεύω πως από την ασφάλεια του καναπέ η αλλαγή δεν θα έρθει ποτέ

 

Οι νέοι άνθρωποι έχουν απογοητευτεί από το υπάρχον πολιτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να του γυρίσουν την πλάτη. Αυτή η απαξίωση είναι που οδηγεί στην αποχή από τα πολιτικά δρώμενα. Θα τους έλεγα, λοιπόν, ότι αν θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα τότε αυτό θα συμβεί μόνο με τη συμμετοχή στην κάλπη. Αν θέλουν να στείλουν το μήνυμα αυτό δεν θα γίνει με την αποχή αλλά θα είναι πιο ηχηρό μέσως της ενεργούς συμμετοχής. Όπως αναφέρω και στο προεκλογικό μου σύνθημα «Τώρα είναι η σειρά μας». Δεν χωράνε άλλες αναβολές, ήρθε η στιγμή να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας και να πούμε αντίο, μια για πάντα, στο παρελθόν, που τόσο πλήγωσε την Ελλάδα μας. Θα τους έλεγα να ψηφίσουν ΝΔ γιατί με τα όποια λάθη και αστοχίες της, κράτησε τη χώρα στην πιο δύσκολη περίοδο της μεταπολίτευσης όρθια, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του ευρώ. Γιατί έγιναν μεταρρυθμίσεις. Όχι με το ρυθμό που θα θέλαμε -ειδικά στο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές- αλλά έγιναν. Γιατί η ΝΔ είναι η μόνη σταθερή πολιτική δύναμη με συγκεκριμένο πλάνο για την οικονομία της χώρας και η μόνη δύναμη ευθύνης, με σταθερό ευρωπαϊκό πρόσημο. Λίγο πριν το τέλος, θα ήταν ολέθριο να επιστρέψουμε στο παρελθόν, εξαιτίας της ανεύθυνης πολιτικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Έχω ριχτεί σε αυτή τη μάχη ως υποψήφιος στην Α’ Αθηνών με τη ΝΔ. Ο νεαρός ψηφοφόρος θα ήθελα να με τιμήσει με την ψήφο του γιατί μέσα από την δική μου υποψηφιότητα θα δει έναν άνθρωπο της γενιάς του, με τον οποίο μοιράζεται τις ίδιες αγωνίες, τους ίδιους προβληματισμούς, τα ίδια όνειρα, τα ίδια θέλω. Γιατί θα πιστέψει κι εκείνος ότι μπορεί να υπάρξει κάτι διαφορετικό. Γιατί έχω την πεποίθηση ότι επιτέλους κάτι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα και θέλω να μου δώσουν τη δύναμη να προσπαθήσω να μετατρέψω αυτή την πεποίθηση σε πράξη.