Ανοίγω το ψυγείο, παίρνω το νερό, πληρώνω και φεύγω. Όλοι το έχουμε κάνει αυτό. Σωστά;



Είμαι από τους ανθρώπους που σπάνια πίνουν νερό στο σπίτι. Ένα-δυο ποτήρια και μου είναι αρκετό. Αντίθετα όταν είμαι έξω πάντα αναζητάω νερό. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι με την ζέστη, ένας λόγος παραπάνω. Η κίνηση είναι κλασική. Πολλές φόρες πρώτα πληρώνω στο περίπτερο και μετά πάω και παίρνω το νερό ή και το ανάποδο. Το μόνο που θέλω είναι να είναι παγωμένο. Μια μέρα στο κέντρο της Αθήνας είδα σε μία τύπου καφετέρια-σαντουιτσάδικο, νερό με 0,30 €. Αυτομάτως άρχισα να αναλογίζομαι τη διαδικασία «ψωνίζω νερό από περίπτερο».


Υπάρχουν πάνω από 10 μάρκες νερού στην αγορά. Έχετε πάει ποτέ σε περίπτερο και να πείτε θέλω την συγκεκριμένη μάρκα νερού; Φαντάζομαι πως όχι. Για μπίρες, χυμό, αναψυκτικά όμως; Η απάντηση είναι ναι. Δεν έχει την συγκεκριμένη μάρκα χυμού, θα πας στο επόμενο. Για νερό, όμως, ανοίγεις το ψυγείο, το παίρνεις, πληρώνεις και έφυγες. Η τιμή του νερού στα super market είναι περίπου 0,15-0,20 €. Το γιατί η τιμή στα περίπτερα είναι 0,50 € είναι μεγάλη συζήτηση, αλλά δεν είναι της παρούσης. Για το ίδιο σάντουιτς δύο διαφορετικά μαγαζιά να σου πούνε ότι έχει διαφορετική τιμή, το καταλαβαίνω. Θα σου αρχίσουν για την ποιότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούν, για την ποσότητα που των υλικών που βάζουν και με κάποιο τρόπο θα δικαιολογήσουν την τιμή. Για το νερό όμως; Δεν θυμάμαι ποτέ να έχω πιει εμφιαλωμένο νερό και να πω ότι δεν μου άρεσε η γεύση του.  


Υποτίθεται ότι ζούμε σε καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού. Δεν έχω μιλήσει ποτέ με περιπτεράδες, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που να τους εμποδίζει να βάλουν την τιμή στο 0,40 €. Απλά λειτουργεί το ελληνικό «δαιμόνιο» ότι τόσο το έχουν όλοι, τόσο το βάζω και εγώ. Ας το δεχτώ. Πάντως εγώ πια ακόμα και εάν προχωρήσω λίγο παραπάνω (και ας διψάω), πάω στο συγκεκριμένο μαγαζί και το αγοράζω με  0,30 €. Όχι από τσιγκουνιά, αλλά από άποψη. Έχοντας πάρει το νεράκι μου κατηφόριζα έναν κεντρικό δρόμο. Μου φάνηκε ότι είδα κάπου να λέει νερό 0,20 €. Ενδιαφέρον! Θα το τσεκάρω.