Ένα project που ακούστηκε πριν από 10 χρόνια και θα γίνει (;;;) μέσα στα επόμενα χρόνια.



Ας υποθέσουμε ότι ένας τουρίστας φτάνει στο αεροδρόμιο στην Αθήνα. Θέλει κατευθείαν να πάει στα ΚΤΕΛ για να πάει κάπου στο Ιόνιο μέσω Πάτρας.  Πληκτρολογεί στο internet «ΚΤΕΛ Aττικής» για να πάρει τις απαραίτητες πληροφορίες.  Το αποτέλεσμα; Αφήστε το καλύτερα. «Η ευχάριστη φωνή της Γιολάντας Διαμαντή, εξυπηρετεί όσους καλούν το 14 505 μέσα από την πλήρως αυτοματοποιημένη φωνητική πύλη με δυνατότητες φωνητικής αναγνώρισης». Άντε βγάλε άκρη.


«Ρωτώντας πας στην Πόλη», λένε. Δοκιμάζει να ρωτήσει. Οι μισοί του λένε ότι φεύγει από τον Κηφισό, ενώ άλλοι του λένε με βεβαιότητα ότι φεύγει από Λιοσίων. Με τα πολλά βγάζει άκρη και βρίσκει ότι φεύγει από Κηφισό. Σίγουρος ότι πάει εκεί μετρό, ρωτάει ποια γραμμή θα πάρει. Του εξηγούνε ότι πας εκεί μόνο με λεωφορείο. Απορεί, αλλά τι να κάνει.


Είχα διαβάσει πριν από πολλά χρόνια-μπορεί να είναι και δέκα- ότι το σχέδιο είναι η μεταφορά του σταθμού των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα ώστε να αποτελέσουν παρελθόν οι σταθμοί στον Κηφισό και την Λιοσίων που όπως ξέρουμε είναι σε «εξαιρετική» κατάσταση. Καταρχήν πρέπει να έχουμε την ευρωπαϊκή πρωτοτυπία να έχουμε δύο διαφορετικούς σταθμούς που κακά τα ψέματα δεν έχουν και την ευκολότερη πρόσβαση. Και από θέμα υποδομών; Φαντάζομαι ότι όλοι έχουν κάνει ένα ταξίδι και ξέρουν πως είναι ειδικότερα εάν έχουν ταξιδέψει και στο εξωτερικό.


Όπως είπαμε η λύση/τοποθεσία έχει βρεθεί. Ελαιώνας. Σε τεχνικά σημεία και θέματα χρηματοδότησης δεν θα μπούμε. Ούτως ή άλλως ξέρουμε καλά ότι και το τελικό κόστος θα είναι διαφορετικό (προς τα επάνω) και άλλο θα δείχνει η μελέτη και άλλο το τελικό αποτέλεσμα!


Η κοινή λογική λέει, με μια πρόχειρη σκέψη, ότι τα οφέλη θα είναι τα ακόλουθα:
- Τέρμα το μπέρδεμα από ποιο σταθμό φεύγω.
- Αεροδρόμιο-ΚΤΕΛ, κατευθείαν με μετρό.
- Από τον σταθμό του ΚΤΕΛ, μετρό και μέσα σε 10 το πολύ λεπτά, μετεπιβίβαση σε ηλεκτρικό, ή στην άλλη γραμμή του μετρό.
- Σύγχρονες εγκαταστάσεις/παροχές για τον κόσμο που θα μετακινείται με τα ΚΤΕΛ
- Θα «ζωντανέψει» ο σταθμός του Ελαιώνα.
- Σύνδεση με τον λιμάνι του Πειραιά, όταν θα είναι έτοιμος ο σταθμός του μετρό στον Πειραιά.
 

Tις τελευταίες ημέρες το ζήτημα «ξαναζωντάνεψε». Από την στιγμή που θα αρχίσουν τα έργα, απαιτούνται περίπου δύο χρόνια για να είναι έτοιμο. Να πούμε καλό 2020 για να είμαστε μέσα;