Μια διαφορετική οπτική για τα παιδιά που θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους.


Μια από τις αγαπημένες μου συνήθειες είναι να στήνομαι σε ένα περίπτερο το πρωί και να χαζεύω τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι βάσεις μια εφημερίδα στο κύριο θέμα είχε : οι σχολές που δίνουν δουλειά και αυτό αναπαράχθηκε από πολλά site στο internet. Ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα είναι ότι από την σχολή ΜΜΕ μπορείς να δουλέψεις σαν δημοσιογράφος, από  Διεθνών Σπουδών σε διπλωματικό σώμα(δηλαδή με εξετάσεις όταν και εάν υπάρχει προκήρυξη), Ναυτιλιακές Σπουδές στο υπουργείο Ναυτιλίας κτλ.

 

Και εγώ όταν ήμουν 18 χρονών, δηλαδή πριν από 20 χρόνια, τα ίδια άκουγα. Μάλιστα τότε μας προέτρεπαν να μην δηλώσουμε για δασκάλους γιατί υπήρχε η επετηρίδα και θα διοριζόμασταν μετά από 20 χρόνια και βάλε. Μετά από κάποια χρόνια όμως με το που τελείωνε κάποιος το Πανεπιστήμιο σαν δάσκαλος διορίζονταν αμέσως!

 

Το 2014 το να γράφεις ότι ο απόφοιτος οποιασδήποτε κατεύθυνσης μπορεί να δουλέψει στο Δημόσιο  είναι ουτοπία όταν το Δημόσιο με την έννοια που την ξέραμε έχει τελειώσει. Το να μιλήσεις για δημοσιογραφία με τον παραδοσιακό τύπο να πουλάει συνολικά όσο πουλούσε μια μέση εφημερίδα πριν από χρόνια είναι οξύμωρο.

 

Το πανεπιστήμιο εκτός από ορισμένες συγκεκριμένες σχολές (Ιατρικής, δικηγόροι κτλ) σου προσφέρει γενικές γνώσεις. Αυτό που σου δίνει είναι η κριτική σκέψη στο να αντιλαμβάνεσαι ορισμένα γεγονότα και φυσικά τις όποιες γνώσεις σε κάποιον τομέα. Από εκεί και πέρα είναι άπειρα τα παραδείγματα που ο γεωπόνος δουλεύει σαν βοηθός λογιστή, ο απόφοιτος πληροφορικής έχει δικιά του επιχείρηση, ενώ δεν είναι λίγοι οι μηχανολόγοι που κάνουν ένα μεταπτυχιακό στην διοίκηση και δουλεύουν πάνω στην διοίκηση.

 

Πριν από χρόνια το μηχανογραφικό το συμπλήρωνες πριν να δώσεις Πανελλήνιες. Που σήμαινε ότι εάν είχες περάσει στην 20η σου επιλογή , θέλοντας και μη σπούδαζες αυτό, εκτός βέβαια εάν ξανάδινες. Τώρα που υπάρχει η δυνατότητα επιλογής, η γνώμη μου είναι «απολαύστε τις σπουδές σας». Δηλώστε εκεί που σας αρέσει και σας γεμίζει. Σπουδάστε αυτό που θέλατε από τα παιδικά σας χρόνια. Καμιά σχολή δεν θα σου εξασφαλίσει σίγουρη δουλειά, εκτός εάν έχεις «μπάρμπα στην Κορώνη»! Αλλά και να έχεις , εάν δεν έχεις πια τα ουσιαστικά και όχι τα τυπικά προσόντα δεν θα σε κρατήσουν για πολύ! Για τα ουσιαστικά προσόντα θα τα πούμε σε επόμενο άρθρο...