Αναμένουμε την εκ νέου αντιδράση απο την εκκλησία.


Την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει τη δυνατότητα χωροθέτησης αποτεφρωτηρίων εκτός κοιμητηρίων προανήγγειλε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

Η ανακοίνωση έγινε κατόπιν επικοινωνίας του υπουργού με τους δημάρχους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, οι οποίοι προχθές είχαν καλέσει την κυβέρνηση να δώσει νομοθετική λύση στο πρόβλημα μέσω ρύθμισης στο πολεοδομικό - χωροταξικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που βρισκόταν προς ψήφιση στη Βουλή, κάτι το οποίο τελικά δεν συνέβη.

Οπως ωστόσο ενημέρωσε τους δύο δημάρχους ο κ. Μανιάτης, προτίθεται να καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη δυνατότητα χωροθέτησης αποτεφρωτηρίων νεκρών εκτός κοιμητηρίων, καθώς και την τακτοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας - Θεσσαλονίκης.


Την είδηση χαιρέτισαν οι κ. Καμίνης και Μπουτάρης. Σε κοινή τους δήλωση τόνισαν ότι η ρητή διαβεβαίωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ότι προτίθεται να καταθέσει ρύθμιση για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων νεκρών σε συγκεκριμένο νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση. «Θα δώσει την ευκαιρία στην κεντρική διοίκηση να επανορθώσει κωλυσιεργίες ετών και να ανακτήσει την αξιοπιστία της σε σημαντικά ζητήματα δικαιωμάτων, προσαρμόζοντας τα ισχύοντα στη χώρα μας στη διεθνή πραγματικότητα».

Βασικό εμπόδιο αποτελούν οι αντιδράσεις της Εκκλησίας που επιμένει στην ταφή και επικαλείται την πρόκληση του θρησκευτικού αισθήματος ζητώντας εισαγγελικές παρεμβάσεις ώστε να μη δημιουργηθούν τα Κέντρα. Είναι ενδεικτικό ότι οι ιερείς δεν τελούν την εξόδιο ακολουθία σε περίπτωση που επιλεγεί η αποτέφρωση.

Γι' αυτό και συνεχή εμπόδια ανακύπτουν στις όποιες προσπάθειες για δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών. Με απόφαση του 2010 είχε συμφωνηθεί να κατασκευαστεί ένα τέτοιο Κέντρο στο Κοιμητήριο Ζωγράφου και είναι έτοιμη ακόμη και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ωστόσο, προέκυψαν ζητήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή.

Ανοικτός παραμένει ο φάκελος για τη δημιουργία αντίστοιχου Κέντρου στο Κοιμητήριο Αναστάσεως στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Για το θέμα είχε υπάρξει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία όμως κρίθηκε παράτυπη κατά τον έλεγχο νομιμότητας από την αποκεντρωμένη διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας. Στο παρά πέντε κόλλησε και η διαμόρφωση Κέντρου Αποτέφρωσης δίπλα στο Κοιμητήριο Σχιστού. Ο χώρος που είχε προβλεφθεί δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Παρότι στη συνέχεια επιλέχθηκε άλλος χώρος, ο οποίος κάλυπτε τις προϋποθέσεις, εκκρεμεί ακόμη η απόφαση. Ανάλογη εικόνα υπήρξε και στο Μαρκόπουλο, όπου η αρχική θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανατράπηκε. Η πλέον πρόσφατη εξαγγελία αφορά τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης στον Βόλο.