Πιστεύουν ότι τα προσόντα τους θα αναγνωρίζονταν αλλού.


Καθόλου ενθαρρυντικά δεν είναι τα στοιχεία της ευρωπαϊκής δημοσκόπησης «Ευρωβαρόμετρο» που δόθηκαν στη δημοσιότητα και σύμφωνα με τα οποία, το 43% των Ελλήνων και το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων πολιτών, πιστεύουν πως η εκπαίδευση και η κατάρτιση δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Συγκεκριμένα, το 43% των Ελλήνων θεωρούν ότι η εκπαίδευση ή η κατάρτισή τους δεν τους παρείχε τις απαιτούμενες δεξιότητες ώστε να βρουν μια θέση εργασίας η οποία να ανταποκρίνεται στα επαγγελματικά τους προσόντα. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη στην ΕΕ και ακολουθούν η Ισπανία (38%) και η Ιταλία (35%). Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 23%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Σουηδία (10%), στη Δανία (11%) και στη Γερμανία (13%).

Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί Έλληνες ερωτηθέντες (49%, έναντι 56% στην ΕΕ) πιστεύουν ότι τα επαγγελματικά τους προσόντα θα αναγνωρίζονταν σε άλλα κράτη- μέλη. Το 6% των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών προσπάθησε να εργαστεί ή να σπουδάσει σε άλλο κράτος- μέλος, αλλά δεν τα κατάφερε, είτε επειδή δεν αναγνωρίζονταν τα εν λόγω προσόντα του από τους δυνητικούς εργοδότες ή τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είτε επειδή οι ερωτηθέντες δεν είχαν επαρκείς πληροφορίες για την αναγνώριση των προσόντων τους στο εξωτερικ