Με το κουπόνι μπορείς να έχεις είτε σύνδεση στο διαδίκτυο για 12 μήνες, είτε αγορά PC ή tablet, ή εκπαίδευση στην χρήση των υπολογιστών και του διαδικτύου.


Κουπόνια «Ψηφιακής Αλληλεγγύης» για δικαιούχους κοινωνικού μερίσματος

Οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος σε οκτώ ελληνικές περιφέρειες θα μπορούν από τον επόμενο μήνα(Ιούλιο) να λάβουν κουπόνι «Ψηφιακής Αλληλεγγύης», το οποίο θα ανταλλάξουν είτε με σύνδεση στο διαδίκτυο για 12 μήνες, είτε με PC ή tablet, είτε με εκπαίδευση στην χρήση των υπολογιστών και του διαδικτύου.

Αυτό ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Υποδομών, κ. Μενέλαος Δασκαλάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξία του κουπονιού θα κυμαίνεται μεταξύ 300 και 400 ευρώ, ενώ η συμμετοχή του δικαιούχου θα είναι - κατά πάσα πιθανότητα - συμβολική ή μηδενική.
Οι δυνητικοί δικαούχοι είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες και ίσως να φτάσουν συνολικά τις 200.000. Το ποσό που θα
δεσμεύσει το ελληνικό δημόσιο για το συγκεκριμμένο πρόγραμμα ίσως να φτάσει έως και τα 80 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα θα αφορά σε όλα τα νοικοκυριά, που είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος και κατοικούν στις
περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης.

Οι δικαιούχοι του κουπονιού της «Ψηφιακής Αλληλεγγύης» θα μπορούν με απλές διαδικασίες να το ανταλλάξουν σε
συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και:

- Να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν τη σύνδεσή τους στο διαδίκτυο για 12 μήνες

- Να αποκτήσουν βασικό εξοπλισμό πρόσβασης στο διαδίκτυο και εξοικείωσης με τους Η/Υ (PC ή Tablet)

- Να εκπαιδευτούν στο χώρο τους σε βασική χρήση του Η/Υ και του διαδικτύου από πιστοποιημένους εκπαιδευτές σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, η πρωτοβουλία αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της «Ψηφιακής Στρατηγικής 2014-2020» και προβλέπεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

«Η δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και η βασική γνώση για την αξιοποίησή του, αποτελεί σήμερα αγαθό που πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες. Οι ομάδες πληθυσμού που έχουν δεχθεί τις σοβαρότερες εισοδηματικές απώλειες, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, είναι αυτές που σήμερα δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και κινδυνεύουν να καταστούν "ψηφιακά αναλφάβητες"» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η μείωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ αυτών των ομάδων πληθυσμού και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί βασική προτεραιότητα της κοινωνίας που θέλει να προχωρήσει μπροστά δίνοντας ισότιμα ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες της» σημειώνεται.

Η δράση προχωρά με του πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση». Το επόμενο διάστημα η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών θα ανακοινώσει μία σειρά νέων δράσεων «Ψηφιακής Αλληλεγγύης», που βρίσκονται σήμερα στο στάδιο του σχεδιασμού