Έρευνα του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ


Όσο και να μας μπαίνουν στην άκρη οι αυτοκτονίες και να υποβαθμίζεται η σημασία τους, όσο κι αν όποιοι τις επικαλούνται είναι "λαϊκιστές", είναι ένα φαινόμενο του καιρού μας που σίγουρα, μετά από πολλά χρόνια ενδέχεται να καταγράφεται στα βιβλία της ιστορίας.

 

Το πιο τραγικό, όμως, είναι ότι η σύνδεση των αυτοκτονιών αυτών με τη λιτότητα που ακολουθείται, δεν έγινε από κάποιο ελληνικό φορέα επίσημα, αλλά από έρευνα του πανεπιστημίου Πόρτσμουθ, με συνδρομή βέβαια ενός Έλληνα, του κου Νικόλαου Αντωνακάκη. «Πρόκειται για περίπου έναν άνθρωπο την ημέρα. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα το 2010 σημειώθηκαν περίπου δύο αυτοκτονίες την ημέρα, οι μισές εξ αυτών οφείλονταν στη λιτότητα», σημείωσε ο τελευταίος.

 

Η έρευνα του Πανεπιστημίου δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για την ξεκάθαρη σχέση μεταξύ των περικοπών λόγω κρίσης και της αύξησης του αριθμού των αυτοκτονιών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, την οποία παρουσίασε η Guardian. 551 άνδρες αυτοκτόνησαν το διάστημα 2009-2010 «αποκλειστικά εξαιτίας της λιτότητας». Το μεγαλύτερο κίνδυνο, μάλιστα, αντιμετώπισαν οι άνδρες μεταξύ 45 και 89 ετών, που έχουν αυξημένες πιθανότητες για περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις τους.

 

Η έρευνα μας "έφερε" και... ποσοστά: κάθε πτώση 1% στις κρατικές δαπάνες στην Ελλάδα οδηγεί σε αύξηση των ανδρικών αυτοκτονιών κατά 0,43%. Επίσης, σημαντικό εύρημα είναι και η μεγάλη αύξηση (200%) των μολύνσεων από το ιό ΗIV στην Ελλάδα από το 2011, καθώς ο προϋπολογισμός για την πρόληψή του μειώθηκε.