Ποια είναι η πιο περιζήτητη και καλοπληρωμένη ειδικότητα στην Ελλάδα

Ξεκάθαρη είναι η διαφορά στις ετήσιες αποδοχές

Κείμενο: Ναταλία ΠετρίτηΔιαδικτυακή έρευνα για τις παροχές και τους μισθούς των στελεχών πληροφορικής είδε το φως της δημοσιότητας, καταδεικνύοντας μεταξύ άλλων πως κυρίαρχη παροχή προς τους εργαζόμενους του κλάδου αποτελεί  η απομακρυσμένη εργασία (remote working).

Οι developers αποτελούν την πιο περιζήτητη, καλοπληρωμένη ειδικότητα, που δεν περιορίζεται από γεωγραφικά, αλλά ούτε και από γλωσσικά εμπόδια. Ένας προγραμματιστής δουλεύει με πολύ καλές αποδοχές, απ’ όπου θέλει, για όσο θέλει».

Ξεκάθαρη είναι η διαφορά στις ετήσιες αποδοχές όσων διαμένουν στο εξωτερικό και εργάζονται στην Πληροφορική, με μέσες ετήσιες αμοιβές στις 72.170 ευρώ, σε σύγκριση με όσους διαμένουν στην Ελλάδα που αμείβονται με έως 29.752 ευρώ -καθαρές αποδοχές 26.632 ευρώ.

Το 90%  εργάζονται ως μισθωτοί με πλήρη απασχόληση, γεγονός που αποδεικνύει το μεγάλο ποσοστό απορρόφησης του ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου. Το 6,55% είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και μόνο ένα 3,62% δηλώνει πως δεν εργάζεται αυτή τη στιγμή. Γύρω στο 65% των εργαζομένων δήλωσε ανοιχτό σε νέες ευκαιρίες εργασίας, ακόμα κι αν δεν τις αναζητά ενεργά.


Σχεδόν 1 στους 4 εργάζονται στον κλάδο Information Technology & Services, με καθαρές αποδοχές 26.829 ευρώ, ενώ το 12% εργάζεται στον κλάδο Computer Software, με καθαρές αποδοχές 27.533 ευρώ. Υψηλότερες αποδοχές εμφανίζουν οι κλάδοι Healthcare και Banking και χαμηλότερες οι κλάδοι Computer & Network Security και Construction. 

Πηγή: AlfaVita