Τι συμβαίνει στον τομέα της Οικοδομικής Δραστηριότητας /Κατασκευές



Στο παρελθόν, η κατάλληλη εκπαίδευση συχνά οδηγούσε σε μία ασφαλή θέση εργασίας. Αυτό δεν ισχύει σήμερα. Μπορούμε να κάνουμε βάσιμες υποθέσεις για μελλοντικές ευκαιρίες, αλλά θα υπάρχει πάντοτε αβεβαιότητα! Είναι σημαντικό να επιδιώκουμε τις σπουδές και το επάγγελμα που αντανακλούν καλύτερα το χαρακτήρα μας και τις τρέχουσες επαγγελματικές ευκαιρίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιλογή κατεύθυνσης σπουδών ή επαγγέλματος που θα κάνουν οι νέοι σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς εργασίας δεν εξασφαλίζει τη σταθερή και μόνιμη σταδιοδρομία. Μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές σε έναν τομέα που τώρα έχουν επιλέξει, μπορεί τα δεδομένα στην αγορά εργασίας να έχουν αλλάξει, νέα επαγγέλματα να έχουν εμφανιστεί και άλλα επαγγέλματα που είναι ίσως δημοφιλή σήμερα να μην έχουν πια ζήτηση.

Οι εκτιμήσεις και προβλέψεις για τη ζήτηση διαφόρων επαγγελμάτων στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν τις επαγγελματικές επιλογές. Πρόσφατες μελέτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν δείξει γενικά ότι επαγγέλματα σε ζήτηση θα είναι εκείνα που δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν από την τεχνολογία ή τις αλλαγές στην οργάνωση της εργασίας, ενώ οι τεχνολογικές αλλαγές θα αυξήσουν τη ζήτηση εργαζομένων με προσόντα υψηλού και μεσαίου επιπέδου.

Πρόσφατα ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), προχώρησε στην εκπόνηση της παρούσας μελέτης με τίτλο «Ανερχόμενοι επαγγελματικοί τομείς στην Ελλάδα και νέες απαιτούμενες δεξιότητες». 

Το Youth Platform θα παρουσιάσει την έρευνα σε συνέχειες , προσπαθώντας από την πλεύρα του να δει την διασύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στους επαγγελματικούς τομείς και στην επαγγελματική εκπαίδευση που υπάρχει στην χώρα μας.

Τα επαγγέλματα που συνδέονται άμεσα ή εξαρτώνται από την οικοδομική δραστηριότητα είναι τουλάχιστον 150, σύμφωνα με τους συνεντευξιαζόμενους. Τα επαγγέλματα αυτά, λόγω της πολύ μεγάλης τρέχουσας κρίσης του κλάδου της οικοδομής στην Ελλάδα, έχουν πολύ μειωμένη ζήτηση και δεν αναμένεται η ζήτηση αυτή να αυξηθεί κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια στη χώρα μας. Μόνη εξαίρεση, κατά την άποψη των περισσότερων που αναφέρθηκαν στον τομέα αυτόν, αποτελούν τα επαγγέλματα που σχετίζονται με εφαρμογές σχετικές με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Παρά τις περιορισμένες σήμερα δυνατότητες απασχόλησης, από τις συνεντεύξεις προέκυψε ότι υπάρχει έλλειψη σε εξειδικευμένους τεχνίτες με προσόντα και δεξιότητες σε σύγχρονες τεχνικές, νέα υλικά, αλλά και παραδοσιακές τεχνικές και υλικά που επανέρχονται στη ζήτηση. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι στην επόμενη δεκαετία αναμένεται η δημιουργία περί των 150.000 θέσεων απασχόλησης για πιστοποιημένους τεχνίτες σε επαγγέλματα οικοδομής που συνδέονται με εφαρμογές και υλικά εξοικονόμησης ενέργειας.


Στον κλάδο, χρησιμοποιούνται σήμερα πολλά νέα υλικά και εντοπίζεται έλλειμμα δεξιοτήτων σχετικά με τη χρήση αυτών, τις ιδιότητές τους και το πώς αυτά συμπεριφέρονται σε συνδυασμό με άλλα υλικά. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των ψυκτικών, η απαγόρευση χρήσης του πιο διαδεδομένου τύπου φρέοντος (HCFC-22) που πρέπει να αντικατασταθεί με νέου τύπου υδρο- φθοράνθρακα, συνεπάγεται μια σειρά εργασιών και επομένως απαιτεί την απόκτηση νέων δεξιοτήτων.

Από τις συνεντεύξεις προέκυψαν επίσης οι εξής αναδυόμενες δεξιότητες:
- Δεξιότητες στις κατασκευές που συνδέονται με διανομές (logistics).
- Δεξιότητα στο συντονισμό και οργάνωση ομάδας έργου σε τεχνικά έργα.
- Δεξιότητα στα κατασκευαστικά συμβόλαια για νομικούς συμβούλους.
- Δεξιότητα στη χρήση λογισμικού σχεδίασης π.χ. CAD (κατασκευών) και BIM (συντήρησης) για επαγγελματίες του οικοδομικού τομέα, όπως αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, πολεοδόμοι, μηχανολόγοι.Στενά συνδεδεμένο με τον τομέα των οικοδομών είναι το επάγγελμα του μεσίτη, το οποίο αλλάζει σε σημαντικό βαθμό με τη δυνατότητα ηλεκτρονικής επίδειξης των αντικειμένων (διαμέρισμα, κτίριο, οικόπεδο), για την οποία όμως απαιτείται η απόκτηση σχετικής δεξιότητας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι επαγγελματίες τεχνίτες είναι πολύ σημαντικό να έχουν επαρκείς  πρακτικές γνώσεις κοστολόγησης, μια δεξιότητα που λείπει, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον κάθε επαγγελματία. Το έλλειμμα δεξιοτήτων σχετικά με τις ιδιότητες των νέων υλικών και το πώς συμπεριφέρονται αυτά σε συνδυασμό με άλλα υλικα καθιστά αναγκαίο τον εμπλουτισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης με τις σχετικές γνώσεις.


Τέλος, το μέλλον στον τομέα των κατασκευών απαιτεί πιστοποιημένες γνώσεις και δεξιότητες. Σε όλα σχεδόν τα επαγγέλματα που αφορούν στην οικοδομή, δεν υπάρχει εκπαίδευση ή αν υπάρχει κάποια σχολή, η φοίτηση δεν είναι υποχρεωτική π.χ. μπετατζής, κτίστης, ελαιοχρωματιστής κλπ. Το γεγονός αυτό επηρεάζει την κινητικότητα των εργαζομένων και θέτει και συγκεκριμένα εμπόδια στη συνεργασία τους με τους επιβλέποντες, π.χ. αδυναμία ανάγνωσης και κατανόησης τεχνικού σχεδίου.
Σε σχέση με τα επαγγέλματα / ειδικότητες του κλάδου με θετικές προοπτικές απασχόλησης την επόμενη πενταετία, αναφέρθηκαν τα εξής επαγγέλματα:
- Αρχιτέκτονας / Πολιτικός Μηχανικός με ειδίκευση στη βιοκλιματική δόμηση.
- Όλο το φάσμα τεχνικών επαγγελμάτων που συνδέονται με εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.

Την έρευνα μπορείτε να την βρείτε εδώ