Πάνω από 200 οι συμμετοχές στον Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας


 

Πάνω από 200 οι συμμετοχές στον Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας

 

Με την υποβολή συνολικά 208 υποψηφιοτήτων ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του 3ου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας "Η Ελλάδα Καινοτομεί!", πιστοποιώντας την αναγνώρισή του ως θεσμού από την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα της χώρας.

 

Το ισχυρό ενδιαφέρον για τον Διαγωνισμό που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και η Eurobank επαναβεβαιώθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων, πανεπιστημίων, καθώς και μεμονωμένων ερευνητών και καινοτόμων επιχειρήσεων.

 

Ειδικότερα, συμμετέχουν με προτάσεις τους στον φετινό Διαγωνισμό μεταξύ άλλων τα ακόλουθα ιδρύματα και εκπαιδευτικά κέντρα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ Θεσσαλίας, ΤΕΙ Κρήτης, ΤΕΙ Ηπείρου, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Brunel University, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών (ΕΛΚΕΘΕ), Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), Οφθαλμιατρείο Αθηνών (ΝΠΔΔ), Κέντρο Λειτουργικής Φυσικοθεραπείας, Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (Π.Ε.Κα.Π.) παράρτημα Αχαΐας.

 

Από τις 208 υποψηφιότητες οι 29 αφορούν στην κατηγορία εφαρμοσμένη έρευνα και οι 179 στην κατηγορία καινοτομία, ενώ ισχυρή υπήρξε η συμμετοχή επιχειρήσεων με την υποβολή συνολικά 72 υποψηφιοτήτων.

 

Οι υποψηφιότητες του 3ου Ελλάδα Καινοτομεί! καλύπτουν ένα φάσμα εφαρμογών στους ακόλουθους τομείς: περιβάλλον, υγεία/ιατρική, τεχνολογίες πληροφορικής επικοινωνιών/διαδικτυακές εφαρμογές, πρωτογενής τομέας/τρόφιμα, εξοικονόμηση ενέργειας/ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τουρισμός/πολιτισμός.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στους τρεις Διαγωνισμούς Η Ελλάδα Καινοτομεί! έχουν υποβληθεί συνολικά 747 υποψηφιότητες (180 στην κατηγορία εφαρμοσμένη έρευνα και 567 στην κατηγορία καινοτομία).

 

Κύριος στόχος του Διαγωνισμού είναι να καταστεί το μέσο για μια δημιουργική προσέγγιση μεταξύ του ερευνητικού και του επιχειρηματικού κόσμου, για την παραγωγική υλοποίηση των προτάσεων εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας με τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών που συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής, καθώς και για την ανάπτυξη και ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας.

 

Το επόμενο διάστημα θα εξελιχθεί το στάδιο της γραπτής αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων του 3ου διακεκριμένων επιστημόνων, το οποίο συντονίζεται από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Διαγωνισμού.

 

Το στάδιο της αξιολόγησης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2015, οπότε και θα προκριθούν στο επόμενο στάδιο της προφορικής αξιολόγησης οι έως 20 καλύτερες υποψηφιότητες (έως 10 για την κατηγορία εφαρμοσμένη έρευνα – έως 10 για την κατηγορία καινοτομία).

 

Για τις υποψηφιότητες που θα προκριθούν στο τελικό στάδιο του Διαγωνισμού, αυτό της προφορικής αξιολόγησης, πρόκειται να πραγματοποιηθεί πρόγραμμα προβολής τους στην ευρύτερη κοινωνία, το οποίο περιλαμβάνει παρουσιάσεις στην επιχειρηματική κοινότητα και πλάνο προώθησης στα ΜΜΕ, ενώ προβλέπεται και η έκδοση ειδικού λευκώματος, το οποίο θα διανεμηθεί σε ευρύ κύκλο αποδεκτών, κυρίως επιχειρηματιών.

 

Τα βραβεία του Διαγωνισμού θα απονεμηθούν για κάθε κατηγορία χωριστά και είναι δύο ανά κατηγορία. Ειδικότερα: Πρώτο (Α ́) και Δεύτερο (Β ́) βραβείο για την κατηγορία Προϊόντα Εφαρμοσμένης Έρευνας & Πρώτο (Α ́) και Δεύτερο (Β ́) βραβείο για την κατηγορία Προϊόντα ή Υπηρεσίες Καινοτομίας, δηλαδή θα απονεμηθούν συνολικά τέσσερα βραβεία.

 

Τα βραβεία του Διαγωνισμού ανά κατηγορία είναι χρηματικά, ύψους 15.000 ευρώ το κάθε Α ́ βραβείο και 8.000 ευρώ το κάθε Β ́ βραβείο, συνοδεύονται δε από τιμητική πλακέτα.