Τι να προσέξεις ώστε να το κάνεις πιο δελεαστικό. 


 

Τι να προσέξεις ώστε να το κάνεις πιο δελεαστικό. 

 

Αν ψάχνεις για δουλειά, οπλίσου με υπομονή, επιμονή και το σωστό βιογραφικό. 

 

Το να έχεις τα κατάλληλα προσόντα και όλους τους απαραίτητους τίτλους σπουδών δεν αρκεί αν απλά τους γράψεις σε ένα χαρτί, μαζί με τα προσωπικά σου στοιχεία, και το στείλεις στα τυφλά σε διάφορες εταιρίες που αναζητούν προσωπικό. Η μαζική αποστολή πρόχειρων βιογραφικών μπορεί αρχικά να σου δώσει την εντύπωση πως κάνεις ό,τι μπορείς για να βρεις δουλειά, στην πραγματικότητα όμως μειώνει τις πιθανότητες να σε καλέσουν για συνέντευξη.

 

Μια ιδέα για το πως έχουν τα πράγματα αυτή την στιγμή στην παγκόσμια αγορά εργασίας, δίνει ο ο Association of Graduate Recruiters της Μ. Βρετανίας, Stephen Isherwood. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον οργανισμό αυτόν, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα The Telegraph, 9 στους 10 εργοδότες δεν προχωρούν σε συνεντεύξεις ή προσλήψεις εξαιτίας της κακής ποιότητας των αιτήσεων που κάνουν οι πτυχιούχοι. Μάλιστα, σε ποσοστό 87% σημαντικοί οργανισμοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχουν ακόμα κενές θέσεις εργασίας, για αυτόν τον λόγο. Οι περισσότερες κενές θέσεις εργασίας είναι στους τομείς του ΙΤ, της μηχανικής και του μάνατζμεντ, ενώ υπάρχει αριθμός ρεκόρ πτυχιούχων και μάλιστα με καλούς βαθμούς

 

Ο Isherwood ακόμη δήλωσε: «Γνωρίζουμε ανεπίσημα από τα μέλη μας ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι αποτυγχάνουν στο στάδιο της αίτησης – πολύ συχνά οι πτυχιούχοι δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο για την αίτηση τους και έτσι δεν απεικονίζουν τον εαυτό τους με τον καλύτερο τρόπο.

 

Για να καταλάβεις την σημασία ενός καλό βιογραφικού το μόνο που έχεις να σκεφτείς είναι πως θα φαινόταν σε κάποιον πιθανό εργοδότη αν εμφανιζόσουν σε μια συνέντευξη με πρόχειρα και λερωμένα ρούχα. 

 

Αυτό σημαίνει πως όσο δυνατά κι αν είναι τα προσόντα σου, αν δώσεις την εικόνα ενός ανοργάνωτου και άτσαλου ανθρώπου, δύσκολα κάποιος τρίτος θα αποφασίσει να σε εμπιστευτεί. 

 

Τι πρέπει να προσέξεις, λοιπόν, κατά την σύνταξη ενός βιογραφικού σημειώματος:

 

1) Τον χρόνο. 

 

Το βιογραφικό σημείωμα θέλει το δικό του χρόνο, ώστε να συνταχθεί επαρκώς. Δηλαδή να τονίζονται τα στοιχεία που χρειάζεται να τονιστούν και να υπάρχει η αισθητική εκείνη που θα κάνει τον παραλήπτη να τη λάβει σοβαρά υπόψη. 

 

2) Την εξατομίκευση.

 

Δεν είναι όλες οι δουλειές ίδιες. Γι’ αυτό και το βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με την περίπτωση. Αλλιώς κινδυνεύεις να προβάλεις περισσότερο, σε μια συγκεκριμένη δουλειά, τα προσόντα εκείνα που θα ταίριαζαν σε μια άλλη, και συνεπώς να κριθείς ακατάλληλος. 

 

Αν μάλιστα έχεις τη δυνατότητα να συνοδεύσεις το βιογραφικό σου με κάποια συστατική επιστολή από προηγούμενο εργοδότη σου, τότε τα αποτελέσματα θα είναι σίγουρα ακόμη καλύτερα.