Όσες, τέλος πάντων, είναι ορατές, γιατί υπάρχουν και... κρυφές. Ρητά απαγορεύεται και η τοποθέτησή τους σε τουαλέτες και δοκιμαστήρια (τρομάζουμε)...


Τέλος στη -δίχως μέτρο και αιτία- τοποθέτηση καμερών όπου σταθούμε και όπου βρεθούμε επιχειρεί να βάλει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Με την υπ’ αριθμ. 13/2014 απόφασή της τονίζει ότι απαγορεύεται η τοποθέτησή τους σε χώρους εργασίας, αναψυχής, εστίασης και όχι μόνο, με κάποιες εξαιρέσεις. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζει ουσιαστικά τις εξαιρέσεις αυτές.

Το πιο τραγικό, βέβαια, είναι ότι χρειαζόταν αυτή η απόφαση για να απαγορευτεί το αυτονόητο: η τοποθέτηση εικονοληπτικών μηχανών "στα δοκιμαστήρια και στις τουαλέτες". Προς Θεού...

Αναφέρει, πιο συγκεκριμένα, ότι
δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση αυτών των μηχανών με σκοπό την επιτήρηση των εργαζομένων εντός των χώρων εργασίας, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον αυτό δικαιολογείται από τη φύση και τις συνθήκες εργασίας και είναι απαραίτητο για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων ή την προστασία κρίσιμων χώρων εργασίας.

Κάμερες μπορούν να υπάρχουν σε χώρους όπου βρίσκονται ταμεία ή υπάρχουν χρηματοκιβώτια ή ηλεκτρομηχανικός εξοπλισμός, με τον όρο ότι οι κάμερες θα εστιάζουν στο αντικείμενο που προστατεύεται και όχι στους χώρους των εργαζομένων.

Παράλληλα, η Αρχή ορίζει ότι τα βίντεο που καταγράφονται πρέπει να  καταστρέφονται σε 15 εργάσιμες ημέρες, ενώ πρέπει να έχουν αναρτηθεί πινακίδες οι οποίες να αναγράφουν ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται. Με την ίδια απόφαση, η Αρχή, επέβαλλε την «αποκαθήλωση» καμερών που υπήρχαν σε κατάστημα πιτσαρίας και επέβαλε πρόστιμο 2.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη της.