Πώς βλέπουν οι πολίτες τα δημόσια πανεπιστήμια και το ΕΚΠΑ


Μεγάλη είναι η συζήτηση το τελευταίο διάστημα για τα ιδιωτικά και τα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ έντονη είναι η αντίδραση κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.

Το ΕΚΠΑ δημοσιεύει μεγάλη έρευνα κοινής γνώμης που έκανε η εταιρεία ALCO, στην οποία αποτυπώνονται οι απόψεις των πολιτών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης επιβεβαιώνουν την πρωτοκαθεδρία του Ε.Κ.Π.Α., η οποία άλλωστε καταγράφεται και στην επίτευξη υψηλότερων θέσεων στις διεθνείς κατατάξεις, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν το εξαιρετικά ισχυρό θετικό αποτύπωμα που έχει σε όλη την Ελληνική κοινωνία το παλαιότερο και μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας. Επιπλέον, το 70% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην χώρα μας, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης:

1) Το 70% των Ελλήνων αξιολογεί θετικά τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από την αξιολόγηση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

2) Σε όλους τους δείκτες αναγνωρισιμότητας και κύρους (σε επίπεδο πρώτης αυθόρμητης ανάκλησης) ξεχωρίζει με διαφορά το Ε.Κ.Π.Α., ακολουθούμενο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

3) Το Ε.Κ.Π.Α. καταγράφει εξαιρετικά υψηλό ποσοστό θετικής γνώμης 78% για το κύρος του και το επίπεδο σπουδών του.

4) Επιπλέον, το Ε.Κ.Π.Α. καταγράφει πολύ υψηλά ποσοστά σε επιμέρους χαρακτηριστικά: Α) Ιστορία / φήμη 88%, Β) Ποιότητα σπουδών 76%, Γ) Υψηλό κύρος πτυχίου 74%.

5) Εξαιρετικά υψηλό ποσοστό 79% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας πρέπει να είναι η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων.  

 6) Ως κύρια προβλήματα των δημόσιων Πανεπιστημίων καταγράφονται: η έλλειψη χρηματοδότησης για εκπαιδευτικά προγράμματα και έρευνα, η έλλειψη υποδομών και τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας με σχεδόν ισοδύναμα ποσοστά.

Όλα τα ανωτέρω θα αποτελέσουν στοιχεία για έναν γόνιμο διάλογο στο Ε.Κ.Π.Α. αλλά και συνολικά στα δημόσια Πανεπιστήμια και στην Ελληνική Πολιτεία. 

Ολόκληρη η έρευνα εδώ.

Τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας σε γραφήματα

Επίπεδο Εκπαίδευσης

Το επίπεδο εκπαίδευσης στην χώρα

ekpa

Το επίπεδο εκπαίδευσης ανά βαθμίδα

ekpa2

Τα ευρήματα για τα Α.Ε.Ι.

Το Ε.Κ.Π.Α. πρώτο και με διαφορά Πανεπιστήμιο της χώρας

ekpa_panepistimio

Το Ε.Κ.Π.Α. έχει το μεγαλύτερο κύρος με διαφορά

ekpa

Το κύρος και το επίπεδο σπουδών στο Ε.Κ.Π.Α.

ekpa

Τα υψηλά χαρακτηριστικά του Ε.Κ.Π.Α.

ekpa

Τα προβλήματα των δημόσιων Πανεπιστημίων

ekpa poll

Προτεραιότητα η ενίσχυση των Δημόσιων Πανεπιστημίων

poll_8

Δείτε ΕΔΩ όλη την έρευνα

ΠΗΓΗ