Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από τα Προπύλαια, ενώ στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα από την Καμάρα.


Με μαζική συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών, μαθητών, γονέων, φορέων αλλά και πολλών εκπαιδευτικών, μετά από τη στάση εργασίας που κήρυξαν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, αναμένεται να διαξεχθούν σήμερα τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που οργανώνονται σε όλη τη χώρα εναντίον της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από τα Προπύλαια, ενώ στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα από την Καμάρα. Συλλαλητήρια θα γίνουν και σε πολλές άλλες πόλεις -δείτε στη συνέχεια αναλυτικά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αντιδράσεις είναι μαζικές, παρότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης καθυστερεί να παρουσιάσει το επίμαχο νομοσχέδιο, ελπίζοντας ίσως ότι ο χρόνος θα αμβλύνει τις αντιδράσεις και θα κουράσει τους διαδηλωτές, ώστε όταν το φέρει στη Βουλή οι κινητοποιήσεις να έχουν εκτονωθεί.

Πάντως οι φοιτητές, παρά τις καθημερινές πλέον απειλές με εκβιαστικό χαρακτήρα για απώλεια της εξεταστικής και ίσως του εξαμήνου, δε δείχνουν προσώρας σημάδια κόπωσης. Προχτές μάλιστα, πολύ μαζικές Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα Πανεπιστήμια της Αθήνας. Οι φοιτητές έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους εναντιώνεται στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και δεν θα κάνει βήμα πίσω απαιτώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο!

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Γεωπονικό, όπου τα αμφιθέατρα ήταν γεμάτα, με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να αποφασίζουν πολύμορφες δράσεις, μέσα από τους συλλόγους τους, για τη συνέχιση του αγώνα με νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων και νέο συντονισμός Φοιτητικών Συλλόγων, ευθύς μετά από τα σημερινά συλλαλητήρια

Με απειλές για εξεταστική και εξάμηνο προσπαθούν να «σπάσουν» τις καταλήψεις στα ΑΕΙ, με τηλεκπαίδευση στα σχολεία

Σχετικά με τις καταλήψεις στα ΑΕΙ, η κυβέρνηση, η ΔΑΠ (η οποία θες κατήγγειλε επίθεση κουκουλοφόρων στη συνέλευση της Νομικής Αθήνας -ενώ η σχολή αποφάσισε συνέχιση της κατάληψης) αλλά και οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων, μιλούν εδώ και ημέρες για κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής αλλά ίσως και εξαμήνου, σε μια μεθοδευμένη προσπάθεια να τις σταματήσουν. Ενδεικτικά, η Σύνοδος Πρυτάνεων εξέδωσε προχτές ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Οι συνεχιζόμενες καταλήψεις πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και το εαρινό εξάμηνο. Είμαστε υπέρ ενός ανοιχτού πανεπιστημίου το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για τον δημοκρατικό διάλογο και την ελεύθερη έκφραση σχετικά με την σχεδιαζόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει ανάγκη της στήριξης της πολιτείας τόσο με σημαντική αύξηση της τακτικής επιχορήγησης όσο και με θέσεις μόνιμου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Ο διάλογος για κάθε νέα μεταρρύθμιση προϋποθέτει ανοιχτό και σε πλήρη λειτουργία το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Καλούμε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του. Μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια η Σύνοδος σε έκτακτη συνεδρίασή της θα το εξετάσει και θα διατυπώσει την άποψή της»

Παρόμοιες αποτρεπτικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει και καθηγητές από ορισμένες σχολές, όπως οι σχολές του ΕΜΠ, η Νομική Θεσσαλονίκης, σχολές της Πάτρας, κα. ενώ στις περισσότερες σχολές και ΑΕΙ (ΟΠΑ, Πειραιά, Πάντειο, κα) η εξεταστική έχει αναβληθεί. «Η  συνέχιση της κατάληψης δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική λειτουργία της σχολής, ανατρέπει τον σχεδιασμό των φοιτητών σε σχέση με την προετοιμασία και τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις και ενέχει ακόμη και τον κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής περιόδου του  χειμερινού εξαμήνου, καθώς η πιθανή μετακίνηση του εαρινού εξαμήνου και των αντίστοιχων εξετάσεων μέσα στο καλοκαίρι δεν αποτελεί λύση», είναι μια ενδεικτική αναφορά από τη σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Ωστόσο οι φοιτητές έχουν ισχυρό αντίλογο. Ακολουθεί, ενδεικτικά, ανακοίνωση του ΦΣ Αρχιτεκτονικής Πατρών:

«Ο φοιτητικός σύλλογος Αρχιτεκτονικής Πατρών καταγγέλλει την ανακοίνωση του τμήματος 23/01/2024 και απαντάει ότι δεν είναι η κατάληψη, αλλά το νομοσχέδιο που υποβαθμίζει τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Αυταρχική είναι η αντισυνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16, η οποία αποτελεί μια πάγια πολιτική υποβάθμισης των σπουδών και των ζωών μας. Ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών έχει βγάλει ανακοίνωση που καταδικάζει το σχετικό νομοσχέδιο και στηρίζει τους αγώνες των φοιτητών. Οι καθηγητές/τριες μας παίρνουν θέση ενάντια στις μαζικές διαδικασίες του συλλόγου και ενάντια στην ποιότητα των σπουδών και την αξία του πτυχίου μας, θέση που αντιτίθεται με το έργο τους. Ο φοιτητικός σύλλογος δεν τρομοκρατείται και απαντά εκ νέου με κατάληψη. Με αποτέλεσμα 126 ψήφους το πλαίσιο «ΔΤ» 7 ψήφουςΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ανοιχτή σχολή 7 ψήφους Λευκά. Απαιτούμε να πάψετε τις υπεκφυγές και την παρότρυνση των φοιτητών να λειτουργούν ως φερέφωνα των προσωπικών σας απόψεων. Σας καλούμε να πάρετε δημόσια θέση για την αναθεώρηση του άρθρου 16»

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να «σπάσει» και τις μαθητικές καταλήψεις με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης. Τα σχολεία υπό κατάληψη υπολογίζονταν τις προηγούμενες μέρες σε  περίπου 100 σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά μειώθηκαν έπειτα από την πρόσφατη εγκύκλιο της κ.Ζ.Μακρή, που προβλέπει υποχρεωτική τηλεκπαίδευση και λήψη απουσιών. Για ξεκάθαρες «απειλές» μιλά και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, που σε ανακοίνωσή της σχολιάζει: «Αντί να μας ακούσουν και να κάνουν πράξη τα αιτήματά μας, μας εκβιάζουν με webex και αποβολές, ενώ έστειλαν ΜΑΤ να προσαγάγουν ανήλικα παιδιά σε σχολείο στην Κέρκυρα! Δεν ντρέπονται λίγο; Δεν τους είδαμε να νοιάζονται όταν δεν γίνεται μάθημα επειδή έχουμε κενά σε καθηγητές, όταν βρέχει και πλημμυρίζουμε ή όταν έχει πάγο και κρυώνουμε! Το μόνο που τους νοιάζει είναι εμείς να δεχόμαστε αμάσητα να μας κλέβουν το μέλλον όσο κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ οι αλυσίδες φροντιστηρίων, οι κολεγιάρχες και οι έμποροι πτυχίων!».

Η ΟΛΜΕ

Δυναμικά θα συμμετέχει η ΟΛΜΕ στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25/1, ενάντια στα μη κρατικά Πανεπιστήμια, προκηρύσσοντας 3ωρη στάση εργασίας.

Παράλληλα, προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00.

Η ανακοίνωση

Όλες και όλοι στις κινητοποιήσεις κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών/-τριών την Πέμπτη 25/1 στις 12 στα Προπύλαια (και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα).

Για το λόγο αυτό προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00 την Πέμπτη 25/1/2024.

Η ΔΟΕ

Και η ΔΟΕ, μαζί με την ΟΛΜΕ, θα συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της ερχόμενης Πέμπτης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων, προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00 και επιπλέον στάση εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών του Ολοήμερου και του διευρυμένου ωραρίου (14.00 – 17.30).

Η ανακοίνωση 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ομόφωνα στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην φοιτητική/πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στις 12 στα Προπύλαια (και στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα). Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων, προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00 και επιπλέον στάση εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών του Ολοήμερου και του διευρυμένου ωραρίου (14.00 – 17.30).

Που θα διεξαχθούν συλλαλητήρια

Αθήνα: 12.00, Προπύλαια Θεσσαλονίκη: 12.00, Καμάρα Πάτρα: 12.00, Πλ. Γεωργίου Γιάννενα: 12.00, Περιφέρεια Αγρίνιο: 11.00, Κεντρική Πλατεία Αλεξανδρούπολη: 12.00, Δημαρχείο Άρτα: 11.00, Πλατεία Κιλκίς Βέροια: 12.00, Δημαρχείο Βόλος: 12.00, Θόλος Ηράκλειο: 12.00, Πλατεία Ελευθερίας Θήβα: 12.00, Κεντρική Πλατεία Καβάλα: 17.00, Κεντρική Πλατεία Καλαμάτα: 12.00, Πλ. Δημαρχείου Καρδίτσα: 12.00, Κεντρική Πλατεία Κατερίνη: 12.00, Πλατεία Ελευθερίας Κέρκυρα: 12.00, Ψυχιατρείο Κιλκίς: 12.00, Πλατεία Ειρήνης Κοζάνη: 13.00, Δημαρχείο Κομοτηνή: 12.00, Κεντρική Πλατεία Κόρινθος: 12.00, Δημαρχείο Λαμία: 12.00, Πλατεία Ελευθερίας Λάρισα: 12.30, Κεντρική Πλατεία Λέσβος: 12.00, Πλατεία Σαπφούς - Μυτιλήνη Λιβαδειά: 11.00, Κεντρική Πλατεία (Εθνικής Αντιστάσεως) Ναύπακτος: 10.30, Λιμάνι Ναύπλιο: 12.00, Πλ. Δημαρχείου Ξάνθη: 12.00, Κεντρική Πλατεία Πρέβεζα: 10.30, Παλιά ΚΤΕΛ Πύργος: 9.00, Κεντρική Πλατεία Ρέθυμνο: 12.00, Δημαρχείο Ρόδος: 12.00, Πανεπιστήμιο (Φοιτητές), Καπνοβιομηχανία (Μαθητές) Σάμος: 12.30 Φοιτητική Λέσχη (Καρλόβασι) – 11.30, Πλατεία (Βαθύ) Σέρρες: 12.00, ΔΙΠΑΕ Σπάρτη: 12.00, Κεντρική Πλατεία Σύρος: 13.00, Πλατεία Τρίκαλα: 13.00, Πλατεία Ρήγα Φεραίου Τρίπολη: 12.00, Κεντρική Πλατεία Φλώρινα: 12.00, Πλατεία Μόδη Χανιά: 13.00, Πλατεία Αγοράς Χίος: 12.00, Πανεπιστήμιο Ψαχνά Εύβοιας: 12.00, Δημαρχείο

Κάλεσμα στο νέο συλλαλητήριο, με κλειστά σχολεία ξανά, απευθύνει σε όλους τους μαθητές η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και καλεί «Το Υπ. Παιδείας εδώ και τώρα να πάρει πίσω τα άθλια σχέδια του! Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά…».

Τον αγώνα για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στηρίζουν σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα.

Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο ζητούν ΠΟΣΔΕΠ και Σύλλογοι ΔΕΠ

Με ομόφωνη απόφασή της η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ ζητά από την κυβέρνηση να μην καταθέσει το «νομοσχέδιο παράκαμψης του άρθρου 16 του Συντάγματος». Η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών τονίζει ότι η μόνη «ελευθερία» που θα υπηρετήσει το νομοσχέδιο για το δήθεν «ελεύθερο πανεπιστήμιο» είναι η διάθεση «πτυχίων βασικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με δίδακτρα στη χώρα μας, η οποία θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου».

Παράλληλα, συνεχίζονται οι αποφάσεις Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ που απορρίπτουν το νομοσχέδιο.

Επίσης, συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών πανεπιστημιακών και ερευνητών στη διαδικτυακή καμπάνια «όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια», όπου οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει τις 800.

H Ομοσπονδία Γονέων Αττικής

Tο ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής χαιρετίζει όλους τους φοιτητές, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς που στο συλλαλητήριο στις 18 Γενάρη έστειλαν για άλλη μια φορά ένα βροντερό μήνυμα να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να απαξιώσει τους στόχους και τα όνειρα των παιδιών μας. Την Πέμπτη 25 Γενάρη θα βρεθούμε ξανά μαζί με τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς στο νέο συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στα προπύλαια για να διεκδικήσουμε:

-Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη καθιέρωση του εθνικού απολυτηρίου με πανελλαδικές εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.

-Να καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων και η ελάχιστη βάση εισαγωγής.

-Να δοθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την παιδεία, για να καλυφθούν όλα τα κενά σε γενικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, για καθαριότητα και σίτιση, συντηρήσεις και επισκευές στα σχολεία μας και ανέγερση νεών σχολικών μονάδων.

Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα να πουλιέται σε όσους έχουν.

Συμμετέχουμε μαζί με τα παιδιά μας την Πέμπτη 25 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Αποφάσεις για το μεγάλο συλλαλητήριο της Πέμπτης στην Αθήνα, έχουν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι:

  • ΑΣΟΕΕ
  • Τοπογράφων ΕΜΠ
  • Πανεπιστημίου Πειραιά
  • Γεωπονικού Πανεπιστημίου
  • Δασκάλων ΕΚΠΑ
  • Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ
  • Ναυπηγών ΕΜΠ
  • Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ
  • Μεταλλειολόγων ΕΜΠ
  • Χημικοί Μηχανικών ΕΜΠ
  • Παντείου
  • Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ
  • Σχολής Μηχανικών του ΠαΔΑ
  • Σχολή Επιστημών Τροφίμων του ΠαΔΑ
  • Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού ΠαΔΑ
  • Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ
  • Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας ΠαΔΑ
  • Τούρκικων Σπουδών ΕΚΠΑ
  • Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ
  • Ιατρικής ΕΚΠΑ
  • Τούρκικων Σπουδών ΕΚΠΑ
  • Βιολογικού ΕΚΠΑ
  • Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Φοιτητικής Εστίας Αθηνών
  • Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ
  • Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ
  • Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
  • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
  • Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ
  • Σχολή Διοικητικών οικονομικών και κοινωνικών Επιστημών ΠαΔΑ

 ΠΗΓΗ