Κ. Μητσοτάκης: Τον Ιανουάριο η ψήφιση του Σχεδίου Νόμου για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια


«Το Σχέδιο Νόμου "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο" για τα Μη Κρατικά  Πανεπιστήμια  θα γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024». Τα παραπάνω  ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης,  από το βήμα της Βουλής.

Αύριο Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο από τον Κυριάκο Πιερρακάκη το σχέδιο νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Στη συνέχεια το νομοσχέδιο τα τεθεί σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση με στόχο, τον Ιανουάριο του 2024, να προωθηθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Την ίδια στιγμή στα δημόσια πανεπιστήμια επικρατεί αναβρασμός και οι φοιτητές ανακοίνωσαν καταλήψεις και κάθε μορφής κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας η λειτουργία των παραρτημάτων θα γίνει υπό την αυστηρή επίβλεψη της εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία θα θέσει τα κριτήρια αλλά και τις προϋποθέσεις λειτουργίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των σπουδών που θα προσφέρουν. Όπως η δημιουργία ευρωπαϊκών προδιαγραφών campus αλλά υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό προσωπικό.

Οι ενδιαφερόμενοι θα εγγράφονται με το απολυτήριο λυκείου ενώ σε ορισμένες σχολές υψηλής ζήτησης – όπως νομικές, ιατρικές – ίσως να παίζει ρόλο και η υψηλή βαθμολογία σε συγκεκριμένα μαθήματα.

Φαίνεται ότι με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις θα μπαίνει κανείς στα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, αλλά είναι πράγματα υπό διαμόρφωση, δήλωσε στην ΕΡΤ η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων. «Είναι κάτι που συζητάμε πάρα πολύ καιρό σαν παράταξη αλλά και ο πρωθυπουργός έχει δώσει το στίγμα, και συμφωνούμε όλοι, ότι έχουμε αργήσει πολύ σε αυτό» είπε στην ΕΡΤ η με αφορμή την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στη Βουλή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
 Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ, το πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και το ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο της Κύπρου έχουν στόχο να δημιουργήσουν μη κρατικές ιατρικές σχολές σε συνεργασία με ιδιωτικά ιατρικά κέντρα της Ελλάδας.

Ο στόχος είναι να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένους φοιτητές, αλλά και αν το επιθυμούν να επαναπατριστούν περισσότεροι από 35.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Φοιτητές: 126 σύλλογοι αποφάσισαν συλλαλητήρια και καταλήψεις - «Όχι» σε ιδιωτικά ΑΕΙ

"Εκδόθηκε κοινό ενωτικό κάλεσμα προς όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τους φοιτητές ενάντια στα σχέδια για ιδιωτικά πανεπιστήμια, για οργάνωση της πάλης των φοιτητών για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές"

Σε μια δυναμική κίνηση αποφασιστικότητας, 126 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα συντονίζονται, όπως τονίζουν, "για να αντιταχθούν στα σχέδια της κυβέρνησης περί ιδιωτικών πανεπιστημίων".

Σύμφωνα με την κοινή εισήγηση των 126 φοιτητικών συλλόγων προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι θα βρεθούν αποφασιστικά απέναντι στο νομοσχέδιο που ετοιμάζουν, ανακοινώνοντας ότι ετοιμάζουν Γενικές Συνελεύσεις, συλλαλητήρια και καταλήψεις σχολών από το Γενάρη.
Σε ένα κλίμα αγωνιστικής απάντησης, οι φοιτητές προτείνουν τη διεύρυνση της ενημέρωσης σε όλα τα επίπεδα και καλούν τους φοιτητές να ενωθούν και να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις που έρχονται. Καθώς πλησιάζει ο Γενάρης, η ανυποχώρητη στάση των φοιτητών υπόσχεται όπως δηλώνουν μαζικές καταλήψεις και συντονισμένες διαδηλώσεις, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός εκτεταμένου αγώνα για τα δικαιώματα της εκπαίδευσης για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές.

ΠΗΓΗ