Καταγγελία φοιτητών: Η εργολαβία της Λέσχης άφησε νηστικούς χιλιάδες φοιτητές


Οι φοιτητές στο ΑΠΘ πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι (25/10) κινητοποίηση σχετικά με τη φοιτητική λέσχη και το δικαίωμα των φοιτητών να σιτίζονται δωρεάν χωρίς να προαπαιτείται ο έλεγχος σε φοιτητική κάρτα ή πάσο.

Η κινητοποίηση αυτή, έρχεται μαζί με μία δράση, όπου οι φοιτητές ανέλαβαν να διανέμουν οι ίδιοι το φαγητό στη λέσχη, διότι η εταιρία που έχει τη Λέσχη, αποφάσισε να «κατεβάσει ρολά» την Τρίτη (24/10), λόγω της συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν οι φοιτητές, αφήνοντας τους νηστικούς.

Ο Λάμπρος Παπανικόπουλος, μέλος του φοιτητικού συμβουλίου, του φοιτητικού συλλόγου Πληροφορικής μίλησε για όσα συνέβησαν στα foitikanea:

«Φοιτητές αποκλείονται από την δωρεάν σίτισή τους στη φοιτητική λέσχη, μέσω των σχετικών ελέγχων που γίνονται σε κάρτες σίτισης και πάσο. Αποφασίσαμε να κάνουμε μία κινητοποίηση για να σταματήσει ο έλεγχος και να μπορούν όλοι οι φοιτητές να μπαίνουν στη λέσχη και να σιτίζονται δωρεάν. Για ακόμη μία φορά κατέβασαν τα ρολά και σταμάτησαν τις διανομές, με στόχο να μην φάει κανένας φοιτητής.

Απέκλεισαν χιλιάδες φοιτητές από τη δωρεάν σίτιση, άτομα που ανήκουν στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας κι έχουν χάσει τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Με πρωτοβουλία των φοιτητικών συλλόγων οι διανομές άνοιξαν και πάλι και δεκάδες φοιτητές βοηθάμε στο μαγείρεμα, στη διανομή του φαγητού και στη λάντζα. Το μήνυμά μας είναι σαφές στη διοίκηση της Πρυτανείας και της Φοιτητικής Λέσχης. Από εδώ και στο εξής οι φοιτητές θα τρώνε δωρεάν, δεν θα αποκλείεται κανείς και τις επόμενες εβδομάδες θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας».

Η φοιτητική παράταξη «Καταλύτης Αρ.Εν Χημ. Μηχ ΑΠΘ», καταγγέλει:

-Χθες, στην φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, φοιτητές έμειναν νηστικοί μετά από την εκδικητική κίνηση της εργολαβίας και της διοίκησης να κλείσει τις διανομές. Είχε προηγηθεί κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων, όπου καταφέραμε να διώξουμε τον ελεγκτή και να σιτιστούν οι φοιτητές χωρίς κανέναν έλεγχο.

-Δεν είναι πρώτη φορά που η εργολαβία προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση, αυτή τη φορά όμως προσπάθησε να αποκλείσει εντελώς τους φοιτητές, κατεβάζοντας τα ρολά, έτσι ώστε να τους αποτρέψει από το να μοιράσουν το φαγητό (μάλλον για αυτούς είναι προτιμότερο να πεταχτεί, παρά να φάνε οι φοιτητές). Μάλιστα, έκλεισαν και την άνω λέσχη έτσι ώστε ούτε οι εργαζόμενοι να μπορούν να φάνε.

-Παρόλα αυτά, οι φοιτητ(ρι)ες από την πλευρά μας καταφέραμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια και απαντήσαμε μέσω της αυτοδιαχείρισης, αναλαμβάνοντας εμείς τα ίδια, συλλογικά, την διανομή φαγητού στους συμφοιτητές/τριες μας, προφανώς χωρίς καμια επίδειξη κάρτας σίτισης. Δώσαμε για ακόμη μια φορά, ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην εργολαβία και την διεύθυνση της λέσχης ότι όσο συνεχίζουν να μας στερούν την δωρεάν και ποιοτική σίτιση, θα μας βρίσκουν απέναντι τους!

-Δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας, ειδικά τώρα σε μία περίοδο κρίσης και ακρίβειας, πρέπει να βγούμε στην αντεπίθεση για την ουσιαστική αναβάθμισή της, και ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω του συλλογικού αγώνα!

ΠΗΓΗ