Πώς εκτιμούν οι εκπαιδευτικοί το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική στις Πανελλαδικές 2023 στα ΓΕΛ


Το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων στα οποία εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, εκτιμούν οι εκπαιδευτικοί.

Το alfavita.gr, σε συνεργασία με τον Όμιλο φροντιστηρίων «Διακρότημα», κάνει τις πρώτες εκτιμήσεις για τα θέματα.

Τα θέματα των Λατινικών χαρακτηρίζονται βατά και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Φέτος ζητήθηκε από τους μαθητές να μεταφράσουν δύο αποσπάσματα από τα κείμενα 23 και 38, τα οποία δεν παρουσιάζουν μεταφραστικές δυσκολίες. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιαννάκη Νικόλαο, η λεξιλογική άσκηση και η άσκηση εισαγωγής δεν παρουσιάζουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας. Στην εισαγωγή ζητήθηκε άσκηση Σωστού/Λάθους και όχι ανοικτού τύπου , κάτι που βοηθάει τους μαθητές. 

Παράλληλα, οι ασκήσεις γραμματικής είναι διατυπωμένες με σαφήνεια και είναι βατές, ενώ οι συντακτικές ασκήσεις μετατροπής θέλουν μεγαλύτερη προσοχή, αλλά είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες. 

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Λαζαράκη Μαντζαβίνου Μυρτώ, τα θέματα στη Χημεία καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό την εξεταστέα ύλη με ευκολότερα και κάποια πιο απαιτητικά ερωτήματα. 
Αντίστοιχα, τα θέματα στην Πληροφορική, χαρακτηρίζονται από τον καθηγητή Κάππο Παναγιώτη, χωρίς ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας και δίχως να κρύβουν ιδιαίτερες παγίδες. 

ΠΗΓΗ