Η Αλεξάνδρα-Μαρίνα  Δαπουδάνη είναι η μοναδική Ελληνίδα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας στην Τουρκία


Με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη, η Αλεξάνδρα-Μαρίνα  Δαπουδάνη διδάσκει στο τμήμα Νεοελληνικών σπουδών του Ankara Universitesi, Dil ve Tarih- Cografya Fakultesi στο τμήμα Cagdas Yunan Dili ve Edebiyati από τον  περασμένο Οκτώβριο. Από το 1946 που ιδρύθηκε διδάσκονται ξενόγλωσσες φιλολογίες, ανθρωπιστικές σπουδές, κοινωνικές επιστήμες.

Ανάλογα τμήματα Νεοελληνικών σπουδών, όπως είπε στην ΕΡΤ, λειτουργούν στην Αδριανούπολη και Κωνσταντινούπολη.

Το τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας της σχολής έχει ιδρυθεί το 1991 και σ αυτό σπουδάζουν Τούρκοι φοιτητές που αγαπούν θερμά τον Ελληνικό πολιτισμό και που σκοπό έχουν να απορροφηθούν στα προξενικά σωματεία, ως στρατιωτικοί ακόλουθοι , ή σαν μεταφραστές και διερμηνείς.

Η σχολή είναι τεταρτοετής και φέτος στο τμήμα των πρωτοετών όπου διδάσκει η κυρία Δαπουδάνη φοιτούν 40 φοιτητές. Εδώ διδάσκεται το μάθημα της Έκθεσης, της Λογοτεχνίας Γλωσσολογικά μαθήματα και Συντακτικό, ενώ λειτουργούν τα τμήματα Αρχαίας Κλασσικής Φιλολογίας και Κλασσικής Αρχαιολογίας.

Η παράδοση του μαθήματος γίνεται στην Τουρκική γλώσσα, αλλά τα αμιγώς Ελληνικά γίνονται στην Ελληνική, ώστε να μάθουν οι φοιτητές την καθαρή προφορά.

Αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον και η αγάπη των φοιτητών για την Ελλάδα. «Είναι ερωτευμένοι θα πει στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η κυρία Δαπουδάνη .Είναι ο διακαής τους πόθος να την επισκεφθούν, ιδιαίτερα την Αλεξανδρούπολη επειδή από εκεί κατάγεται η καθηγήτρια τους».

Η κοινότητα του  Πανεπιστημίου αγκάλιασε με θέρμη την παρουσία της Ελληνίδας καθηγήτριας αφού τόσο ο κοσμήτορας όσο και ο Πρόεδρος του τμήματος λατρεύουν τον Ελληνικό Πολιτισμό. Άλλωστε μέσω του προγράμματος Erasmus γίνονται επαφές ώστε να ξεκινήσει μια συνεργασία μεταξύ των δυο Πανεπιστημίων της Άγκυρας και του ΔΠΘ.

ΠΗΓΗ