Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο για τον όγκο των φοιτητριών και των φοιτητών που εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους για να επιβιώσουν και να στηρίξουν τις οικογένειες τους


Το θέμα της πρακτικής άσκησης των φοιτητών του τμήματος «κοινωνικής εργασίας» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία  είναι απλήρωτη, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, θέτουν στην Υπουργό Παιδείας με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρουν, το πρόβλημα αυτό υπάρχει από το 2019 που πανεπιστημιοποιήθηκε το τμήμα, και με ευθύνη της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της σημερινής της ΝΔ, από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την επίλυση του θέματος, και μόνο ως υποκρισία μπορούν να χαρακτηριστούν τα μεγάλα λόγια για «τέλος των απλήρωτων πρακτικών» πριν από κάποιους μήνες εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ, δια στόματος Υπουργού Παιδείας

Η ερώτηση

Θέμα: Να εξασφαλιστεί για τους φοιτητές του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής πρακτική άσκηση επί πληρωμή με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Στο τμήμα «κοινωνικής εργασίας» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές πραγματοποιούν την υποχρεωτική πρακτική τους άσκηση, διάρκειας ενός ολόκληρου έτους (Ζ’ εξάμηνο και Η’ εξάμηνο), παρέχοντας πλήρους ωραρίου εργασία, η οποία είναι απλήρωτη, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το πρόβλημα αυτό υπάρχει από το 2019 που πανεπιστημιοποιήθηκε το τμήμα, και με ευθύνη της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της σημερινής της ΝΔ, από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την επίλυση του θέματος, και μόνο ως υποκρισία μπορούν να χαρακτηριστούν τα μεγάλα λόγια για «τέλος των απλήρωτων πρακτικών» πριν από κάποιους μήνες εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ, δια στόματος Υπουργού Παιδείας.

Πρόφαση γι’ αυτό, είναι το γεγονός πως η πρακτική άσκηση στο πρόγραμμα σπουδών αναφέρεται ως μαθήματα με τον τίτλο «πρακτική εργαστηριακή άσκηση – εποπτεία Ι και ΙΙ» για τα δυο εξάμηνα που προαναφέρθηκαν. Όπως αναφέρεται στην περιγραφή του μαθήματος η άσκηση «πραγματοποιείται σε επιλεγμένες από το Τμήμα Κοινωνικές Υπηρεσίες / οργανώσεις πρακτικής εργαστηριακής άσκησης τέσσερις (4) ημέρες την εβδομάδα με πλήρες ωράριο».

Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο για τον όγκο των φοιτητριών και των φοιτητών που εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους για να επιβιώσουν και να στηρίξουν τις οικογένειες τους. Εφόσον η πρακτική είναι απλήρωτη, είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν για έναν ολόκληρο χρόνο επί της ουσίας όλη μέρα, και ταυτόχρονα να έχουν και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους για τη σχολή.

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του εν λόγω τμήματος έχουν επανειλημμένα διεκδικήσει από τη διοίκηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για το συγκεκριμένο θέμα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να εξασφαλιστεί για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του τμήματος η ανάλογη αμοιβή κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα τους.

Οι Βουλευτές

Γκιόκας Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Κατσώτης Χρήστος

Μανωλάκου Διαμάντω

Παφίλης Θανάσης

ΠΗΓΗ