«Φρούριο» Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς


Στην κορύφωσή τους βρίσκονται οι τριήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 49ης επετείου του Πολυτεχνείου, ενώ σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν στα δρομολόγια των ΜΜΜ, παράλληλα με την εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Κόσμος συρρέει στο Πολυτεχνείο από την Τρίτη για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας λουλούδια.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα ανοίξουν στις 8:30 και θα κλείσουν στις 13:00, με την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης κεκλεισμένων των θυρών. 

Επιστέγασμα των εορτασμών θα αποτελέσει η καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία, που αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 17:00 από το κέντρο της Αθήνας.

Δρακόντεια μέτρα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ βρίσκονται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αλλαγές στη λειτουργία των ΜΜΜ στην Αθήνα, μέχρι και τις 06:00 της 18ης Νοεμβρίου

Τροποποιήσεις έγιναν σε μετρό, τρένα, λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο και στο κέντρο της πόλης, θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι το πέρας των εορτασμών.

Με εντολή της αστυνομίας, σήμερα Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 ο σταθμός "Μέγαρο Μουσικής" του Μετρό θα κλείσει στις 15:00 και οι σταθμοί "Σύνταγμα" και "Ευαγγελισμός" θα κλείσουν στις 16:30. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς στάση ενώ οι σταθμοί αναμένεται να ανοίξουν μετά την ολοκλήρωση της πορείας προς την Αμερικανική πρεσβεία αργά το απόγευμα.

Δρακόντεια μέτρα της αστυνομίας έχουν τεθεί σε εφαρμογή από χθες 16 Νοεμβρίου, ενόψει της σημερινής πορείας, ενώ επί ποδός θα βρίσκονται 5.700 αστυνομικοί, οι οποίοι θα αναπτυχθούν σε κομβικά σημεία της Αθήνας. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται από την ΕΛΑΣ στη φύλαξη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, πρεσβειών και κυβερνητικών κτιρίων. Παράλληλα, αστυνομικοί με πολιτικά βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και πραγματοποιούν ελέγχους.

Από αέρος, drones και ελικόπτερο θα δίνουν κατά τη διάρκεια της πορείας, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία θα παρακολουθούνται και ταράτσες πολυκατοικιών, ειδικά στην περιοχή των Εξαρχείων, από όπου προηγούμενες φορές ορισμένα άτομα πετούσαν διάφορα αντικείμενα με στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις. Εξονυχιστικοί έλεγχοι θα γίνονται και σε σημεία όπου θα υπάρχουν ενδείξεις ή πληροφορίες ότι κάποιοι μπορεί να έχουν κρύψει «πολεμοφόδια». Τέλος, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού της ΕΛΑΣ, οι «αύρες», θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Θεσσαλονίκη

Με τις καθιερωμένες πορείες κορυφώνονται το απόγευμα και στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Στο επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων βρίσκεται η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όπου από νωρίς πραγματοποιούνται καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου, ενώ φοιτητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και απλοί πολίτες προσέρχονται στο σημείο εναποθέτοντας ένα λουλούδι.

Από την Πολυτεχνική και την Πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ θα ξεκινήσουν οι πορείες προς το αμερικανικό προξενείο, στην οδό Τσιμισκή. Τρεις είναι οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις: για τις 5 το απόγευμα απευθύνουν κάλεσμα φοιτητικοί σύλλογοι, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, συλλογικότητες του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου κ.ά. Την ίδια ώρα, είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΣΑ-Π.Σ. και της νεολαίας του, ενώ μία ώρα αργότερα (6 μ.μ.) θα ξεκινήσει η συγκέντρωση στην οποία καλούν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), το ΠΑΜΕ, όπως επίσης φοιτητές και σπουδαστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ.

Λόγω των κινητοποιήσεων θα υπάρξουν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου από τις 2.30μμ, σταδιακά κι ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων, δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων, ενώ θα ισχύσουν αλλαγές στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Όπως ανακοίνωσε η Τροχαία, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (με διακοπές και εκτροπές) θα υπάρξουν στους εξής δρόμους: Εγνατία, Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ. Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία ΧΑΝΘ, Καρ. Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, Γ΄ Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, Κ. Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί.

Ήδη από χθες απαγορεύεται η στάση και στάθμευση στους δρόμους γύρω από τα Πανεπιστήμια, μέτρο το οποίο ισχύει από τις 6 το πρωί και σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Γερανός της Τροχαίας βρίσκεται στην οδό Εγνατία και απομακρύνει τα οχήματα που δεν μετακινήθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, στο πλαίσιο των παραπάνω μέτρων.

ΠΗΓΗ