Οι εκλογές αναβλήθηκαν για...2 ώρες λόγω μηνύματος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Ζευς» το οποίο κατόπιν ανακλήθηκε!


Το επιτελικό κράτος στα καλύτερά του: Τη στιγμή που σε αρκετά Πανεπιστήμια έχουν προσδιοριστεί οι -ηλεκτρονικές- εκλογές για την ανάδειξη των νέων Συμβουλίων Διοίκησης το αμέσως επόμενο διάστημα και δεν είναι λίγοι οι πανεπιστημιακοί που αντιδρούν τόσο στο νεό θεσμό, όσο και στην πρόβλεψη για αποκλειστικά ηλεκτρονική διαδικασία, το επιτελικό κράτος απέδειξε ότι ίσως έχουν δίκιο να αντιδρούν!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής οι εκλογές αναβλήθηκαν χθες για...2 ώρες. Τελικά η απόφαση άλλαξε, αλλά είχε προηγουμένως δημιουργήσει ένταση στα ΑΕΙ και υποψίες εάν πίσω από την αναβολή κρύβεται σχέδιο πολιτικής διάστασης.

«Ειδικότερα, χθες το πρωί ΑΕΙ έλαβαν το εξής μήνυμα από το Γραφείο Αρωγής Χρηστών για την Ψηφιακή Κάλπη «Ζευς» του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ): «Καθώς η πλατφόρμα “Ζευς” βρίσκεται στη φάση υλοποίησης και ελέγχου της εκλογικής διαδικασίας που ορίζεται στο ΦΕΚ B 4211 – 09.08.2022, παρακαλούμε όπως μεταφέρετε τις εκλογές σας σε μεταγενέστερο χρόνο, ειδικότερα μετά τις 23/10/2022».

Η αναβολή ξάφνιασε τα ΑΕΙ, και κυρίως τις ηγεσίες εκείνων που έχουν προγραμματίσει πρώτα εκλογές: του Ελληνικού Μεσογειακού Παν. Κρήτης – ΕΛΜΕΠΑ (οι εκλογές είναι για σήμερα) και του Παν. Πελοποννήσου – ΠΑΠΕΛ (για 11/10).

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας δήλωσαν αρχικά στην «Κ» άγνοια, ενώ αναφέρθηκε ότι είναι δύσκολο να υπάρχει τεχνικό πρόβλημα από το ΕΔΥΤΕ λίγες ώρες πριν από τις εκλογές. Τελικά, από το υπ. Παιδείας αναφέρθηκε στην «Κ» ότι «υπάλληλος του ΕΔΥΤΕ θεώρησε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και πρέπει να αναβληθούν οι εκλογές. Δεν είχε βάση αυτό και με εντολή του γενικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέα Ζώρα δόθηκαν διευκρινίσεις και το θέμα έληξε». Πλην των ΕΛΜΕΠΑ και ΠΑΠΕΛ, έως τις 3/11 έχουν προγραμματιστεί εκλογές στα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Γεωπονικό, Αιγαίου, Ιωαννίνων, Δυτικής Αττικής και στο Πολυτεχνείο Κρήτης»

Τι δεν μας είπαν

Αυτό που δεν αναφέρει η εφημερίδα, είναι ότι με τέτοιες ενέργειες πλήττεται το κύρος της εκλογικής διαδικασίας, ειδικά όταν με ανάλογες διαδικασίες θα διεξαχθούν και οι εκλογές και για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, οι οποίοι ήδη έχουν κάνει λόγο για ηλεκτρονικές εκλογές-παρωδία

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, η εκλογική διαδικασία με ηλεκτρονική ψήφο υλοποιείται μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος (σύστημα «ΖΕΥΣ») του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνο- λογίας και Έρευνας Α.Ε. («Ε.Δ.Υ.Τ.Ε Α.Ε.»), η πρόσβαση στο οποίο πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://zeus.grnet.gr.
Το σύστημα «ΖΕΥΣ» βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, τα οποία διασφαλίζουν το αδιάβλητο και το απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας.

Τώρα λοιπόν, όταν παραμονή των εκλογών διαπιστώνονται προβλήματα και λίγη ώρα μετά οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι τελικά «δεν είχαν βάση», πως θα πειστούν πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί για το αδιάβλητο της διαδικασίας;

Πηγή: AlfaVita