Προβλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές που αναζητούν σπίτια για ενοικίαση.


Με αυξήσεις των ζητουμένων ενοικίων έως και 22,4% σε σύγκριση με πέρυσι υποδέχεται τους φοιτητές η νέα ακαδημαϊκή χρονιά που βρίσκεται επί θύραις, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Νίκου Ρουσάνογλου στην kathimerini.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos, σε πανελλαδικό επίπεδο, για το 2022, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφει αύξηση κατά 7,7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το μέσο ζητούμενο ενοίκιο ανέρχεται σε 8,3 ευρώ/τ.μ.

Την ίδια στιγμή, το διαθέσιμο απόθεμα φοιτητικών κατοικιών καταγράφει σημαντική πτώση κατά 25% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό σε πόλεις της περιφέρειας, που ταυτόχρονα είναι και δημοφιλείς τουριστικά –όπως π.χ. τα Χανιά ή η Κέρκυρα– και λιγότερο στην Αθήνα. Φέτος, όχι μόνο η ζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλά ταυτόχρονα οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις σημαντικά υψηλότερες τιμές σε σχέση με το 2019.

Για παράδειγμα, στου Ζωγράφου η μέση τιμή διαμορφώνεται σήμερα σε 10 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 12% από πέρσι, με αποτέλεσμα ένα δυάρι διαμέρισμα να «ζητάει» 450 ευρώ κατά μέσο όρο κι ένα στούντιο 360 ευρώ. Αντίστοιχα, στην Κυψέλη (πλησίον ΑΣΟΕΕ), η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται σε 8,5 ευρώ/τ.μ. και παρότι ελαφρώς χαμηλότερη από πέρυσι (-1,4%), εξακολουθεί να μεταφράζεται σε μέσο μηνιαίο κόστος ενοικίασης της τάξεως των 420 ευρώ για ένα δυάρι ή 310 ευρώ για ένα στούντιο.

Οπως αναφέρει ο Δημήτρης Μελαχροινός, διευθύνων σύμβουλος του Spitogatos.gr, "μία ακόμη ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς είναι ότι οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια ανακοινώθηκαν στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή έναν μήνα νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές, επομένως και η περίοδος της φοιτητικής αναζήτησης ξεκινάει νωρίτερα".

"Αυτό αποτελεί μια νέα συνθήκη για την αγορά και ενδεχομένως να σχετίζεται με την πολύ μεγάλη μείωση της διαθεσιμότητας που παρατηρούμε φέτος, με βάση τα πρώτα δεδομένα. Πιστεύουμε ότι η μείωση αυτή της διαθεσιμότητας θα παραμείνει, αλλά ενδεχομένως να περιοριστεί σταδιακά όσο περισσότερα ακίνητα αρχίσουν να διατίθενται προς φοιτητική ενοικίαση με το πέρας της τουριστικής περιόδου", πρόσθεσε ο κ. Μελαχροινός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "φέτος μάλιστα που οι τιμές δείχνουν να φτάνουν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, παρατηρούμε από τα πρώτα δεδομένα αναζητήσεων στις σελίδες του δικτύου μας περισσότερες μεταβολές στις περιοχές αναζήτησης –πιο μακριά από τις σχολές σε περιοχές με καλή συγκοινωνία– αλλά και αύξηση των αναζητήσεων για μεγαλύτερα διαμερίσματα, στα οποία θα μπορούν να συγκατοικήσουν οι φοιτητές".

Πηγή: kathimerini.gr