Στροφή σε σπουδές Πληροφορικής και Οικονομίας στις επιλογές των υποψηφίων


Στις φετινές επιλογές των υποψηφίων οι ανθρωπιστικές σπουδές έχασαν τα πρωτεία από τους κλάδους Πληροφορικής και Οικονομίας. 

Η αλλαγή αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη καθώς για διάφορους λόγους το 4o Επιστημονικό Πεδίο Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής τα τελευταία χρόνια στρατολογεί ολοένα και περισσότερους υποψήφιους και φέτος ήταν το μεγαλύτερο - σε αριθμό υποψηφίων - Επιστημονικό Πεδίο.

Η εξέλιξη των επιλογών των υποψηφίων

Αν γυρίσουμε πίσω μερικά χρόνια, πχ αν πάμε στο 2016, πριν από μία εξαετία δηλαδή,  εν μέσω της οξείας οικονομικής κρίσης οι περισσότεροι υποψήφιοι - το 36,97% - για τα ΑΕΙ επέλεγαν σπουδές σε κλάδους των ανθρωπιστικών επιστημών.

Αναφερόμαστε σε Φιλολογικά, Ιστορικά, Παιδαγωγικά, Κοινωνιολογικά τμήματα κλπ.  Από την άλλη το 21,9% είχε επιλέξει θετικές σπουδές (μηχανικοί, φυσικοί, μαθηματικοί, χημικοί κ.λπ) και το 14,16% επιστήμες υγείας.

Μόνο ένας στους τέσσερις 26,94% είχε τότε επιλέξει να σπουδάσει Οικονομικά ή Πληροφορική.

Τρία χρόνια αργότερα, το 2019, μειώθηκαν σε σχέση με το 2016 όσοι επέλεξαν ανθρωπιστικές σπουδές σε 29,96%, παρότι το 1ο Επιστημονικό Πεδίο εξακολουθούσε να ελκύει τους περισσότερους υποψηφίους μεταξύ των τεσσάρων Επιστημονικών Πεδίων Προσανατολισμού.

Η μείωση ήταν επτά ποσοστιαίες μονάδες οι οποίες τροφοδότησαν τους υπόλοιπους τρεις κλάδους: Τις θετικές σπουδές επέλεξε το 24,77% τις σπουδές υγείας το 17,66% και τις σπουδές οικονομικών και πληροφορικός το 27,61%.

Φέτος, μία τριετία μετά το 2019, η στροφή των 18χρονων έχει αλλάξει ριζικά.

Οι ανθρωπιστικές σπουδές έχασαν τα πρωτεία από τους κλάδους πληροφορικής - οικονομίας που τους επέλεξε το 35,14% των υποψηφίων με αύξηση οκτώ μονάδων σε σχέση με το 2019.

Αντίστοιχα, το ποσοστό των ανθρωπιστικών σπουδών μειώθηκε σε 25,51% όπως και των θετικών σπουδών στο 19,82%.

Μικρό μέρος των απωλειών των δύο τομέων εισέπραξε και ο κλάδος των επιστημών υγείας που έφτασε στο 19,09%

Πηγή: AlfaVita