Ανακοίνωση της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών για το άρθρο 296 του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ


Για διατάξεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο αλλά δεν υπήρχαν στην εκδοχή του νομοσχεδίου που αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση, κάνει λόγο η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών. 

Αναλυτικότερα, ανάμεσα σε αυτά και το άρθρο 296 «που θίγει καταστροφικά το ΑΠΘ», όπως αναφέρουν. Το άρθρο αφορά στην κατάργηση των ΝΠΔΔ της Πανεπιστημιακής (Φοιτητικής) Λέσχης, του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος και του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

«Η κατάργηση των ΝΠΔΔ θα οδηγήσει τη Λέσχη, το αγρόκτημα και τα δύο δάση (Περτούλι, Ταξιάρχης) στα χέρια της Συγκλήτου που δεν έχει άλλο εργαλείο να τα διαχειριστεί παρά την Επιτροπή Αξιοποίησης της Περιουσίας του ΑΠΘ. Η αμέσως επόμενη κίνηση είναι απλά προβλέψιμη: συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές που θα κληθούν να παράσχουν, θέτοντας όρους συνεκμετάλλευσης, αυτό που τώρα παρέχουν τα ΝΠΔΔ. Πρόκειται για επιλογές διοικητικά αναποτελεσματικές, εκπαιδευτικά και ερευνητικά καταστροφικές, περιβαλλοντικά επιζήμιες και τοξικές ως προς τα δικαιώματα των φοιτητών μας», αναφέρουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 296 ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ
Κατάργηση των ΝΠΔΔ της Πανεπιστημιακής Λέσχης, των Ταμείων Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος και Πανεπιστημιακών Δασών ΑΠΘ

Το υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες για τα ΑΕΙ» περιέχει σειρά διατάξεων που δεν υπήρχαν στην εκδοχή του νομοσχεδίου που αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση. Ανάμεσα σε αυτά και το άρθρο 296 που θίγει καταστροφικά το ΑΠΘ. Το άρθρο αφορά στην κατάργηση των ΝΠΔΔ της Πανεπιστημιακής (Φοιτητικής) Λέσχης, του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος και του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι υποδομές των εν λόγω Ταμείων οδηγούνται στην απορρόφηση τους από το ΑΠΘ. Η ενέργεια αυτή γίνεται χωρίς καμία συζήτηση στα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα, χωρίς καμία διαβούλευση και χωρίς καμία αιτιολόγηση και ενώ οι Πρυτανικές Αρχές έχουν "χαμηλόφωνα" ξεκινήσει συζητήσεις περί της αξιοποίησης της έκτασης του αγροκτήματος μέσω Συμπράξεων Ιδιωτικού - Δημόσιου Τομέα.  

Η κατάργηση των ΝΠΔΔ θα οδηγήσει τη Λέσχη, το αγρόκτημα και τα δύο δάση (Περτούλι, Ταξιάρχης) στα χέρια της Συγκλήτου που δεν έχει άλλο εργαλείο να τα διαχειριστεί παρά την Επιτροπή Αξιοποίησης της Περιουσίας του ΑΠΘ. Η αμέσως επόμενη κίνηση είναι απλά προβλέψιμη: συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές που θα κληθούν να παράσχουν, θέτοντας όρους συνεκμετάλλευσης, αυτό που τώρα παρέχουν τα ΝΠΔΔ. Πρόκειται για επιλογές διοικητικά αναποτελεσματικές, εκπαιδευτικά και ερευνητικά καταστροφικές, περιβαλλοντικά επιζήμιες και τοξικές ως προς τα δικαιώματα των φοιτητών μας.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ τονίζει ότι οι η Λέσχη, τα δύο δάση και το αγρόκτημα υπάρχουν ως αποτέλεσμα σκληρών προσπαθειών πολλών γενεών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΘ που επιδίωξαν να προικίσουν το πανεπιστήμιο με υποδομές εφάμιλλες των μεγάλων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης. Η κατάργηση των ΝΠΔΔ δεν θα προσφέρει τίποτα θετικό, ούτε θα συμβάλει σε οικονομίες κλίμακας. Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για την τύχη του αποθεματικού του ΝΠΔΔ της Φοιτητική Λέσχης που ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια Ευρώ.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ υποστηρίζει τη διατήρηση των εν λόγω ΝΠΔΔ, την ενίσχυση του προσωπικού τους και τη βελτίωση των υποδομών τους προς όφελος της ακαδημαϊκής μας κοινότητας, της έρευνας και διδασκαλίας, των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών. Η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης σκοπίμως οδηγεί στη συρρίκνωση του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας. Η Πρυτανεία και η Σύγκλητος του ΑΠΘ έχουν ευθύνη για τη στάση που θα κρατήσουν στη μεγαλύτερη υποβάθμιση των υποδομών του ΑΠΘ από τη μέρα δημιουργίας του. Παρέλαβαν ένα μεγάλο πανεπιστήμιο με υποδομές που λειτουργούσαν προς όφελος του πανεπιστημίου. Τι θα παραδώσουν; 

Πηγή: AlfaVita