Καταγγελία για παρουσία ασφαλιτών σε κινητοποίηση και σε συνάντηση μελών ΔΕΠ


Δεν έχει τελειωμό ο κατήφορος της κυβέρνησης με την κατάσταση που έχει διαμορφώσει στο ΑΠΘ στην προσπάθειά της να επιβάλει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Αφού φρόντισε για την έντονη παρουσία των ΜΑΤ στο campus του ΑΠΘ με πρόσχημα την ανέγερση της βιβλιοθήκης στο Βιολογικό, που οδήγησε σε όργιο καταστολής ως απάντηση στις αντιδράσεις τόσο των Φοιτητικών Συλλόγων όσο και ευρύτερα της Πανεπιστημιακής κοινότητάς, τώρα επιστρατεύει τους άνδρες της ασφάλειας που παραμένουν στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Οι αντιδημοκρατικές και αυταρχικές πρακτικές του τελευταίου διαστήματος βρίσκονται σε συνεχή κλιμάκωση. Μετά τον απρόκλητο ξυλοδαρμό των φοιτητριών/των μπροστά στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, τη ρίψη χημικών και κρότου/λάμψης εντός του κτιρίου της ΣΘΕ σε ώρα μαθημάτων και τη δράση «μεσήλικων» προβοκατόρων σε κοινή θέα, ο ΕΣΔΕΠ καταγγέλλει και την πρόσφατη συνεχή παρουσία ασφαλιτών και «πληροφοριοδοτών» σε συνδικαλιστικές συναντήσεις μελών του, καθώς και σε κινητοποιήσεις που ο ΕΣΔΕΠ διοργανώνει με τους υπόλοιπους φορείς του πανεπιστημιακού κινήματος» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Σε συνάντηση συνδικαλιστικής συλλογικότητας μελών ΔΕΠ οι ασφαλίτες

Συγκεκριμένα, ο ΕΣΔΕΠ καταγγέλλει ότι την προηγούμενη εβδομάδα ασφαλίτες σε «διατεταγμένη υπηρεσία επιχείρησαν με φαιδρά προσχήματα να παρεισφρήσουν σε συνάντηση συνδικαλιστικής συλλογικότητας μελών ΔΕΠ, καθώς και σε φοιτητική καλλιτεχνική ομάδα, στον χώρο του πανεπιστημίου».

Μάλιστα, οι ίδιοι ασφαλίτες εθεάθησαν και στην κινητοποίηση του ΕΣΔΕΠ την προηγούμενη Πέμπτη 19 Μάη. Σε κάθε μία περίπτωση, μόλις αναγνωρίστηκαν από μέλη ΔΕΠ ως εν ενεργεία αστυνομικοί και πρώην φοιτητές του ΑΠΘ ετράπησαν σε φυγή χωρίς να δώσουν εξηγήσεις, στα προφανή ερωτήματα που τους έθεσαν οι παρευρισκόμενοι καθηγητές και εργαζόμενοι.

Αναβίωση του αλήστου μνήμης «σπουδαστικού» της ασφάλειας

«Η έντονη, συνεχής και αδιάλειπτη δράση ασφαλιτών στο πανεπιστημιακό campus», συνεχίζει η ανακοίνωση, «αν δεν είναι «φάρσα» (!) υποδηλώνει την αναβίωση (;) του αλήστου μνήμης «σπουδαστικού» της ασφάλειας και συνιστά ειδεχθή και εχθρική πρακτική ενάντια στην ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες εργαζόμενων και φοιτητών».

Ο ΕΣΔΕΠ σημειώνει πως έχει καταγγείλει κατ’ επανάληψη τις ευθύνες της κυβέρνησης και της Πρυτανικής Αρχής για την καλλιέργεια κλίματος έντασης και αστυνομοκρατίας στο ΑΠΘ, το οποίο «έχει προφανή σκοπό τη δικαιολόγηση της επιχειρούμενης εγκατάστασης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (ΟΠΠΙ), για την καταστολή των δίκαιων διεκδικήσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας με τους συλλόγους της και τις αποφάσεις τους». Παράλληλα, απαιτεί την άμεση απομάκρυνση της αστυνομίας, τόσο των ένστολων όσο και των μη από τον χώρο του πανεπιστημίου και καλεί τη Σύγκλητο του ΑΠΘ «να αρθεί στο ύψος της σοβαρότητας της κατάστασης και να καταδικάσει αυτές τις αντιδημοκρατικές πρακτικές καθώς και τα φαινόμενα άγριας καταστολής των τελευταίων ημερών ενάντια σε φοιτητές και φοιτήτριες».

Στην πρυτανεία φοιτητές κατά της αστυνομίας στο ΑΠΘ

Σε νέα κινητοποίηση προχώρησαν σήμερα από νωρίς το μεσημέρι φοιτητές, έξω από την πρυτανεία του ΑΠΘ, ζητώντας την αποχώρηση των ΜΑΤ από τον χώρο του πανεπιστημίου τους.

Πηγή: AlfaVita