Η υπουργός Παιδείας θα προσπαθήσει να πείσει τους Πρυτάνεις να μην αντιδράσουν στην αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των ΑΕΙ, αλλά και να αποδεχθούν το νέο νόμο-πλαίσιο που ετοιμάζει και προβλέπει συγχωνεύσεις, Συμβούλια Διοίκησης, κα.


Την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί η νέα, 98η Σύνοδος Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων της χώρας, τα οποία νοιώθουν την “απειλή” των συγχωνεύσεων Τμημάτων και Σχολών που έχει ήδη προαναγγείλει η υπουργός Παιδείας.

Η Σύνοδος θα διεξαχθεί από τις 16 με 18 Δεκεμβρίου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και την την τελευταία ημέρα έχει προγραμματιστεί να παραστεί η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία κατά τις πληροφορίες δεν θα παρουσιάσει ακόμα το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που ετοιμάζει καιρό τώρα, προκειμένου να "δελεάσει" τους πανεπιστημιακούς με ένα “δωράκι”

400 προσλήψεις πανεπιστημιακών το 2022

Κατά τις πληροφορίες μας, η κ.Κεραμέως θα διαβεβαιώσει τους πρυτάνεις, ότι το 2022, από τις συνολικά 12.241 θέσεις προσωπικού που εγκρίθηκαν για το επόμενο έτος στο δημόσιο με την υπ’ αρ. 50/04-11-2021 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου οι 400 θα αφορούν σε νέες προσλήψεις μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ όλης της χώρας. Για το ζήτημα αυτό ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κ.Θάνος Δημόπουλος, εχει ήδη ενημερώσει την κοινότητα του πανεπιστημίου: “Αναμένουμε”,επεσήμανε ο Πρύτανης, “την κατανομή των θέσεων του ΥΠΑΙΘ στα Πανεπιστήμια και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Πολιτεία για την ταχύτερη διεκπεραίωση του θέματος αυτού“.

Η Υπουργός Παιδείας αλλά και ο υφυπουργός κ.Συρίγος, ευελπιστούν με τέτοια "δωράκια" (υπάρχουν κι άλλα που θα καταγράψουμε σε επόμενα κείμενα) να κάμψουν τις αντιδράσεις των πανεπιστημιακών όχι μόνο για τις επικείμενες συγχωνεύσεις, αλλά και για την αλλαγή του τρόπου διοίκησης με την ολική επαναφορά των Συμβουλίων Διοίκησης ΑΕΙ που είχαν δοκιμαστεί και επί της Αννας Διαμαντοπούλου χωρίς επιτυχία -και στα οποία αντιδρούν έντονα οι πρυτάνεις- αλλά και για την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των ΑΕΙ.

Πρώτα αποψιλώνουν τα ΑΕΙ, μετά χρηματοδοτούν βάσει...αριθμού φοιτητών

Αυτό καθώς η εφαρμογή της ΕΒΕ εφέτος, όπως είναι γνωστό αποψίλωσε αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έμεινε με 50% περίπου κενές θέσεις, σε κάποια δε Τμήματα οι κενές θέσεις να φθάνουν το 80% περίπου και ο αριθμός των εισακτέων να είναι μονοψήφιος. Αντίστοιχα, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχασε το 40% των εισακτέων του, παρά το αξιοπρόσεκτο γεγονός ότι στο ίδρυμα υπάρχουν και Τμήματα τα οποία έχουν βάσεις υψηλότερες από αντίστοιχα κεντρικών Πανεπιστημίων, ή είναι εξαιρετικά δημοφιλή μεταξύ των υποψηφίων, κατατασσόμενα μεταξύ του υψηλότερου 5% των Τμημάτων που προσελκύουν το ενδιαφέρον των εισακτέων σε πανελλαδικό επίπεδο!

Επίσης όπως είναι γνωστό, από το επόμενο έτος αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης και το 80% της τακτικής (και ήδη μειωμένης)  χρηματοδότησης των ΑΕΙ θα δοθεί «βάσει αντικειμενικών κριτηρίων με στόχο την κάλυψη των πραγματικών αναγκών κάθε ιδρύματος, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητές του». Το 20% της συνολικής χρηματοδότησης τους θα αποδοθεί με βάση “ποιοτικά κριτήρια” και δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων των ΑΕΙ από πέντε επιμέρους ενότητες, εκ των οποίων κάθε ανώτατο Ίδρυμα θα επιλέξει τρεις. Για το 20% θα επανέλθουμε, τώρα όμως να τονίσουμε ότι ανησυχία στα ιδρύματα της περιφέρειας προκαλεί ότι ένα από τα 8 βασικά κριτήρια της χρηματοδότησης του 80%, είναι ο συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων φοιτητών ανά Α.Ε.Ι.  Με απλά λόγια, η κ.Κεραμέως πρώτα αποψίλωσε από πρωτοετείς τα περιφερειακά ιδρύματα και τώρα θέλει να τα χρηματοδοτήσει με κριτήριο (και) τον αριθμό των φοιτητών τους...

Ψάχνουν λύση για και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Στο μεταξύ, η πολυσυζητημένη πανεπιστημιακή Αστυνομία που θα έπρεπε ήδη να έχει μπει στα ιδρύματα κατά τους αρχικούς σχεδιασμούς, δεν έχει οργανωθεί. Κατά τον κ.Συρίγο, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ «έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, υπάρχουν τρείς προσφυγές στο ΣτΕ, οι οποίες σχετίζονται και μ' ένα προεδρικό διάταγμα, που πρέπει να εγκριθεί επίσης από το ΣτΕ. Αυτά θα πάνε μαζί το επόμενο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, δεν είναι κυβερνητική επιλογή η καθυστέρηση. Αυτή τη στιγμή η αστυνομία, όποτε υπάρχει παράνομη πράξη μπαίνει μέσα».

Πηγή: www.alfavita.gr