Δεν δίνεται καν η δυνατότητα υποβολής αίτησης για δωρεάν στέγαση και σίτιση στους σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ


Πολλά Δημόσια ΙΕΚ έχουν ξεκινήσει ήδη τη λειτουργία τους, έχοντας περάσει σε μία νέα εποχή, κατά την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, που διαφήμιζε ότι: «για πρώτη φορά τα Δημόσια ΙΕΚ μπαίνουν στον χάρτη. Αναβαθμίζονται. Φέτος οι υποψήφιοι μπορούσαν να υποβάλλουν μηχανογραφικό είτε για Πανεπιστήμια είτε για Δημόσια ΙΕΚ».

Ωστόσο η πραγματικότητα τη διαψεύδει.

Από την οικονομική επιβάρυνση των αναλώσιμων υλικών και το πάσο για το μειωμένο κόμιστρο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, μέχρι τον αποκλεισμό από τη δωρεάν σίτιση και στέγαση, το υπουργείο αποδεικνύει ότι η πολυδιαφημισμένη «αναβάθμιση» είναι μόνο στα λόγια και απέχει παρασάγγας από την πράξη.

Καμία πρόβλεψη για δωρεάν σίτιση και στέγαση

Η παροχή φοιτητικής στέγης είναι ζητούμενο σε πολλές πόλεις της χώρας, με τους φοιτητικούς συλλόγους να καταγγέλλουν εδώ και πολλά χρόνια τις συνθήκες στις οποίες έχουν περιέλθει τα κτίρια των εστιών, τα οποία έχουν να ανακαινιστούν δεκαετίες ολόκληρες, με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που διαμένουν σε αυτές να καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Πέραν των κατά γενική ομολογία τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικότροφοι των εστιών των πανεπιστημίων, υπάρχει και μία κατηγορία σπουδαστών, αυτή των δημοσίων ΙΕΚ, που δεν τους δίνεται καν η δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση για δωρεάν στέγαση έως την ολοκλήρωση των σπουδών τους ακόμη και αν αυτές λαμβάνουν χώρα σε διαφορετική πόλη από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Όσο, δε, για τη δωρεάν σίτιση, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία σχετική μέριμνα.

Πάγιο αίτημα του Συλλόγου Σπουδαστών στα ΔΙΕΚ είναι άλλωστε, η «δωρεάν σίτιση και στέγαση με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου σε όσους σπουδαστές μένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους» και το «επίδομα ενοικίου σε όλους τους σπουδαστές από επαρχία με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου».

Επιβάρυνση στις μετακινήσεις

Ένα από τα πάγια αιτήματα των σπουδαστών των ΔΙΕΚ είναι το δικαίωμα φοιτητικής ταυτότητας (το γνωστό πάσο) που θα τους εξασφαλίζει μειωμένα κόμιστρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κι ενώ από το 2011 υπάρχει νόμος (3920/2011) που ορίζει το σχετικό πλαίσιο, τα προβλήματα εντοπίζονται σχεδόν κάθε χρόνο.

Το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, η σύμβαση μεταξύ υπουργείου Παιδείας και ΟΑΣΑ υπεγράφη στις 30 Ιανουαρίου και διασφάλισε από τις αρχές Φεβρουαρίου το δικαίωμα μετακίνησης για το σύνολο των 5.846 σπουδαστών των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.ΙΕΚ) Αττικής με μειωμένο τύπο κομίστρου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α. (Ο.Σ.Υ. και ΣΤΑ.ΣΥ.), δηλαδή στα Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, Τραμ και Μετρό με τη χρήση έξυπνης κάρτας, κάτι το οποίο όμως δεν ίσχυσε για το επόμενο έτος κατά το οποίο δεν χορηγήθηκε κανένα πάσο, όπως αναφέρουν οι γραμματείες των ΔΙΕΚ. Αντ' αυτού, αφέθηκε στην ευχέρεια του υπαλλήλου του ΟΑΣΑ για το αν θα εκδώσει μειωμένα κόμιστρα στους σπουδαστές.

Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Από τον Ο.Α.Σ.Θ.(Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης) ανακοινώνεται σχεδόν κάθε Φεβρουάριο ότι, ξεκινά η διάθεση των σπουδαστικών δελτίων (πάσο) στα Δημόσια ΙΕΚ, αρμοδιότητας του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

Πληρώνουν τα αναλώσιμα

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ), Κώστας Ευθύμερος, μίλησε στο alfavita.gr, τονίζοντας την οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται οι σπουδαστές των ΙΕΚ, οι οποίοι αναγκάζονται να αγοράζουν οι ίδιοι τα απαραίτητα υλικά λόγω τραγικών ελλείψεων στα ιδρύματα που σπουδάζουν.

«Ζητάμε να έχει ο κάθε σπουδαστής τα αναλώσιμά του με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και να μην τα αγοράζουν οι σπουδαστές. Χρειάζεται εργαστηριακός εξοπλισμός. Π.χ. για την ειδικότητα του τεχνικού αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ οι σπουδαστές πρέπει να βάλουν το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη» είπε και πρόσθεσε: «Ξέρω σπουδαστές που πήγαιναν στα εργαστήρια κάθε Τετάρτη και έδιναν 15 ευρώ για να μπορέσουν να τα παρακολουθήσουν. Μάλιστα, όποιος δεν είχε αγοράσει τα υλικά του, έπαιρνε απουσία».

Πηγή: www.alfavita.gr